30-08-2023

Inwinteren en schijnbare concurrentie tussen vliegen en honingbijen

Het gemak van interne voerbakken

In de onderstaande video van drie weken geleden zie je hoe je gebruik kunt maken van interne voerbakken. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de houten voerbakken omdat sommige plastic voerbakken minder vormvast zijn.

Stille wissels, ook nu nog

Dit volk hebben jullie al eerder gezien met twee koninginnen, moeder en dochter. Op dit moment is alleen de dochter nog aanwezig. Hier was dus sprake van een stille moerwisseling. Kom je op een zeker moment een paar mooie doppen tegen (volgens Wilson The Biology of the Honeybee max 6) dan is er sprake van een stille wissel, waarbij de oude moer iets scheelt. Laat vooral alle doppen staan en laat het de bijen uitzoeken. Neem je ze weg, dan beginnen de bijen opnieuw. Uiteindelijk kan het te laat in het jaar worden. 

De Hedera, vooral in trek bij vliegen

Tijdens een bezoek aan een bijenstand in Vorden kwam ik de eerst bloeiende klimop heester tegen. Deze zat helemaal vol met vliegen. Ik kon op dat moment slechts twee honingbijen vinden. Het is natuurlijk makkelijk om hieruit conclusies te trekken. Echter de werkelijkheid is waarschijnlijk complexer. Vaak fourageren honingbijen op specifieke planten vaak aan de randen van de dag, vroeg in de morgen of in de avonduren bij windstilte. Het kan natuurlijk ook zo zijn, dat er nog veel betere drachten beschikbaar zijn, waardoor de honingbijen op dit moment de Hedera nog links laten liggen. 

Bijen maken slimme drachtkeuzen

Op een heideveld langs het Boelekeerlspad in Zelhem zag ik nog zo'n voorbeeld. Op het bloeiende Leverkruid zaten vrijwel uitsluitend vliegen, terwijl de honingbijen nadrukkelijk op de struikheide daarachter aan het fourageren waren. De beste drachtplanten hebben een duidelijke voorkeur van onze honingbijen. Iedere bloem kent zo zijn eigen plekje in de natuur en alle insecten samen zorgen voor een optimale bestuiving. Van concurrentie is geen sprake, tenzij de mens te veel van de natuur vernietigt. 

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Andrés

    30-08-2023 om 12:36

    Ha die Ben,
    Jij slaat het spijker op zijn kop met je laaste uitspraak.
    Leuke foto van die drinkende bij.

    Gr. Andrés

  • mark

    30-08-2023 om 13:15

    Hoi Ben, tot wanneer kun je eigenlijk invertvoer voeren? Dank

    Ha Mark, dat is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. In de regel wordt het in de tweede helft van september kouder in de nacht en neemt de luchtvochtigheid sterk toe. Beide factoren maken het de bijen moeilijker om het voer op te nemen en in te dampen.
    Daarom zou je in de regel half september de laatste hoeveelheid voer gegeven moeten hebben. Groet, Ben

  • Marina

    30-08-2023 om 13:33

    Hallo Ben, Regelmatig is me hetzelfde opgevallen bij de klimop maar ook bij de phacelia; "moestuin" vol ermee (niet meer weg te krijgen) maar alleen hommels en vlinders terwijl het bijna een kast in groeit! Ander jaar opeens weer wel honingbijen erop.
    Interne voerbakjes hebben voor mij t nadeel dat de kast open moet om te voeren. Kost (iets) meer tijd, het verstoord de bijen meer en ik moet imkerjack en handschoenen aan. (Dit jaar voor t eerst zonder handschoenen gewerkt!).


  • Lineke

    30-08-2023 om 16:30

    Hoi Ben, zoals je weet imker ik tegenwoordig in Portugal. Daar is de aziatische hoornaar echt een groot probleem. Ze hangen in grote zwermen om de kasten, waardoor de bijen nauwelijks durven te vliegen. Vallen helpen niet, ik zit regelmatig een uurtje bij ze, terwijl ik alle hoornaars doodsla. Dan durven de bijen op een gegeven moment weer te vliegen. Maar 1 volk is door de hoornaars helaas gedecimeerd tot nog maar 4 straatjes. Die wil ik graag samenvoegen met een nog sterk volk (10 straatjes). In NL kan dat probleemloos als de r in de maand zit, dus vanaf september. Denk je dat dat in Portugal ook zo is, of zou ik 1 of 2 maandjes langer moeten wachten? Ik zie uw advies weer graag tegemoet :D Dank!

    Ha Lineke, in welke periode is de darrenslacht in Portugal? Na die periode kun je het beste verenigen. Je kunt ook het broed zonder bijen toevoegen aan de andere volken. Maar verenigen met krant is ook een optie. Bovenop het goede volk zetten, zonder moer!
    groet, Ben

  • Martin

    30-08-2023 om 17:03

    Goedenmiddag Ben
    Weer een leerzame vlog,maar heb ik dat goed gehoord of ligt dat aan mijn gehoor?ik zou zweren dat ik een kwaker hoor als je met de controle van het laatste 2 raampjes bezig ben,kan dat kloppen?

    ha Martin, goed gehoord! ik hoor het nu ook. Het is een bij die met zijn vleugels trilt. Er komen wel vaker vreemde geluiden uit een volk. Groet, Ben

  • Sraar

    31-08-2023 om 09:07

    Goeie morgen Ben, we hebben een sterk volkje op met jonge Q in een styropor 6ramer. Alle straatjes gevuld met bijen. Er zit niet genoeg voer in. Ik wil t overhangen in een 11 raams Segenberger DN kast met een paar kant blokken. Wat is nu in september de beste manier van bijvoeren, suikerwater 1/1 of Ambrosius suikerdeeg er op houden? Bedankt voor je advies. Sraar.

    Ha Sraar, zeker geen suikerdeeg, want dat gaat te langzaam. De verhouding voor inwinteren met suikerwater is 3 delen suiker op 2 delen water. 1:1 is voor bijvoeren in de zomer. Groet, Ben

  • mark

    31-08-2023 om 10:10

    Dank je Ben!

  • Sander

    31-08-2023 om 14:00

    Ha Ben,

    Lastig berekenen hoeveel suikerwater de bijen nu precies nodig hebben.
    Ik voer in 2L bakken, en meng 1 deel water op 2 kg suiker. In 2L suikerwater zit ong 1800 gram suiker (suiker is zwaarder dan water). Moet je nu de hoeveelheid droge suiker aanhouden hoeveel je voert, of de hoeveelheid suikerwater - 80% van het toegevoegde water, als je wil weten hoeveel kg voer de bijen hebben gekregen?

    Groet,
    Sander

    Ha Sander, lees eerst eens dit Blogbericht uit de digitale praktijkhandelingen: https://login.debijenhouders.nl/blog/10-medio-augustus-het-inwinteren-begint

    Mocht het nog onduidelijk zijn, dan stuur je maar een reactie. Groet, Ben

  • Gerard

    01-09-2023 om 07:48

    Hallo Ben
    Volk op 5 straatjes , zonder broed in Topkast, kan er op dezelfde bijenstand of bijenstand binnen 1 km verenigd worden? En hoe pak ik dat aan?
    groet,
    Gerard

    ha Gerard, voor het verenigen van twee volken is het zaak om de moertoestand van beide volken vast te stellen. Zeker als één volk het niet goed doet, zoals schijnbaar broedloosheid. Zit daar een moer in? Een nog te jonge of een te oude, die al gestopt is?
    Die "foute" moer moet er eerst uit en dan pas verenigen. Op dezelfde stand kun je nu wel verenigen, gewoon ramen met bijen overhangen in de namiddag of vroege avond. Het geeft wel reuring vanwege zoekende vliegbijen, die de oude kast proberen te vinden. Maar dat houdt na enige dagen wel op. Verenigen op 1 km afstand is lastiger, tenzij er op beide standen ook andere volken staan. Dan vinden de verloren vliegbijen na een tijdje wel weer onderdak. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.