25-03-2022

Imkerhandelingen in Dadantkasten

Sterk uitgewinterde volken kunnen ontzettend hard groeien in het voorjaar. Dat is niet zo verwonderlijk, want met 4 a 5 dadantramen broed komen er ongeveer 20 tot 30.000 bijen bij. 

In deze video zie je een paar dadantvolken, waarvan er 2 van de 4 toe zijn aan hun eerste uitgebouwde honingkamer. Geef ze vooral uitgebouwde ramen in de 1e hk omdat dit echt een oplossing biedt voor het met stuifmeel en nectar vollopende broednest. Daar moet ruimte blijven voor de goedleggende koningin. 

Een week geleden zijn de dadantvolken tijdens de eerste vluchtige voorjaarscheck krap gezet zodat tussen kastwand en het sluitbord er uitsluitend ramen met broed en 1 voerraam aanwezig bleef. De overige 2 of 3 voerramen kwamen aan de andere kant van het sluitbord. 

Gisteren een week na de 1e ingreep zie je dat de vlakken met broed aanzienlijk zijn vergroot, sommige bk-ramen zijn 90% bedekt met gesloten en open broed. Is de sterkte van het volk zodanig dat de bijen zelfs de open ruimte gaan bezetten naast de reservevoerramen dan hebben ze echt meer zitruimte nodig en kan de honingkamer geplaatst worden. Op dat moment neem je de reservevoerramen weg - houd echter wel rekening met de weersvooruitzichten, ik laat er dus 1 extra achter binnen het sluitbord. 

Door de ruimtebeperking beneden zullen deze bijen versneld hun intrek nemen in de uitgebouwde raten van de HK, deze zijn extra aantrekkelijk omdat de ramen nog enigszins nat zijn van de laatste honingoogst, want ze worden nat opgeslagen afgedekt met walnootbladeren tegen de wasmot. 

Over 1 a 2 weken krijgen de bijen - mits ze goed aan het werk zijn in de HK - hun eerste raam met kunstraat op positie 2. Dit proces wordt nog 1 keer herhaald (KR op pos 3) en dan zijn de volken klaar. 

Bij de volken, die nog niet voldoen aan de gewenste sterkte is het gewoon een kwestie van 1 of 2 weken wachten. Bij de spaarkast in de video mag ik hopen dat die klaar is ten tijde van de acaciadracht, die altijd ergens in de 2e helft van mei ligt. 

Samenvatting van de Dadantimkerhandelingen (zie het imkerboek "Bijvriendelijk imkeren 2.0"):

  1. eind februari bodems schoonmaken (en bij spaarkasten onderbakken wegnemen)
  2. in maart 1e vluchtige voorjaarscheck en tevens krap zetten van het broednest met een iso sluitbord (sommige imkers doen dit in november of februari)
  3. eind maart/begin april: uitnemen reservevoerramen buiten het sluitbord indien tevens de HK geplaatst kan worden
  4. na 1 a 2 weken: plaatsing 1e kunstraat op positie 2 indien de bijen de HK in gebruik genomen hebben
  5. na 1 a 2 weken: plaatsing 2e kunstraat op positie 3 indien de 1e kunstraat is uitgebouwd en belegd

Ben Som de Cerff, docent koninginnenteelt en hobby-imker

Deel dit bericht

Reacties

  • Gert Valk

    25-03-2022 om 16:24

    Wat een fijn bericht weer. Dankjewel Ben!
    Ik heb bij een aantal volken die nog te klein waren voor een honingkamer al een kunstraat geplaatst, omdat er 3 van de 5 ramen nagenoeg vol waren gesleept met stuifmeel en nectar. Binnen 3 dagen hebben ze het al bijna helemaal uitgebouwd. Koude periode lijkt gelukkig kort te zijn. Maar er kan nog van alles gebeuren met het weer. We zitten pas eind maart.

  • Els Franssen

    25-03-2022 om 17:30

    Hallo Ben, ik heb een volk in een spaarkast. Het volk is niet groot en had ook heel weinig honing maar veel stuifmeel. Ik kwam er achter dat er een jonge koningin op zit. Maar geen eitjes of broed. Een klein beetje darren broed verder niets. Kan de koningin nu al bevrucht worden?? Met andere woorden zijn er al genoeg Darren? Groetjes Els Franssen

    Ha Els, er zijn nog geen darren en zeker geen vliegende. Dat duurt nog een maand. Dus verenigen na wegnemen van de moer. Groet, Ben

  • Marion

    25-03-2022 om 18:30

    Hallo Ben, ik heb een spaarkast waar een zwerm van vorig jaar in zit. De bijen zijn goed de winter door gekomen en ik heb vorige week een 1ste honingkamer er op gezet omdat alle ramen bezet waren.
    Ik wil echter een deel van deze bijen overzetten in een lege dadantkast. wat zou het juiste moment zijn? groet Marion

    Ha Marion, ik zou wachten tot er meerdere zwermcellen belegd zijn en dan een broedaflegger in de dadantkast maken. Wel extra bijen meegeven ivm afvliegen. Groet, Ben

  • Olivier Visser

    26-03-2022 om 07:43

    Dag Ben,

    Ik heb altijd gewerkt met spaarkasten met twee broedkamers en wil nu overstappen op één n.a.v. jouw blog van vorige week. Ik heb drie vragen aan jou:

    - heeft het volk in één broedkamer voldoende ruimte vor broed en voer? En neemt de zwermdrift toe?
    - hoe pak ik aan met raatvernieuwing? Tot dusver gaf ik de volken elk voorjaar een BK met kunstraat
    - Heeft een volk bij het inwinteren op slechts 1 BK voldoende ruimte voor voer en broed? Tot dusver gaf ik per volk 1 tankje voer en is in de lente telkens voor pakweg 80% op.

    Ik zie je reactie met belangstelling tegemoet.

    Groet, Olivier

    Ha Olivier, een bk met 10 ramen beschikt over 10 x 5500 = 55.000 cellen en met 11 ramen (echt beter voor de warmtehuishouding) ruim 60.000 cellen. Een moer legt 42.000 eitjes in 21 dagen, dan lopen ze weer uit en belegt ze de uitgelopen cellen. Er blijft dus voldoende ruimte over voor stuifmeel en voer in de kantramen. Daarnaast moet je tijdig voorzien in voldoende honingkamers. Er mag geen overbevolking ontstaan.
    Zwermdrift zit in de genen van bepaalde bijenrassen en lijnen. Overbevolking stimuleert de zwermdrift.
    Maar met voldoende hk's is er geen overbevolking, juist ook vanwege het compacte broednest. Heb je echter zwermlustige bijen dan vertrekken ze uit iedere kast. Tijdig de zwermcellen monitoren en ingrijpen is ook een oplossing bij zwermlustige bijenrassen.
    Raatvernieuwing doe je in het prille voorjaar en in mei. Overschot van 1 of 2 voerramen vervangen door kunstraat, 3 raams broedaflegger maken combineren met kunstraat geven.
    Inwinteren op 1 baksvolken gaat uitstekend, een Canadees beroepsimker overwintert 1500 volken in 1 baks kasten.
    Groet, Ben

  • Hans Koster

    26-03-2022 om 08:47

    Ben
    Ik zie niets over het plaatsen van een darreraam. Of snij jij geen darrebroed?

    Ha Hans, ik bestrijd de mijten niet meer op de traditionele manier. Via teelt en selectie en kleine cellen probeer ik de mijtendruk voldoende laag te houden. Groet, Ben

  • Margriet K.

    26-03-2022 om 09:02

    Dag Ben, Is het met een max. temp van 18 gr zoals nu mogelijk om een darrenbroedig volk op ong 10 m. afstand af te slaan? Er staan zo'n 10 volken op die afstand.
    Ik heb er een broedraampje ingezet maar daarvoor is het nu te vroeg. Een moer heb ik niet gezien, ik ben niet vaardig in het zoeken/vinden. Er zitten oude donkere moerdoppen en wat verspreid bultbroed op 2 raampjes.

    Ha Margriet, verspreid bultbroed op twee ramen duidt hoogstwaarschijnlijk op eileggende werksters. Je kunt met zonnig weer nu prima de ramen afslaan voor de andere kasten. Die bijen bedelen zich wel in.
    Groet, Ben

  • Marianne

    26-03-2022 om 20:48

    Beste Ben,
    Waar bewaar je de leeg geslingerde / schoongegeten honingramen. Jij doet verse walnootboom bladeren tussen de ramen in? Vormt zich geen schimmel?
    En waar laat je de ramen met honing uit de BK die je nu uit de kisten verwijderd, bewaar je die voor als het kouder wordt en de bijen alsnog voedsel nodig hebben of smelt je ze? Groetjes.

    Ha Marianne, ik bewaar de geslingerde hk-ramen in 2 m hoge torens in de schuur met walnootbladeren ertussen tegen de wasmot. Er vormt zich geen schimmel. Ik bewaar de bk-ramen met voer in zesramers in de schuur. Die gebruik ik in mei voor broedafleggers en voor het opzetten van nieuwe volken vanuit miniplussen. Die voerramen zijn dus over twee maanden weer in gebruik. Groet, Ben
    PS nooit langer bewaren ivm wasmotten. Die zij gek op deze bebroede raten

  • Gerard Harteveld

    26-03-2022 om 21:39

    Hoi, ik zou misschien volgende week een nieuwe koningin hebben, heeft dat zin en kan ik die op een rustige manier de opvolgende week in voeren bij een aflegger?

    Ha Gerard, wat is het voor een moer? Waarom in een aflegger? Je kunt nu ook oude moeren vervangen in hoofdvolken. Groet, Ben

  • Olivier Visser

    28-03-2022 om 19:50

    Dag Ben,
    Hartelijk dank voor je uitgebreide antwoord. Ik maak de overstap op overwinteren op 1 broedkamer. Ik heb nog wel een vraag: ik geef altijd per volk 1 heel tankje voer en ben doorgans half september klaar met voeren. Kan ik ook in 1 BK in korte tijd zo veel voer kwijt? Of moet ik wellicht aan langere periode voeren?
    Alvast dank voor je reactie van een belangstellende volger van je blogs.
    Groet, Olivier

    Ha Olivier, ik voer meestal in de periode van 15 aug tot 15 sept. In het begin rustig aan en in de laatste 2 weken iets meer. Laatste gift per 15 september. Dat gaat prima met 1 can want dat zijn 6 volle ramen voer. Groet, Ben

  • Corry Botterman

    29-03-2022 om 18:32

    Dag Ben,
    Ik lees vaker over 11 ramen in een BK omdat dit beter is voor de warmtehuishouding. Betekent dit dat de raampjes dichter op elkaar staan en kan dit in een normale spaarkast of zijn dit aangepaste kasten.
    Is er tussen de ramen in een normale spaarkast met 11 ramen dan genoeg loopruimte voor de bijen.
    Groet,
    Corry

    Ha Corry, het verschil zit 'm in andere afstandsrepen. Je hebt ze voor 10 ramen en 11 ramen. In de natuur is de afstand 3,5 cm hart-op-hart van de ramen. Bij 10 ramen is de afstand 3,8 cm. 3,8 cm is makkelijker voor de imker. 3,5 cm is beter voor de bijen. Groet, Ben

  • Martijn

    20-05-2022 om 22:21

    Dag Ben,

    Ik heb een vraag, ik heb een wild volk in een kleine kast gevangen 6 ramen. Nu dadacht ik dat deze misschien moet overzetten in een grotere kast heb deze nog niet maar die is wel te vinden. Hoe moet dit of juist niet doen? Ik ben een beginner overigens

    Mvg Martijn

    Ha Martijn, probeer svp een ervaren imker in je omgeving te vinden om je te begeleiden en schrijf je in voor een basiscursus. Bijen zijn nog steeds wilde insecten, dus ga ik voorzichtig en verstandig mee om. Via Google vind je wel een lokale NBV vereniging. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.