29-08-2022

Inwinteren of verenigen?

Medio augustus beginnen de meeste imkers met inwinteren. Medio september moet het zo'n beetje afgerond worden. Late drachten als springbalsemien of heide vormen altijd een risico om op tijd de inwintering af te ronden. Te late inwintering betekent bij zwakkere volken kans op gisting van het wintervoer en darmproblemen in het voorjaar. 

Kom je in september nog van een late dracht thuis, dan blijft er weinig tijd over voor een effectieve varroabestrijding. De nachttemperatuur wordt te laag en de vochtigheid te hoog.

Kortom: de maanden augustus en september zijn bepalend voor een goede inwintering en een goede uitwintering. Winter uitsluitend gezonde en sterke volken in. Alles wat middelmatig of zwak is, zal de komende maand nog verder verzwakken en vormt daarmee de aanleiding voor wintersterfte. Persooonlijk winter ik liever een paar volken minder in, dan dat ik deze volken terug zie in de wintersterftecijfers. 

Door een paar 6-raams volken of miniplusvolken achter de hand te hebben, kun je minder sterke volken voorzien van een jonge moer en extra bijen. Daardoor worden de volken versterkt en met een jonge moer zijn de overlevingskansen duidelijk veel beter. Vooral de derde jaars koninginnen vormen een risico. Een late wissel in september loopt vaak minder goed af. 

In de onderstaande video check ik de sterkte, de gezondheid van de bijen en de bijenbroodvoorraad. Bij de gezondheid let ik vooral op bijen met verlammingsverschijnselen voor de kast en DWV-bijen in de kast, daarnaast is een lage mijtenbesmetting noodzakelijk. Gelukkig kom ik verlamde bijen en DWV-bijen nauwelijks meer tegen. Sommige bijenvolken zijn daar meer gevoelig voor dan anderen. Datzelfde geldt voor de mate van varroabesmetting. Naar mijn mening is dit in hoge mate erfelijk bepaald. Selectie aan de kant van de teeltmoeren is dus de manier om van deze virusgevoeligheid af te komen. Door niet te reizen wordt de kans op nieuwe virusvarianten natuurlijk ook veel minder. 

Binnenkort volgt er een video over het eenbaksimkeren met spaarkasten. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Nathalie

    29-08-2022 om 21:43

    Hoi Ben,

    Tot wanneer blijf jij ze dan voeren? Want het lijkt dat er nog wel erg weinig voer in zit en het is al bijna september.

    Ha Nathalie, rond half september zorg ik dat ik klaar ben met voeren. Groet, Ben

  • Sander

    29-08-2022 om 22:26

    Ha Ben,

    Ik heb een vraag over de video op YT.
    De topkasten hebben geen varroagaas, in tegenstelling tot de meeste andere soorten kasten. Heeft een topkast dit om bepaalde redenen niet nodig? Ik wil namelijk zelf een topkast gaan bouwen, en vroeg me af hoe dat zit.

    Groet,
    Sander

    Ha Sander, de kast is gericht op eenvoudig imkeren met een ideale warmtehuishouding om de voortplanting van de mijten af te remmen. De dichte bodem en de beperkte hoogte zorgen voor de ideale warmte van het broednest zonder negatieve invloed van wind en kou van onderen. Groet, Ben

  • ad v Esch

    30-08-2022 om 05:54

    Hallo Ben, Nu zag ik wat oude raampjes, in de kast, wanneer vervang je die ?
    Gr. Ad

    Ha Ad, ieder voorjaar krijgen de dadantvolken 2 nieuwe ramen met kunstraat. Dus de cyclus duurt 4 jaar in een dadantkast. Groet, Ben

  • Gerard

    30-08-2022 om 08:08

    Hoi Ben
    Jij zorgt dat jou bijen met ong 14 kg voer worden ingewinterd
    Van oude imkers hoor ik dat buckfast bijen meer voer nodig hebben dan carnica bijen, wat is hier van waar?
    groet, Gerard

    Ha Gerard, dat zou waar kunnen zijn, omdat Carnica en zwarte bij sneller uit het broed gaan. Bij BF kan het per lijn verschillen omdat de herkomst van BF erg divers is. Maar BF houdt inderdaad langer broed aan en begint weer eerder. Groet, Ben

  • Esmee

    30-08-2022 om 09:30

    Goedemorgen Ben,

    Dank je wel weer voor je informatieve post. Dan een paar vraagjes: Als je een volk wil samenvoegen in een topkast, hoe doe je dit dan?
    En wanneer is een volk volgens jou een zwak volk (waar kun je dit aan zien?) en te zwak om de winter door te komen? Waar moet je dan op letten?

    En wanneer jij zegt: "dit volk is X jaar niet behandeld", betekent dat ook geen oxaal in de winter? Ik begrijp namelijk van al mijn collega imkers dat zij sowieso wel behandelen in de winter. Ik ben gewoon nieuwsgierig wat jij doet.

    Al mijn volken hadden gelukkig een hele lage mijtenbesmetting (allemaal onder de 1,5%). En ik zie ook nooit gekreukelde vleugeltjes. Hopelijk komt het gros goed de winter door.

    Groet,
    Esmee

    Ha Esmee, samenvoegen in een Topkast doe je in september gewoon door de ramen met bijen in de andere kast erbij te plaatsen. Ramen broed tegen de andere ramen broed en voerramen ernaast.

    Een zwak volk is een overjarig volk dat nu minder dan 8 ramen bezet. Als bovendien de sterkte verder terugloopt, is er iets mis. Dit soort volken kun je beter samenvoegen.

    Met onbehandeld bedoel ik ook echt NUL behandelingen. Mijn oudste onbehandelde volk stamt uit 2016. Ik heb er meerdere van 2017.

    Met 1,5% mijtbesmetting in de 2e helft van augustus kun je de zomerbehandeling overslaan. Eind november de mijtenval op de schuifla tellen. Bij max 1per dag weer niets doen, bij meer dan 1 wel oxalen. Groet, Ben

  • Jan Adrichem

    30-08-2022 om 10:40

    mooie video en uitleg Ben .

  • mark

    30-08-2022 om 11:44

    Hoi Ben, daar zat ik op te wachten. De eenbaks video:) Ben benieuwd. Groet Mark

  • Maurits Campert

    30-08-2022 om 13:16

    Dank Ben. Fijn dat je dit onderwerp weer behandelt voor top- en spaarkast! Super.

  • Bendicks Kuipers

    30-08-2022 om 16:15

    Hallo Ben,
    Bij een volk met een raszuivere koningin uit 2020 gaan de bijen wisseldoppen maken. Het is een mooi groot volk met nog platen broed en eitjes maar de bijen willen blijkbaar toch van de koningin af. de doppen zijn al gesloten en zijn circa 11 dagen oud. Kan een nieuwe koningin nog goed bevrucht worden of is het te laat in het jaar en moet ik iets anders doen.
    Groet, Bendicks

    Ha Bendicks, vanmiddag had ik op een bijenstand toevallig nog twee darrenbroedige volken. Heb je die in je omgeving dan lukt de bevruchting nog wel, maar het zal afhangen van het aantal bijenvolken/imkers in je omgeving. In principe kan het wel, ik heb een late bevruchting hier meerdere keren meegemaakt in september.
    Het is wel een ongelukkige timing om een lege spermatheca te krijgen ;-). Groet, Ben

  • Jantje

    30-08-2022 om 16:27

    Dag Ben,
    Ik ben begin augustus na het slingeren begonnen met inwinteren;
    De niet verzegelde ramen heb ik laten zitten ondanks het feit dat ze wel zouden geslingerd kunnen worden. Dit bedraagt toch wekl 4 - 6 kg per kast. Ikheb dit jaar eens gekozen om intewinteren met suikerdeeg; Dit zou enkele voordelen hebben. Nu heb stel ik met wel de vraag, het zijn dozen van 15kg. Indien deze medio half september niet leeg zijn mag ik ze laten zitten of moet ik ze verwijderen dan?
    Hen ook van iemand gehoord dat zij deze laat staan de winter door? Is dit een goed idee of niet?

    mvg
    Jan

    Ha Jan, om dozen van 15 kilo suikerdeeg leeg te krijgen, moet je ze begin juli al plaatsen, anders lukt het waarschijnlijk niet op tijd om ze leeg te krijgen. Dus check nog eens de voervoorraad in je volken per 10 september en als het onvoldoende is dan vloeibaar bijvoeren.
    Die dozen kun je niet laten staan, waarschijnlijk trekt het vocht aan en wordt het te plakkerig voor de bijen. Dus wegnemen zou ik zeggen en droog opslaan voor komend jaar. Groet, Ben

  • Stefan Waanders

    30-08-2022 om 16:29

    Dag Ben,

    Als je geen stuifmeel had aangetroffen, wat had je dan nog kunnen doen?
    Groet,
    Stefan

    Ha Stefan, je zou nog kunnen bijvoeren met Candipoline of andere stuifmeelpreparaten. Persoonlijk vind ik dat de bijen het zelf moeten redden. Je zou dus ook de conclusie kunnen trekken - indien je geen stuifmeel vindt - dat de standplaats ongeschikt is voor bijenvolken. Of misschien staan er teveel volken. Groet, Ben

  • Harrold

    30-08-2022 om 21:45

    Hoi Ben,
    Ik ben halverwege mijn varroa behandeling met Thymovar.
    Tevens ben ik ruim halverwege met wintervoeren.
    Een aantal kasten doe ik nu tegelijk bijvoeren tijdens de Thymovar behandeling.
    De gebruiksaanwijzing van Thymovar is er niet erg duidelijk over…maar denk jij dat tegelijk voeren tijdens de Thymovar behandeling een probleem is?
    groet,
    Harrold.

    Ha Harrold, geen enkel probleem. Soms nemen ze het voer iets lastiger op. Groet, Ben

  • Gerard

    01-09-2022 om 10:02

    Hoi Ben
    Ik kom gisteren bij onze topkasten, en bij een kast is het compleet oorlog (hoornaars, wespen en bijen)
    Heb deze kast toch nog 2,5 kg gevoerd. Vanmorgen komen we weer bij de kast en die is helemaal leeg. In de andere kasten (2 stuks) is niets te merken de bijen zijn in ieder geval niet vervlogen naar deze kasten.
    Waar zijn deze bijen gebleven?
    Wat gebeurd er met de koningin in die kast?

    Ha Gerard, mogelijk was je koningin al eerder omgekomen. Meestal worden moerloze of verzwakte volken het slachtoffer van beroving. Sterke moergoede volken zullen zich goed kunnen verdedigen. De resterende bijen zijn waarschijnlijk verdeeld over de andere volken in de omgeving. Dat is nauwelijks zichtbaar. Groet, Ben

  • Herman Hulleman Harderwijk

    02-09-2022 om 10:23

    Dag Ben,

    Ik weet het, off-topic, maar weet jij dit ? Mijn voorjaarshoning (afgenomen in juni) begint nu al te kristalliseren. Andere jaren was dit niet zó snel ! Hoe kan dit dit ? En daarnaast ben ik benieuwd of jij weet waarom honing uit de supermarkt niet (of pas na héle lange tijd) versuikert ?

    Groet, Herman

    Ha Herman, kristalliseren is een gevolg van een hoger gehalte aan glucose in de honing. Dat verschilt per jaar afhankelijk van het weer en de dracht. In steeds weer andere verhoudingen komt er nectar van bepaalde bloemen in de honing. Heb je toevallig veel paardenbloemen of herik nectar, dan krijg je een snellere kristallisatie.
    De honing in de supermarkten wordt bewerkt. Het wordt door microfilters geperst om de pollen eruit te halen.
    Door het ontbreken van pollen, die als kristalkernen dienen, net als stofdeeltjes bij regenvorming, wordt de kristallisatie vertraagd. Vloeibaar verkoopt beter, maar je krijgt dus incomplete onnatuurlijke honing. Groet, Ben

  • Karin

    03-09-2022 om 16:14

    Dag Ben,
    Ik wil graag twee zwakkere volken verenigen. Nu heb ik twee vragen.
    Eerste is dat desbetreffende volken niet naast elkaar staan, ze staan nog. 1,5 meter van elkaar, de een in de rij ervoor en de ander erachter. Wanneer ( ochtend, middag, avond) kan ik het best verenigen en hoe weten de bijen van de kast waar ik de ramen uithaal naar welke kast ze nu moeten?
    Ten tweede kan ik de koninginnen niet vinden, kan ik ze toch verenigen in de hoop dat de beste koningin het overleeft?

    Alvast hartelijk dank voor je reactie.

    Groet Karin

    Ha Karin, je kunt het beste op een mooie zonnige dag aan het eind vd ochtend wanneer de oude haalbijen weg zijn, de ramen met bijen van het meeste zwakke volk verplaatsen naar het andere zwakke volk. Gelijk de lege kast weg halen. Misschien een andere kast iets verschuiven naar de lege plaats. De vliegbijen bedelen zich wel in bij de andere volken. Het geeft een paar uur reuring maar daarna is alles rustig. De beide moeren vechten het wel uit. Meestal blijft de jongste leven. Groet, Ben

  • Remco

    09-01-2023 om 11:14

    Ha ben.ik imker ook al een paar jaar 4.9cellen en 32mm hoh. Behandel met varromed . Ik twijfel alleen over het samenvoegen nu. Ik heb een 5 kasten met ongeveer 6, 7, 8 straatjes. Die lijken mij sterk genoeg. Ook een paar met minder. Denk zo'n 4, max 5 straatjes. In het na of voorjaar kan ik de sterkte wel inschatten. Maar nu niet. Ik voeg ze het liefst zo snel mogelijk samen als het moet. Of beter wachten tot het voorjaar? Mvg remco'

    Ha Remco, je zou de 4- en 5-straats volken nu al op elkaar kunnen plaatsen. Maar dat doe je nu alleen wanneer je bang bent, dat ze ten onder gaan tijdens ernstige vorst. Met 5 straatjes ben ik daar niet bang voor, met 3 straatjes wel.
    Dus mocht je een 3 straats volkje hebben, dan kun je overwegen om die bk recht boven een 5 straats volkje te plaatsen. Zorg wel dat de ramen met bijen boven elkaar zitten. Tijdens de voorjaarscontrole in maart kun je de zaak terug brengen tot 1 bk. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.