In een spaarkast was 1,5 week geleden een nieuwe jonge moer (F4) aan de leg gekomen, deze wilde ik echter vervangen door een F1 moer via een vereniging met een volkje in een MiniPluskastje. Het MiniPlus-volkje is op een krant met inkepingen op de broedkamerramen van de spaarkast gezet, met daar om heen een lege broed- en honingkamer. De te vervangen F4-moer (haar moeder had last van kalkbroed) is tijdelijk in een kooitje als reserve boven in de MiniPlus bewaard. Met deze controle, circa 10 dagen na de vereniging, wilde ik vaststellen dat de nieuwe F1-moer geaccepteerd is en aan de leg is. Het achtergrond commentaar komt van mijn kleinzoon Daan en dochter Esther, die blijkbaar meer van bijen weten dan de gemiddelde leek ;-). De locatie is langs de Leeuwenlaan in 's-Graveland, vandaar de bijgeluiden van verkeer en overkomende vliegtuigen. Je ziet me te midden van de Reuze Springbalsemien staan, die nog steeds volop in bloei staat. De hoogste bloemen zijn meer dan 2 meter hoog. Vanwege de net in gebruik genomen smart Phone van mijn dochter is de video helaas in portrait formaat opgenomen.
Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt en koninginnenteelt
Auteur van het boek: "Natuurlijk imkeren, een belevenis". Dit boek omvat o.a. een bundeling van Bijenwerk uit de digitale Imkernieuwsbrief van de NBV.
Een moer invoeren via een MiniPluskastjevind ik een heel gedoe.Zelf gebruik ik slechts één raammaat (simplex) mijn jonge moeren worden ingevoerd in een 3-ramer, later ev. in een 6-ramer of naar een 10-raamskast. Later verenigen verloopt dan veel eenvoudiger
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst? Meldt u zich dan hier aan.