08-05-2024

Broedaflegger en zwermcontrole

Broedaflegger en zwermcontrole

Nu de voorjaarsdracht achter ons ligt en de zomerdracht nog in het verschiet ligt, staat ons een drachtarme periode van een paar weken te wachten. Met een beetje geluk profiteer je nog van de nu bloeiende paardenkastanjes en de mogelijk komende dracht van de pseudoacacia. Alhoewel deze dracht veel mitsen en maren kent, hoop ik dat de bijen nog een graantje meepikken, want de voorjaarsdracht stelde hier in de Achterhoek weinig voor. 

Alle volken zitten dik in de bijen en kunnen soms best iets missen. Met het overschot aan bijen kunnen we jonge volken opzetten. In principe kun je in mei met een raam gesloten broed en een raam voer een mooi volk opbouwen. Een dergelijke klein gemaakte broedaflegger - meestal maak je ze met 2 of 3 ramen broed - heeft uitstekende kansen mits je haar tenminste 4 km verplaatst, zodat huis- en vliegbijen in de aflegger blijven. 

In de video maak ik een dergelijke broedaflegger (zonder moer uiteraard, anders heet het een koninginnenaflegger) en controleer ik drie eenbaksvolken op belegde zwermcellen. Gelukkig is daar geen sprake van. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • RobH

    08-05-2024 om 20:53

    Met gesloten broed een broedaflegger?

    Ha Rob, op een raam gesloten broed zit vrijwel altijd ook wel open broed, echter ik voer altijd een jonge F1 in na 9 dagen. Het levert mindere koninginnen op door in zo'n kleine broedaflegger redcellen te laten uitlopen.
    Het gesloten broed geeft het volkje een boost met 5000 jonge bijen binnen 12 dagen.
    Groet, Ben

  • Erik

    08-05-2024 om 23:25

    Hallo Ben.
    Ik had 5 volken in 1 baks broedkamers met 11 ramen.
    De volken groeien als een gek, en ondanks broedafleggers,doppen breken en 2 honingkamers, zijn er al 3 zwermen vertrokken.
    Dit 6 dagen nadat de doppen weg zijn gehaald.
    Misschien nog meer honingkamers er op?
    Gr. Erik

    Ha Erik, 2 hk's is voor sterke volken absoluut veel te weinig. 2 hk's komen overeen met 1 bk. Een volk op 2 bk's krijgt vaak 2 hk's. Dus samen 3 bk's. Dit zijn ongeveer 6 hk's.
    Dus met 1 bk is bij sterke volken 3 hk's heel normaal. Daarnaast spelen de genen natuurlijk ook een grote rol. Groet, Ben

  • Gert

    09-05-2024 om 08:42

    Goedemorgen Ben,
    Ook bij onze kasten in Zeeland is erg weinig honing in de honingkamers opgeslagen. Weinig dracht, maar volgens mij vooral te koud, te nat en te winderig, waardoor er weinig vlieguren gemaakt zijn.
    Ik heb een vraag over het aantal ramen broed dat je de aflegger mee kan geven. In jouw filmpje maak je een kleine aflegger met 1 raam broed, vaak is 2 of 3 ramen meer standaard bij een broedaflegger. Maar stel ik hang 4 of 5 ramen broed over in een nieuwe kast. Is daarmee de zwermdrift niet meer beteugeld of zijn daar bezwaren tegen?
    Mvg
    Gert

    Ha Gert, daar is geen echt bezwaar tegen. Je neemt in potentie natuurlijk wel veel toekomstige haalbijen weg. Tijdens de zomerdracht zou je die kunnen missen. Groet, Ben

  • Edwin

    09-05-2024 om 09:31

    Hoi Ben,
    Wat doe je met de raampjes uit de onderste honingkamer aan het eind van het seizoen, wanneer je die HK er afhaalt?
    Door de stuifmeel gaat dat schimmelen wanneer je die na het slingeren nat weghangt.

    Ha Edwin, indien ik aan het eind van het seizoen raampjes met bijenbrood overhou, dan hang ik die samen in een hk en die plaats ik onder een bk. In de herfst worden ze leeg gegeten. Groet, Ben

  • Annelies van Woudenberg

    09-05-2024 om 14:42

    Dag Ben, Je schrijft dat de dracht van de paardenkastanje en de pseudoacacia veel mitsen en maren heeft.
    Ik ben benieuwd welke dat zijn. Kun je daar wat over vertellen? Dank

    Dag Annelies, alleen de acacia is twijfelachtig. Die heeft zomerse temperaturen nodig om te honingen. Met 20 graden zoals nu heb je er niets van te verwachten. Groet, Ben

  • Cees

    09-05-2024 om 15:28

    Dag Ben,

    Hier in zeeland was de voorjaarsdracht op de meeste locaties ook minimaalof zeg maar gewoon slecht.

    De laatste weken van mei wordt inderdaad altijd van een dracht arme periode gesproken. Maar klopt het dat er hier in zeeland nog wel iets in de bloei staat waar de bijen best nog wat van kunnen halen? (ik dacht dat jij dat vorig jaar weleens in een blog had vermeld).

    Ik slinger altijd de eerste week van juni en heb het idee dat de HKs altijd nog wel gevuld worden eind mei.... Met mooi weer natiurlojk:).

  • Willem

    09-05-2024 om 16:40

    Als je de broedaflegger 2 dagen koud thuis plaats kan de aflegger dan wel terug plaatsen naast het volk waar het broedraam uit gehaald is.
    Ik sta namelijk in een verenigingsstal en verder geen ruimte.

    Ha Willem, hou liever 3 dagen/nachten binnen en dan in de avond voor het eerst open zetten. Koel tussen 15 enn18 graden en in het donker neerzetten. Groet, Ben

  • Sander

    09-05-2024 om 22:28

    Ha Ben,

    Momenteel ben ik koninginnen aan het telen, in een moerloos volk. Dit volk wil ik opdelen in meerdere kleine volkjes, met elk een koningin. Deze volkjes komen binnen 3 km te staan. Adviseer je dan ook 3 dagen en nachten dicht te zetten? Moet ik ze nog een raam water mee geven die ze kunnen verdampen, of is dat niet nodig? Vorige keer wel gedaan, ze beginnen dan behoorlijk te brommen.

    Groet,
    Sander

    Ha Sander, nee bij > 2 km hoef je ze niet op te sluiten. Water meegeven hoeft ook niet. Groet, Ben

  • Henk

    10-05-2024 om 21:20

    Ik imker in topkasten. Zou ik daar een spaarkastformaat honingkamer op kunnen zetten bij een groot volk? Is dat weleens geprobeerd? De bijen krijgen dan meer ruimte en ze kunnen de honing beter kwijt.
    Of zouden de bijen niet omhoog willen in een topkast? En wat zou dan beter zijn; aan de voor- of achterzijde plaatsen? Ik moet natuurlijk dan wel voor een halve bovenkap zorgen.

    Dag Henk, ik zou gewoon verzegelde ramenhoning vervangen door kunstraat. Echter bij extreme dracht slepen ze ook wel een bovenruimte vol. Maar dit tast het niet-tiillen van bakken aan.Groet, Ben

  • Jeffrey Veldwijk

    11-05-2024 om 08:22

    Hoi Henk ik heb ook een topkast van het merk beefun van imkershop ik kreeg er toen 2 honingkamers bij ik heb ze dit jaar erop gezet en ze lopen allebei mooi vol met honing

  • Frauke

    11-05-2024 om 08:32

    Ben, deze blog heb ik nu reeds voor de vierde keer in mijn mailbox gevonden.....

  • Randolf

    11-05-2024 om 09:27

    Ik pas 3 maal! Ik lees je blogs graag hoor maar één maal is toereikend!

  • Jab.

    11-05-2024 om 12:49

    Dubbel holt better....zeggen ze in de Achterhoek

  • Johannes

    11-05-2024 om 18:59

    Het lijkt als reacties worden ingezonden, dat na een (on-)bepaalde tijd de mailing opnieuw wordt verzonden.

    thhx, het moet nu weer goed werken. groet, Ben

  • Huub

    13-05-2024 om 06:27

    Dag Ben ,
    Ik ontvang dit blogbericht met steeds dezelfde inhoud dagelijks. Het betreft alleen ‘Broedafleggers en zwermcontrole’.
    Groet,

    Thnx, is inmiddels gestopt. Ben

  • Dennis

    13-05-2024 om 08:05

    Dag Ben,
    Ik heb een na zwerm ter grootte van een hele flinke grapefruit ondergebracht in een ps zesramer is het verstandig deze te versterken met een raam voer en een raam broed?
    Of misschien raam broed met opzittende bijen toevoegen?
    Groet,
    Dennis

    Ha Dennis, een raam broed met bijen is een beetje riskant voor de nieuwe K. Wacht hiermee tot de nieuwe K gesloten broed heeft. Dan kun je dat raam wel geven. Groet, Ben

  • sanne

    13-05-2024 om 08:28

    Hallo Ben,
    Ik heb een vraag over een bijen korf.
    Bestaan er ook bescherm hoezen voor de winter?
    Groetjes Sanne

    Ha Sanne, nee die zijn er niet. Een dakje of golfplaat kan ook misschien helpen om je korf droog te houden. Groet, Ben

  • Roel

    13-05-2024 om 08:43

    Hallo Ben,

    Moet een vlieger gemaakt worden tijdens goede dracht of alleen bij goed vliegweer?

    Andere vraag, ik gebruik 1 BK(spaarkast) met 11 ramen(4,9mm) en sommige met een 12e raam als sluitbord. Nu heb ik een enkel volkje wat heel veel stuifmeel opslaat in de BK, maar ook wel nectar, dus echt minder cellen ter beschikking voor broed. In je boekje geef je aan om een HK onder de BK te zetten. Is dat voor dit soort volken dan een uitkomst zodat de Q genoeg ruimte heeft?
    Bij andere volken lijkt me dat niet nodig en ik zie het jou ook niet standaard doen toch?

    Groeten Roel

    ha Roel, je kunt altijd met mooi weer een vlieger maken. Maar met dracht bouwen ze uiteraard beter.

    Ik vind het geen probleem wanneer de moer zich tijdelijk moet inhouden door veel dracht. Dat is de natuur nu eenmaal. Zorg voor een 3e hk dan brengen ze de nectar wel weer in de nacht naar boven. Groet, Ben

  • Ed Rietdijk

    13-05-2024 om 09:50

    Hallo Ben,
    Ik had ook een broedaflegger gemaakt maar heb die -noodgedwongen- binnen een straal van 2km van de hoofdkast geplaatst. Toch gaat deze aflegger als een speer, de ingesmolten raampjes zijn al uitgebouwd en druipen van de nectar. Ook heb ik een flink aantal mooie doppen gezien, wat kan ik nu het beste doen? Het de aankomende koninginnen het laten uitvechten of 2 of 3 doppen laten zitten. Ik heb op dit moment geen behoefte en ruimte voor nog meer volkjes.
    Groeten uit Schagen, Ed
    Ps. De voorjaars dracht in de kop van Noord-Holland verliep heel grillig, ik ken een paar imkers hier die hun bijen bij moesten voeren terwijl ik nu al volle bakken honing heb.

    Ha Ed, ik zou ze het gewoon zelf laten uitzoeken. De kans op een nazwerm is beperkt. Mocht je die echt 100% willen terugdringen, dan moet je ze op één dop zetten. Groet, Ben

  • Sraar

    14-05-2024 om 08:43

    Hallo Ben, wij imkeren op segenbergerkasten DN
    Ik heb alle kasten op 1 broedbak zitten met veel ruimte door middel van honingzolders boven t koninginrooster. Er is weinig zwermneiging. Nu is er 1 kast die flinke baardbvorming toont. Een grote mop bijen voor tegen de kast. Begon eergisteren toen het 25 graden was. Moet ik.iets doen.

    Ha Sraar, ik zou de schuifla er tijdelijk uithalen en nog een hk er bovenop plaatsen. Dan gaan ze na de volgende nacht wel naar binnen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.