31-08-2023

Inwinteren van TBH en Topkast

Er zijn vele wegen, die naar Rome leiden. Zo ook met inwinteren. Je kunt allerlei extra zaken kopen voor een TBH of Topkast, maar ook het bekende simpele twee liter voerbakje bedoeld voor de spaarkast is goed bruikbaar in een TBH of Topkast. Je plaatst twee vijf centimeter hoge latjes op de bodem van de kast en daar bovenop zet je het voerbakje. Zorg dat het bakje tegen het laatste bezette raam aan staat en laat - na het voor de eerste vullen van het bakje - een paar druppels suikerwateroplossing langs de bijeningang van het voerbakje lopen. 

In het volgende stukje video zie je tot welke enorme prestaties bijen in staat zijn met honing halen. Door in de honingkamer één raam minder dan in de broedkamer te plaatsen, krijg je enorm dikke spekraten. In dit geval zie je een dadanthoningkamer, maar dit kun je net zo goed doen in een spaarkast. 

Helaas ligt de zomer al weer bijna achter ons, de hoeveelheid broed is al behoorlijk gekrompen, vooral bij de overjarige moeren. De bijen bereiden zich al voor op de komende herfst en winter. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

"op weg naar een duurzame en circulaire manier van imkeren"

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Aat Rietveld

    01-09-2023 om 14:07

    kan je ook droge suiker in de voerbak doen en daar water op gooien ? er ontstaat dan na verloop van tijd een harde korst suiker >>> wee een beetje water er op doorroeren enz. Of is dit niet aan te bevelen ??
    Aat

    Dag Aat, dat proces gaat te lang duren, bovendien heeft dagelijks voer verstrekken het risico dat bijen op grond hiervan het broednest giga uitbreiden, terwijl ze juist moeten afbouwen. Dus 3 a 4 grote giften met invertsuiker heeft veruit de voorkeur. Groet, Ben

  • Aat

    01-09-2023 om 15:47

    Ben, dank voor je reactie ... en je wijze antwoord....

  • Dirk

    04-09-2023 om 10:12

    Ben, precies 2 weken geleden hadden we nog een grote zwerm. Bij het scheppen van de zwerm die die in een boom hing, ging het een beetje fout waardoor de tak brak en de zwerm uiteen op de grond viel. Het overgrote deel van de zwerm is terug naar de kast gevlogen en slechts een heel klein deel bleef over op de grond bij de koningin en is in een zesramer ingelopen. Nadien hebben we de ramen in de oude kast afgeschud, alle doppen in de kast gebroken en het kleine volkje terug verenigd met het volk in de oude kast.
    Vandaag bij nazicht of de koningin terug aan de leg is, constateerden we alleen nog een beetje verzegeld en uitlopend broed. Ook merkten we twee behoorlijke doppen op en een dop die leeg was.
    Moeten we, gezien de late periode van het zwermseizoen, nog ingrijpen of laten we nu de natuur zijn werk doen (overige doppen breken, zelf een leggende koningin invoeren, ...) ?

    ha Dirk, ik vermoed dat de oude oorspronkelijke moer niet gemerkt was? Ik zou namelijk graag weten waarom het volk gezwermd heeft. Hoeveel doppen heb je gebroken direct na het afkomen van de zwerm? Die twee laatste doppen duiden op een stille wissel omdat de oude moer op is.
    Voor de bevruchting lijkt het te laat te worden. Dus je kunt de oude moer opzoeken, eruit halen en direct vervangen door een andere moer via een nicot kluisje met suikerdeeg. Nieuwe wisselcellen breken. groet, Ben

  • Jab.

    04-09-2023 om 16:23

    Hallo Ben, ik heb een artikel gelezen over Beeboost proteïnen; maar is nu te laat voor gezien je vloeibaar de bijen moet inwinteren? Groetjes Jab

    Ha Jab, in een normale imkerij zijn stuifmeel preparaten niet wenselijk. De bijen leggen van nature reserves met bijenbrood aan voor mindere tijden. Je kunt beter je geld besteden aan planten of zaaigoed. Dat is veel duurzamer en gezonder voor je bijen. Groet, Ben
    ps heb je een link naar dat artikel?

  • Wilma

    04-09-2023 om 17:13

    @Dirk Hier zwermden ze ook nog...

    Ik winter 5 volken in. 3 eten de voerbak leeg, maar heel langzaam. Nu zit er bijna 1 jerrycan in. De andere 2 echter eten nagenoeg niks. Dat voer blijft er maar in staan. Nog steeds de eerste gift. Moet ik ervan uitgaan, dat het inwinteren voor hun gewoon later begint? En gewoon steeds kijken wanneer ze gaan eten? Dracht is er nog weining. Stuifmeel blijven ze ook binnen brengen, darren zijn eruit.

    ha Wilma, zijn de volken sterk genoeg en zit de voerbak tegen het laatste met bijen bezette raam aan zodat ze de suikerwateroplossing kunnen vinden? Hoeveel honing zat er nog in de ramen toen je begon te voeren? Je kunt eens proberen een mespuntje zout door het voer te roeren. Groet, Ben

  • Dirk

    06-09-2023 om 09:18

    Goede morgen Ben,
    Sorry voor het late antwoord op het zwermartikeltje, maar alle tijd gaat hier (België, provincie Antwerpen) uit naar het opsporen van Aziatische Hoornaars die voor de bijenkasten hangen .....
    De oude koningin was inderdaad niet gemerkt. Na het afkomen van de zwerm waren er tientallen speeldoppen en slechts twee gesloten doppen die dan nog maar half zo groot waren als normale doppen.
    Het is een erg groot volk en ik weet ook niet of er naast de oude koningin ook nog jonge uitgelopen koningin(en) aanwezig zijn. Is het een optie om nog even te aanzien of een jonge koningin aan de leg gaat en deze eventueel na de winter te vervangen?

    Ha Dirk, met slechts twee gesloten doppen, is er toch blijkbaar sprake van een stille wissel. Alhoewel vreemd is dat deze doppen klein zijn. Dit laatste duidt meer op redcellen opgetrokken op larven van eileggende werksters.
    Aangezien het volk sterk is, kun je inderdaad de ontwikkelingen afwachten. Er zijn deze week nog voldoende bevruchtingsmogelijkheden voor jonge moeren. Met een zwerm verwacht je dat er ook nog een jonge moer is achtergebleven, dus duimen maar dat dit goed komt. Groet, Ben

  • Jab.

    09-09-2023 om 16:55

    Vervolg van gelezen artikel:
    Hallo Ben, het artikel gaat over vitamine supplementen. Het staat in het blad van Imkers Nederland "Mijn bijen" Jaargang 2023 Editie 4. "Voeding van bijen en schapen." Ik kan geen link sturen maar wel foto's van maken, naar welk Email adres kan ik het sturen? Groet Jab.

    Ha Jab, schapen zijn huisdieren, bijen verzamelen zelf supplementen via stuifmeel, daar hebben ze ons echt niet voor nodig. Ze overleven al miljoenen jaren. Er zijn zelfs farmaceuten, die stuifmeel van bijen weer verkopen als voedigsupplement voor mensen.
    Bijenvolken hebben echt geen supplementen nodig. Uitgezonderd onder bijzondere omstandigheden zoals koninginnenteelt. Dan kan een stuifmeelpreparaat nuttig zijn bij slechte weersomstandigheden.
    Gewoon natuurlijk voedsel zonder toevoegingen is het beste voor mens en dier. Groet, Ben

  • Jab.

    10-09-2023 om 15:22

    Duidelijk

  • linda

    04-08-2024 om 04:29

    Goedendag ben,
    Ik heb een vraag over mn TBH
    Ik heb sinds 3 maanden een geschept volk, dat was 5 latten groot.
    In het begin met rust gelaten zodat ze hun ding konden doen.
    Bij de eerste controle zag alles er goed uit.
    Toen kwam er een poos en soort stilstand in de groei waarna ze na de 2e controle fors gingen groeien.
    Nu is het ondertussen een heel groot volk, 18 latten, maar helaas door scheefbouw op de latten haast niet meer na te kijken zonder de raten ernstig te beschadigen. Ze bouwen alles ook aan de wanden vast.
    Daardoor weet ik niet hoeveel voer ze hebben.
    Ik heb de hele periode geen honing afgenomen, daar gaat het mij niet om, dat is de bijen voor de winter.
    Is het verstandig om toch de latten van elkaar te halen, en veel stress en schade te veroorzaken, om een inspectie uit te voeren of laat ik ze beter met rust.
    Groet Linda

    Dag Linda, je kunt ze in deze fase en tijd van het jaar beter met rust laten. In augustus is de raatbouw vanwege de geringe dracht en tijd in het jaar niet meer goed mogelijk. Bovendien is het volk nu op zijn grootst.
    Mocht je lege raten aantreffen op de laatste latten dan mag je die nog wegnemen om een beetje zicht te krijgen op de verzegelde honingraat.
    Want je moet eigenlijk nog wel een beetje inschatten of er al veel wintervoer in zit.
    Kun je dit niet goed inschatten, dan zou ik ze vanaf midden augustus tot half september toch 10 kilo kristalsuiker opvoeren. Zitten ze vol dan nemen ze niet meer op.
    Komend voorjaar bij 18 graden windstil weer kun je dan de grote sanering uitvoeren. Zoveel mogelijk raten terug snijden en proberen de bijen op de rechte toplatten te laten bouwen. Het zal een heerlijke ingrijpende klus worden. Je kunt ze ook met rust laten en via de afkomende voorzwerm proberen opnieuw te beginnen. Succes. Ben


Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.