25-05-2016

Inspiratie uit Tanzania

Inspiratie uit Tanzania

Vanavond appte Bente's moeder (onze buurvrouw) dat er een zwerm in de appelboom hing. Appeltje, eitje dacht ik, maar niets was minder waar. De zwermtros uit Bente's kast (12-jarige imker in opleiding) had stevig een dikke tak omarmd en de boomstam was zo dik, dat er geen beweging in was te krijgen. Balanserend op een te klein trapje en met 1 hand onder de zesramer en in de andere hand een ganzenveer probeerde ik iets van de tros af te krijgen. Dat lukte nauwelijks. Bij de volgende poging met emmer en veer kreeg ik in mijn blote armen zeker 5 steken. Dat was ook geen succes..... Toen moest ik denken aan de TopBarHives, zoals die in Tanzania in de bomen hangen. Dat kan ik ook!

Met een stevige reisriem de kast ingepakt en aan de tak vast gebonden tegen de zwermtros aan. Het lijkt dat de bijen de ingang gevonden hebben, maar of de moer daar ook zo overdenkt, zullen we morgen wel zien!

De eerste drie dagen niet voeren!

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Maurits Tax

  25-05-2016 om 23:23

  Gaaf, Ben! Ben benieuwd!

 • Mathijs

  26-05-2016 om 07:42

  Zoals die zwerm er hangt doet me denken aan de eerste scène uit de documentaire "More Than Honey" die man tikt erop met een bijl. Zou dat geen oplossing zijn?

 • birgit

  26-05-2016 om 10:03

  waw Ben wat inventief en gaaf!!

 • Marjolijn laroo

  26-05-2016 om 12:16

  Hoi Ben,ben benieuwd of alles er nu inzit.
  Maar hebook een vraag. Nl ik heb nu3 zwermen gehad en een beetje veel. Ik heb een 2 de hands danantkast gebruikt voor de eerste grote zwerm, maar nu blijkt dat de raat vorming die al heel snel verloopt, veelal de raten aanelkaar zijn gebouwd. Zit er dan teveel ruimte tussen of juist te weinig. Ik nam deze kast vorig jaar over van iemand uit Frankrijk, ik was toen net op de cursus en wist nog niet veel, maar daardoor is het een afwijkend maat ik kan het nergens terugvinden.
  Waar wordt eigenlijk gemeten , ik geef de binnenmaat van mijn kast: 475x 375 mm en er zitten 9 ramen in. Ik zou graag zelf een danantkast bouwen, maar kan geen bouwtekening daarvan vinden. Weet jij misschien hoe ik er aan kan komen? Ik kan de kast natuurlijk ook kopieeren. Ik heb nl al twee spaarkasten gemaakt, die goed functioneren, maar wil toch, ook voor de uitwisseling van materiaal een tweede danant kast erbij.Kun je mij helpen met deze vragen? Bij voorbaat mijn hartelijke dank, marjolijn laroo

 • Anoniem

  26-05-2016 om 13:52

  wat een prestatie: zo'n zesramer in een boom hangen. Zelf heb ik vorige week ook een voorzwerm geschept en deze in precies zo'n piepschuim zesramer gekregen vanuit een wat eenvoudiger uitgangspositie. Ook ik heb nu een vraag: beginnende imker zijnde. Het volk zit nu bijna een week in dit kastje, heeft 1 x 1,4 liter suikerwater gekregen (1:1 & op de 3e dag vanwege slechte weer). Ik heb in mijn studiemateriaal gelezen dat ik nu het best dit volk 3 weken met rust kan laten, maar het volk is vrij groot en ik hoor een enorm "geknaag" uit de kast opstijgen. Ik ben een 10-raams broedkamer in orde aan het maken en wil het volk eigenlijk komend weekend overzetten en tegelijkertijd met beevital hiveclean een varroabestrijding doen. Is dit een goed idee of kan ik beter een weekje wachten?

 • Rob van Dipten

  26-05-2016 om 13:57

  Dag Ben, nog een fenomeen vandaag. Mijn buurvrouw kwam mij vertellen dat mijn volk wederom was gaan zwermen en bij haar in de boom hing. 1ste keer was op 9 mei en hebben we gelijk die avond bij de achterblijvers alle doppen gebroken op 1 na.
  Ik ga de zwerm zoeken bij de buurvrouw maar er vlogen er nog maar een paar. Blijkt de zwerm weer terug te zijn gegaan naar de kast. Grote baard en veel stertselen, inmiddels zijn alle dames weer binnen.
  Wat zou dit kunnen zijn?

 • wilfred

  26-05-2016 om 19:09

  Hoi Ben

  Ik ben een beginnend imker , en ben nog op zoek naar een honingslinger Ik zit inmiddels wel met 2 volle honingkamers hoe kan ik de volle raten het best opslaan , of moet ik er nog een honingkamer bovenop zetten? • Ben de Blogger

  26-05-2016 om 20:52

  Wilfred, vaak kun je via je vereniging waar je lid van bent of kunt worden, een slinger huren/lenen. Voorjaarshoning kristalliseert snel vanwege herik, wilg en paardenbloem, dus snel slingeren. Ik vond al plekjes gekristalliseerde honing in sommige van mijn raten. Mocht je toch nog moeten bewaren, dan kun je ze beter op de volken houden, want bij lagere temperaturen kristalliseert honing sneller. Zijn de beide bakken verzegeld, zet dan de derde lege onder!
  Rob,
  Dit zijn nazwermen, waarschijnlijk van redcellen. Ik had bij Bente op 8 mei het volk op 1 dop gezet na het afkomen van een voorzwerm, op 25 of 24 mei kwam er dus weer een zwerm af. Dat is 16 dagen later.... ze moeten dus op de larfjes van de eitjes gelegd op 8 mei alsnog redcellen opgetrokken hebben.
  "Anoniem", gezien de grootte denk ik dat het een voorzwerm is. De moer gaat dus vrijwel direct weer aan de leg. Ik zou 10 dagen na het huisvesten toch maar even controleren, ze hebben dan al gesloten broed. Bij een voorzwerm is een 6-ramer inderdaad aan de kleine kant. Dat knagen doen ze vrijwel in alle polystyreen kasten. Dus dat geeft niet.
  Marjolijn, ik zal een bouwtekening zoeken en die in een BLOG bericht plaatsen. De echte houten Dadant kasten zijn vierkant (51 x 51 cm aan de buitenkant) en kunnen 12 ramen bevatten.

 • Mathijs

  27-05-2016 om 07:39

  Ik zag de video van deze zwerm al op YouTube, zou het niet helpen als je een raam BRIAS in de kast hangt?

  Nog een vraag. Ik heb nog twee hk te slingeren, maar ik heb het idee dat de bijen niet verder willen verzegelen. In 1 volk heb ik een moer ingevoerd, in de andere is 18 mei een moer uitgelopen. Wat te doen, alleen de middelste 4 ramen zijn goed verzegeld, daarna bijna niet. Kan ik de buitenste ramen in midden hangen? Ik wil geen zomerhoning bij de voorjaarshoning en ook geen honing die kristalliseerd in de raat.

 • Ben de Blogger

  27-05-2016 om 08:17

  Mathijs, dat zou zeker geholpen hebben, maar ik kon het kastje niet meer naar beneden halen, zonder alle bijen over me heen te krijgen. Nu is hij of beter gezegd zij al weer vertrokken. Zal het filmpje nog posten!
  Onverzegelde honing kan ook goed oogstbaar zijn, doe gewoon de stootproef! Spettert er geen honing uit, dan is de honing voldoende rijp.

 • Rob van Dipten

  27-05-2016 om 09:08

  Tja, aan de mogelijkheid van redcellen had ik niet gedacht. Maar waarom besluit de zwerm dan binnen ong. 1 uur toch weer terug te keren naar de kast?

 • Ben de blogger

  27-05-2016 om 10:33

  De democratie in een bijenvolk is iets verder doorgevoerd dan bij ons. Het volk besluit te zwermen en de koningin volgt of wordt in de maalstroom meegesleurd, echter ze kan ook achterblijven en dan slaat de zwerm weer terug.

 • Hester Praet

  29-05-2016 om 23:31

  Ben, vrijdag zijn er uit alletwee mijn NNB kasten een zwerm gekomen. 's avonds heb ik ze ieder een kast gegeven. Nu is de ene zwerm is op zaterdagmiddag na 3 uur verdwenen en de andere is vandaag, zondag verdwenen, na al een flink stuk raat gebouwd te hebben. De kasten waren schoongemaakt met sodawater en ik heb ze daarna goed uitgespoeld en laten drogen. Wat zou de reden kunnen zijn dat de zwermen vertrokken zijn? Ik had ze allebei nog geen voer gegeven.

 • Ben de blogger

  30-05-2016 om 08:19

  Hester, soms hebben de speurbijen al voor het vertrek van de zwerm nieuwe woonlocaties verkend, mogelijk hebben ze toch een betere plek gevonden en daar overeenstemming over bereikt. Het zou ook kunnen zijn dat de geur van de kasten niet erg natuurlijk overkwam. Men zegt dat het inwrijven van de binnenkant met vers gras zou kunnen helpen andere onnatuurlijke geuren te verbloemen. Wetenschappelijke onderbouwing hiervoor ontbreekt overigens.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.