08-09-2023

Ingangsvliegkooien

Regelmatig krijg ik van Franse en Italiaanse imkervrienden updates en foto's van de Aziatische Hoornaar. De overlast lijkt daar dit jaar enigszins beperkt te zijn, waarschijnlijk vanwege het koude en natte voorjaarsweer in Europa. Echter de massale aanwezigheid wordt in de herfst altijd sterker. Wat dat betreft hebben we hier wellicht in oktober en november weer wat lagere temperaturen en neemt de aktiviteit van de wespen zienderogen af. 

Om onze honingbijen ongestoord terug te laten keren naar de vliegplanken van onze bijenkasten plaatsen imkers in Frankrijk en Italie een ingangsvliegkooi aan de voorkant van de kasten zodat honingbijen direct door het tamelijk groffe gaas (maaswijdte 2,5 x 2,5 cm) kunnen vliegen, terwijl de spanwijdte van de vleugels van de hoornaars dit verhindert. Vooral tijdens het afremmen vlak voor de landing worden de bijen door de AH uit de lucht gepakt, dit kan niet meer met deze kooien. Zeker als de honingbijen eraan gewend zijn, knallen ze zo door het groffe gaas. Dit zie ik ook bij ronde vliegopeningen in plaats van vliegplanken. Waarschijnlijk is dit simpeler en mogelijk ook effectief. 

De Europese hoornaar heeft als gewoonte om de stilzittende honingbijen zo van de voorkant of de vliegplank af te plukken. Met de ingangsvliegkooi kunnen ze dit niet meer doen. Het lijkt dus een effectieve maatregel om hoornaars te hinderen bij het fourageren. Onderstaande foto's en de video hierboven is van imker Jan uit Frankrijk. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

https://instagram.com/imkerij_green_spirit?igshid=OGQ5ZDc2ODk2ZA==

op weg naar eenvoudiger en duurzamer imkeren 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Lineke

    15-09-2023 om 09:13

    Ha Ben,

    Heel erg bedankt voor deze tip! Zoals je weet houd ik nu bijen in Portugal en is de AH een behoorlijke nieuwe uitdaging. Maar nu weet ik wat me te doen staat; een inviegkooi maken :-) Mooi winterklusje. Andere tips zijn ook altijd heel erg welkom. Van het voorjaar maar weer proberen de koninginnen te vangen.

    Groet, Lineke

  • sanne hoddenbagh de koeijer

    15-09-2023 om 10:10

    Hoi je kunt de invliegkooi ook kopen bij de imkershop. Kosten ongeveer 30,00 per stuk.
    Er staat ook een filmpje bij.
    Groetjes en suc6.

  • Haico

    15-09-2023 om 10:47

    Hoi, ik imker al een aantal jaar in Portugal en gebruiken deze "Muzzle' op al mijn kasten.
    Het heeft meerdere voordelen.
    De Aziatische hoornaar kan inderdaad de bijen veel moeilijker bij de vliegplank pakken.
    Daarnaast kunnen de bijen het luchtruim rustig verkennen in deze kooi.
    Mocht de Aziatische hoornaar toch de kooi binnen lopen, dan raakt hij vaak in paniek omdat hij zich opgesloten voelt. En, nog een bonus, de bijen vallen de Aziatische hoornaar regelmatig aan binnen de kooi omdat ze het beschouwen als hun domein.
    Groetjes, Haico

    ha Haico, dank voor je positieve aanvullende aanvullingen. Hier in NL zijn er ook imkers, zonder enige ervaring met AH'S, die direct negatief reageren op de vliegkooi. Groet, Ben

  • Anneke van Pelt

    15-09-2023 om 11:50

    Ik zag laatst een filmpje van een soort tentje voor de vliegopening die de hoornaars ook vangt. Hierdoor vliegen de bijen rustiger uit en proberen niet gestresst de vliegopening te beschermen.
    Het principe was dat de hoornaars gevangen worden door het tentje, en door natuurlijk gedrag naar boven vliegen en in een kooi van koninginnerooster komen. Eventuele bijen vliegen daar gewoon doorheen.
    Doordat de hoornaars gevangen worden, geven ze ook het 'adres' niet door in het nest. Kosten 25 euro.

  • batse

    15-09-2023 om 12:04

    het zou dus in principe ook mogelijk moeten zijn om een dichte stal compleet aan de voorkant af te sluiten...mits je geen kasten aan de voorkant eraf wilt halen....

  • Erik

    15-09-2023 om 12:09

    Iemand enig idee hoe groot de maasopeningen zijn van deze kooien?

    ha Erik, lees svp nogmaals aandachtig het blogbericht. Groet, Ben

  • Jo Simillion

    15-09-2023 om 13:55

    (1) Sedert vorig jaar gebruiken we de AH-val. Blijkt dat de val best met de rode inlooptrechter naar voor moet gericht zijn en niet met de gele. AH’s zouden eerder geïnteresseerd zijn in de kleur rood dan in geel. Binnen in de val plaatsten we een bomvol potje dik suikerwater of oude honing. Omdat er anders te veel andere wespen verdrinken in de brei spannen we een gaasje over het potje. De AH’s werken zich uit de naad om door het gaasje te breken. Tijdens deze bezigheid lokken ze tal van soortgenoten aan. Op zeker moment breken de AH’s door het gaasje en eten zich dood (enige schroom is hier op zijn plaats, maar ook wij houden liever honingbijen over dan een invasieve wespensoort). Op het einde van het jaar hebben we een potje vol en rondom op de bodem van de val dode AH’s, in totaal honderden. Weze ook gezegd dat we op de bodem van de val zeer regelmatig Leffe bruin hebben gegoten.
    (2) Vóór de vliegopening van de bijenkasten plaatsten we een schuin scherm dat we uitsneden uit een oude koninginnenrooster, op de zijkanten dichtgemaakt, zodat er geen enkele AH de kasten kon binnendringen.
    Onze methode bleek effectief, want onze twee volken overwinterden met succes. 100 % dus, tegenover 0 % het jaar daarvoor.
    We zijn benieuwd voor dit jaar, want ook bij ons is het ongewenste bezoek alweer dagelijkse kost.
    Succes aan allen.

  • Ronny Du Jardin

    16-09-2023 om 09:39

    Ik imker in Portugal.
    Een effectief middel om hoornaars te liquideren zijn frames die je L en R van de bijenkasten plaatst. Deze frames hebben draden waar de bijen door vliegen en de hoornaars niet. Door een zonnepaneel staat er stroom op de draden. De hoornaars die vaak onder, boven en naast kasten zich opstellen vliegen er zo tegen en sterven. Verkrijgbaar in Febres en Lousa.

  • ivo

    16-09-2023 om 17:26

    goedemiddag.

    Het stevige gaas met 2,5 x 2,5 openingen dat je op de foto's ziet kan je in België alvast bij Hubo kopen.

    Iemand een idee wat de ideale afstand is van het rooster tov het vlieggat?

    Aan mijn kasten komt ook af een toe een enkele AH. De bijen hangen met baard aan de vliegplank en lijken er zich niet veel van aan te trekken...

    groet

    Ha Ivo, probeer eens 15 tot 20 cm. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.