Is 20.000 mijten een record?
Reacties
-
Henk
27-10-2017 om 12:13Kun je op dit moment van het jaar nog wat aan de bestrijding doen of wachten tot oxaalbehandeling na een vorstperiode
Henk, je kunt beter wachten tot eind november/begin december. Dan is er geen of nagenoeg geen broed meer aanwezig en heeft de oxaalbehandeling de meeste effectiviteit (90 tot 95%), mits toegepast bij de juiste temperatuur en wintertros (zal ik in Bijenwerk 15/11 beschrijven).
Groet, Ben -
tomer
27-10-2017 om 12:33Dus een natuurlijke val van 400 mijten per dag?? Dat is wel héél extreem veel! Geen schrik dat de andere volken extra besmet raken met mijten en hun bijhorende virussen door vervlieging enz of staat het volk ergens apart?
Tomer, in het begin dacht ik dat de mijtenval nog te maken had met de zomerbehandeling begin augustus. Maar de mijtenval bleef constant rondom de 400 mijten. Het volk staat solitair en het dichtbij zijnde solitaire MP-plus volk heeft gemiddeld over 50 dagen 1,5 mijt per dag.
Bovendien: alles wat op de schuiflade ligt, kan niet meer vertrekken naar andere volken.
Dit volk heeft ogenschijnlijk maar heel weinig last van DWV-bijen. -
Wim Lansdaal
27-10-2017 om 12:40Volken die verenigd zijn met een of meer andere volken vertonen bij mij de grootste val van mijten. Je verenigt dus tevens de populatie van de mijten.
Wim,
Je verenigt waarschijnlijk de zwakkere volken. Hierin hebben overigens de mijten vanwege de lagere broedtemperatuur ook de beste kansen. Met de vereniging maak je de warmtehuishouding weer beter. -
Henk
27-10-2017 om 13:16Hive clean nu is ook geen oplossing denk ik.
-
Anoniem
27-10-2017 om 14:05De volken die zwaar besmet zijn behandelen door oxaalzuur te nevelen3/3.5% (Sproeien) hier zijn de meeste volken al broedloos ander broed verwijderen de bijen die hier uit voortkomen zijn toch zwaar besmet en je ruimt meteen veel varoa op mogelijk overleven de volken dan
-
Thijs
27-10-2017 om 16:43Het aantal mijten hoeft niet een ondergang aan te duiden. Of die mijten ook daadwerkelijk ziektes over dragen is een waarschijnlijker oorzaak van een implosie. Bij het verdampen! van oxaalzuur komt het direct in de open cellen en is dat mijns inziens effectiever dan druppelen.
-
Ben de blogger
27-10-2017 om 16:51Ik ga dit volk niet behandelen de komende weken. Ik zie zoveel gemutileerde mijten op de schuiflade en totaal geen verlammingverschijnselen bij de bijen dat ik stille hoop heb dat dit volk voldoende tollerant is en mogelijk toch overleeft. Soms moet je de natuur zijn gang laten gaan.
-
tomer
27-10-2017 om 20:58Dat hetzelfde volk ook vorig najaar veel mijten had, wil dat dan zeggen dat het aan het volk zelf ligt (genetisch bepaald) en niet aan omgevingsfactoren (bvb hoge varroadruk of een mislukte behandeling)? Maar je hebt de koningin (en dus de genen) gewisseld zonder beterschap... Wat is volgens jou de reden? Ik heb ook 1 volk dat altijd meer mijten heeft dan alle andere, terwijl ik ze allemaal hetzelfde behandel...
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.