27-10-2017

Is 20.000 mijten een record?

Is 20.000 mijten een record?

Hoe extreem kan de mijtenpopulatie oplopen? Die vraag kwam vorig jaar al bij me op toen ik van 14 oktober 2016 tot 12 februari 2017 de mijtenval bij 15 volken volgde. Het meest extreem besmette volk ZE-12 liet ruim 3200 mijten vallen in die periode. Toch overleefde dit volk de winter van 2016/17 en groeide uit tot een groot volk, dat deze zomer zeker 20 kg honing opleverde. Overigens is dit niet vreemd want ongezonde jonge bijen worden eerder tot haalbij gepromoot.

Toen ik op 14 oktober 2016 begon te tellen vielen er bij die eerste telling al 188 mijten per dag. Dit jaar ben ik dus eerder begonnen met tellen en wel op 8 september 2017. Het is vandaag precies 50 dagen geleden dat ik begon met tellen. Gelukkig zijn er volken, die gemiddeld een 0,6 mijt of 1,5 mijt scoren gemiddeld over die 50 dagen, maar dat zijn de toppertjes. Het volk ZE-12 heeft voor mij vandaag een nieuw en bijzonder record gevestigd, want de cumulatieve mijtentelling van dit ene volk overschreed vandaag het aantal van 20.000 mijten, een triest record. Gemiddeld 400 mijten per dag en dat ondanks een normaal uitgevoerde zomerbehandeling! Blijkbaar hadden zich duizenden mijten in het broed verstopt. Dit betreft dus het 'ongezonde volk' uit de laatste You Tube video. 

Dit volk kreeg in juli een nieuwe jonge moer van een andere hygienische lijn. Er heeft zich geen broedstop voorgedaan en de jonge moer heeft een groot broednest opgebouwd, waardoor de mijtengroei continue is doorgegaan. Onder de microscoop is duidelijk te zien dat veel mijten geruimd worden door de bijen, veel mijten belanden met ontbrekende poten of alleen als schild op de schuifla. Op welk moment dit volk volledig implodeert, is nog onduidelijk. Maar de bezetting is nog steeds redelijk.

Het totaal aantal mijten van alle andere 16 volken, die ik al 50 dagen tel, is gelukkig aanzienlijk lager dan het aantal van dit ene volk!

Op onderstaande foto's (op klikken) zie je de mijten, die geruimd zijn door de bijen. 

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Henk

  27-10-2017 om 12:13

  Kun je op dit moment van het jaar nog wat aan de bestrijding doen of wachten tot oxaalbehandeling na een vorstperiode

  Henk, je kunt beter wachten tot eind november/begin december. Dan is er geen of nagenoeg geen broed meer aanwezig en heeft de oxaalbehandeling de meeste effectiviteit (90 tot 95%), mits toegepast bij de juiste temperatuur en wintertros (zal ik in Bijenwerk 15/11 beschrijven).
  Groet, Ben

 • tomer

  27-10-2017 om 12:33

  Dus een natuurlijke val van 400 mijten per dag?? Dat is wel héél extreem veel! Geen schrik dat de andere volken extra besmet raken met mijten en hun bijhorende virussen door vervlieging enz of staat het volk ergens apart?

  Tomer, in het begin dacht ik dat de mijtenval nog te maken had met de zomerbehandeling begin augustus. Maar de mijtenval bleef constant rondom de 400 mijten. Het volk staat solitair en het dichtbij zijnde solitaire MP-plus volk heeft gemiddeld over 50 dagen 1,5 mijt per dag.

  Bovendien: alles wat op de schuiflade ligt, kan niet meer vertrekken naar andere volken.

  Dit volk heeft ogenschijnlijk maar heel weinig last van DWV-bijen.

 • Wim Lansdaal

  27-10-2017 om 12:40

  Volken die verenigd zijn met een of meer andere volken vertonen bij mij de grootste val van mijten. Je verenigt dus tevens de populatie van de mijten.

  Wim,
  Je verenigt waarschijnlijk de zwakkere volken. Hierin hebben overigens de mijten vanwege de lagere broedtemperatuur ook de beste kansen. Met de vereniging maak je de warmtehuishouding weer beter.

 • Henk

  27-10-2017 om 13:16

  Hive clean nu is ook geen oplossing denk ik.

 • Anoniem

  27-10-2017 om 14:05

  De volken die zwaar besmet zijn behandelen door oxaalzuur te nevelen3/3.5% (Sproeien) hier zijn de meeste volken al broedloos ander broed verwijderen de bijen die hier uit voortkomen zijn toch zwaar besmet en je ruimt meteen veel varoa op mogelijk overleven de volken dan

 • Thijs

  27-10-2017 om 16:43

  Het aantal mijten hoeft niet een ondergang aan te duiden. Of die mijten ook daadwerkelijk ziektes over dragen is een waarschijnlijker oorzaak van een implosie. Bij het verdampen! van oxaalzuur komt het direct in de open cellen en is dat mijns inziens effectiever dan druppelen.

 • Ben de blogger

  27-10-2017 om 16:51

  Ik ga dit volk niet behandelen de komende weken. Ik zie zoveel gemutileerde mijten op de schuiflade en totaal geen verlammingverschijnselen bij de bijen dat ik stille hoop heb dat dit volk voldoende tollerant is en mogelijk toch overleeft. Soms moet je de natuur zijn gang laten gaan.

 • tomer

  27-10-2017 om 20:58

  Dat hetzelfde volk ook vorig najaar veel mijten had, wil dat dan zeggen dat het aan het volk zelf ligt (genetisch bepaald) en niet aan omgevingsfactoren (bvb hoge varroadruk of een mislukte behandeling)? Maar je hebt de koningin (en dus de genen) gewisseld zonder beterschap... Wat is volgens jou de reden? Ik heb ook 1 volk dat altijd meer mijten heeft dan alle andere, terwijl ik ze allemaal hetzelfde behandel...

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.