01-07-2018

Inwinteren op suikerdeegblokken

Misschien wat ongebruikelijk, maar toch leuk om eens een andere manier van inwinteren uit te proberen. Iedereen kent het inwinteren met geraffineerde suiker of met invertsuiker als aanvulling op de achterblijvende honing. Het inwinteren begint in de regel omstreeks 10 augustus en is dan weer een maand later op 10 september weer klaar. 

Echter op mijn bijenstandplaatsen in de Achterhoek is de dracht in juli en augustus (met name de nectardracht) zeer matig, de reserves in de volken zijn na het afnemen van de honingkamers vaak onvoldoende om het broednest gaande te houden. Ik moet altijd flink bijvoeren direct met het afnemen van de honingkamers (5 kilo invertsuiker). 

Daarom wil ik eens iets anders uitproberen, namelijk het vroegtijdig beginnen te voeren met een blok van 15 kg suikerdeeg. Ik heb gisteren op een spaar- en een dadantkast een blok van 15 kg suikerdeeg gelegd. Ik ben benieuwd wat de bijen hiervan opslaan in de komende 2 maanden tot 1 september. 

De kans bestaat dat veel van het suikerdeeg opgaat aan het onderhouden van een groot broednest, want stuifmeel is er nog genoeg te halen. We gaan het zien! Ik heb berekend dat 15 kg suikerdeeg resulteert in ruim 17 kg wintervoer. 

Dat is dus voldoende voor een volk, dat ongeveer 1,5 BK bezet. Hiermee kan dus een Dadantkast met 8 ramen bezet ook uit de voeten. 

De voordelen samengevat: 

  • 1 x keer een doos voer plaatsen i.p.v. wekelijks bijvullen;
  • in juli en augustus is er permanent voer beschikbaar;
  • geen kans op roverij vanwege morsen van suikerwater.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Anoniem

    02-07-2018 om 14:58

    Beste colega waar kun je deze bestellen

  • Ben de blogger

    03-07-2018 om 09:22

    Ik heb het via mijn lokale bijenvereniging in Wehl besteld. Via Google kun je via 'Apifonda' eens kijken bij de reguliere internetbijenwinkels.

  • Odile

    16-07-2018 om 19:07

    Ben, wordt dit dan niet te hard in de winter om op te kunnen nemen?

  • Ben de blogger

    16-07-2018 om 19:36

    Odile, wat mij betreft moet het blok per 1 september volledig omgezet zijn in vloeibaar opgeslagen wintervoer. We gaan het zien. Per 1 augustus zal ik het blok gaan wegen, dan zie ik hoe snel ze het suikerdeeg opnemen. Groet Ben

  • Henno Soeteman

    16-07-2018 om 20:16

    Beste Ben .ik heb op de cursus vorig jaar geleerd niet in te winter en op suikerdeeg oa omdat bij verwerking van dit voer in winter water noodzakelijk is. Bovendien is inwinteren op suikerdeeg onnodig duurder.

  • Werry Jonker

    16-07-2018 om 20:48

    Hallo Ben,
    Ben het met Henno eens. Het is onnodig duur, afgezien of het een goed wintervoer is. Zijn er ervaringen mee?
    Anders is het wel een risico. Soms komt er een volk uit de winter met deels versuikerde raat. Daar kunnen ze toch niks mee? Dan ligt het onder de kast.
    Groet Werry

  • kees Adema

    16-07-2018 om 22:24

    Hallo ik zie dat je op 10 of 11 ramen gaat in winteren is dit met een reden.
    De meningen zijn verdeeld de 1 zegt 10 de ander 20 ramen.afhankelijk grote volk.
    waar geef jij de voorkeur aan??

  • Marjo

    17-07-2018 om 08:02

    Is het met deze extreme en voorlopig nog voortdurende droogte niet fijner voor de bijen om suikerwater te geven? Dan hebben ze ook meteen vocht in huis.

  • Marco

    17-07-2018 om 09:23

    Ik begrijp helemaal niets van die inwinterdatum. Natuurlijk zijn er regionale verschillen in klimaat en dracht. Maar vanaf 10 augustus? Zijn die verschillen echt zo groot Ben? Ik ben gewend mijn bijen zo lang mogelijk op eigen honing door te laten gaan (Buckfast, Dadant US, omgeving Rotterdam). Meestal haal ik de laatste honingkamers er pas halverwege september af (afhankelijk van het weer uiteraard) en voer ze dan gewoon met een zelfgemaakte kristalsuikeroplossing via de sukapi methode (zie; https://buckfastimker.wordpress.com/sukapi/ ) of invertsuiker. De bijen hebben dan genoeg tijd om dat voer goed te verwerken. Ben inderdaad benieuwd wat deze suikerdeegmethode gaat opleveren.

  • Ben de blogger

    17-07-2018 om 09:53

    Henno, Werry, het geven van 15 kg suikerdeeg in de maanden juli en augustus is voor mij een experiment. In de wintermaanden geef ik GEEN extra voer, in welke vorm dan ook. Het nu verstrekte suikerdeeg wordt gewoon vloeibaar opgeslagen en blijft ook vloeibaar. De kosten zijn niet hoger dan invertsuiker in cans. Eerder goedkoper want het gewicht is hoger.
    Kees, indien half augustus het broed nog meer dan 8 ramen omvat dan zou ik op twee bakken inwinteren, anders op 1. Het aantal bakken is niet zo belangrijk.
    Marjo, dit is een expirement en toevallig is het nu warm. Maar er zijn voldoende waterdrinkplaatsen in mijn omgeving.
    Marco, de gulden regel is toch inwinteren tussen 15 aug en 15 september met een uitloop naar maximaal 1 oktober. Met grote volken gaat het altijd wel goed, ook in de nazomer/herfst. Maar kleine volken kunnen laat gegeven suikerwater slecht indikken. Vaak ontstaat er dan gisting in de buitenste ramen.
    Bij mij is het echt gedaan met de nectardracht en gaan in de 2e helft van juli de hk's eraf. De honing in de Bk-ramen blijft er zeker wel in. 2e helft juli ook om zonder hk's de varroabehandeling uit te kunnen voeren.
    Groet Ben

  • Ramin

    17-07-2018 om 22:44

    Dag Ben, zou u kunnen/ willen ook een keer een opname maken van winter klaar maken van een volk op twee bakken .... met name de volgorde en de samenstelling van ramen in de eerste en de tweede bak vind ik belangrijk .... Alvast bedankt , Ramin

  • karin

    18-07-2018 om 14:38

    Hoi Ben,
    ook hier valt niks meer te halen, al een paar weken niet. Ik heb in alle volkeren( op Dadant) de eerste zolder laten staan met alle niet- volledig verzegelde ramen, ben bang dat ze te weinig hebben. Kan ik eventueel laten overwinteren mèt honingzolder als hij niet opgebruikt wordt in de komende maanden? ( Styropor DB+ kasten)

  • Ben de blogger

    18-07-2018 om 15:05

    Karin, mits je het moerrooster weg neemt, kan het wel. Het heeft 1 groot bezwaar, er komt tijdens het inwinteren zowel suiker als honing in de ramen. Volgens voorjaar kun je dan deze hk niet meer slingeren, want er zit tevens gewone suiker in. Dus waarom zet je die hk niet onder, dan heb je dit probleem niet.
    Overigens zou ik de Hk gewoon afnemen, je wilt toch ook de mijten bestrijden? Dan wel zonder hk met honing! Groet Ben

  • Karin

    18-07-2018 om 15:14

    Hallo Ben,
    Honing wordt niet verzegeld, drupt ook uit de ramen, dus ik geef ze dit als wintervoer, en voer dan bij met opgeloste suiker.
    Als het zo warm blijft kan ik dan wel met mierenzuur behandelen.
    Dank voor je duidelijke antwoorden.
    Groetjes Karin

  • Ben de blogger

    18-07-2018 om 15:27

    Karin, als de honing drupt dan is er blijkbaar nog dracht, want in de regel kunnen de bijen nectar in 3 dagen indikken. De verzegeling plaatsen de bijen uitsluitend indien de cellen voor 100% gevuld zijn. Halve cellen met voldoende ingedikte honing wordt dus niet verzegeld, maar kan wel oogstbaar zijn. Misschien nog eens de stootproef als de warmte voorbij is. Bij > 25 graden kun je toch geen mierenzuur of Thymovar toepassen, dat levert gegarandeerd broedschade op.
    Groet, Ben

  • Ferry Bantjes senior

    18-07-2018 om 18:49

    Ik begin altijd pas half september met inwinteren en zorg altijd voor 5 oktober klaar te zijn. Hel vaak moet ik in juni bijvoeren tijdens dracht pauze maar dat is dit jaar niet gebeurd alle drachten liepen in elkaar over. Ik heb al 1 set hks in de vriezers zitten. Er staan op alle volken nu nog 1 HK en tot mijn stomme verbazing zijn ze die nu weer aan het voldragen. begin van de week moest ik een paar kasten controleren nou de nectar droop uit de ramen dus ben er maar mee gestopt. Moet er wel bij zeggen dat dit om 10 uur in de ochtend was probeerde de warmte voor te zijn. Maar de bijen waren dus al veel vroeger begonnen.

  • Marco

    19-07-2018 om 10:19

    @Ferry Bantjes senior,
    Ja, dat bedoel ik. Ik begin meestal ook pas begin september na te denken over inwintering. Tot nu toe ben ik gewend met al mijn volken pas eind september, maar zelfs ook nog week 1 en 2 van oktober klaar te zijn met inwinteren. Hier stroomt het nog nectar en waait het nog stuifmeel. De regionale verschillen zijn dus best groot. Weer iets geleerd vandaag ;-)

  • Ben de blogger

    19-07-2018 om 16:58

    Marco, indien het tegenzit met het weer, zoals het nu al weken erg warm is, en het is koud en vochtig in de 2e helft van september en de1e helft van oktober, dan zullen de bijen de suikeroplossing moeilijk in kunnen dampen. Dit leidt dan tot winterverliezen.
    Ik hoop dat je geluk heb met het weer in de herfst. Groet Ben

  • Anoniem

    11-10-2018 om 08:27

    Hoi Ben

    Ik heb 22 volken een doos op gezet 25 augustus. Ze hebben die nog niét op ik laat ván de winter die dozen er gewoon op om uit te proberen ben benieuwd als het een succes is wel relaxed je heb er helemaal geen werk meer méé

  • Ben de blogger

    11-10-2018 om 11:22

    A, ik vind dit behoorlijk gewaagd. Alhoewel men in de USA ook vaak met zogenaamde candyboards werkt. In Nederland is dit ongebruikelijk om tijdens de winter continue te voeren. Het gaat goed wanneer de bijen niet vanwege strenge kou van het voer afraken. In de USA wordt de bovenkant extra geïsoleerd, zodat de bijen continue bij het voer kunnen komen.

  • Bettina

    28-08-2021 om 15:22

    Kan u ook meer info geven over Warre kasten?

    Ha Bettina, wat is je vraag? Ik heb 4 jaar een warrekast gehad, maar ik heb hem verkocht. Dus kan ik geen belevenissen meer over vertellen. Maar stel gerust je vragen. Groet, Ben

  • Jorge

    05-09-2022 om 16:13

    Hey Ben
    Is het inwinteren met deze blokken een succes geworden?
    En doe je geen zwermcontrole meer in de maand augustus?
    Mijn bijen durven dan nog regelmatig een speeldop te trekken.
    In alle geval is zo inwinteren echt wel interessant.
    Mvg

    Ha Jorge, één volk had het voltige blok opgenomen, de ander voor tweederde (blijkbaar iets minder sterk). Je moet er begin juli al mee beginnen. (Zwerm)controles doe ik niet meer vanaf half juni. Speeldoppen zie je het hele jaar. Geen issue. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.