11-01-2024

Januari peiling varroabestrijding en overleving bijenvolken

De afgelopen weken hebben de meesten van ons de volken gesublimeerd of geoxaald. Het weer voldeed soms niet aan de verwachtingen en van uitstel kwam vaak afstel. Toch heeft menigeen een check gedaan op de overleving van zijn volken. Met een warmtecamera kun je zelfs de grootte van de wintertros zien. Bij goed geisoleerde styroporkasten werken die camera's echter minder. Een eenvoudige tikje op de zijkanten van de kast doet de bijen opbruizen en daarmee weet je dat ze nog leven. Leg wel even je oor tegen de zijkant van de kast. 

Nog niet gecheckt? Doe dit svp dan alsnog, het is een goede gewoonte om de volken ook in de winter te monitoren. De schuiflade verraadt de omvang van de winterpopulatie. Het aantal straatjes en de locatie van de bijentros is goed waar te nemen. Zit de wintertros aan de voorkant van de kast, dan hoef je je geen zorgen te maken over de voerreserves. 

We zijn natuurlijk benieuwd naar de stand van zaken van de ingewinterde bijenvolken en de manier waarop de varroamijten eventueel bestreden worden. Daarom deze korte peiling onder de actieve imkers. Klik hier op het woord PEILING en beantwoord svp alle vragen voor 31 januari. Vervolgens zullen we jullie begin februari informeren over de resultaten.  

Deze peiling is geen vervanging voor de officiële uitwinteringsenquete van BIJEN@WUR en COLOSS. NBV-leden met bovenmatige verliezen kunnen contact opnemen met hun regionale Bijengezondheidscoordinator. Klik HIER voor een overzicht van de BGC'ers.

Deze peiling is tot stand gekomen in samenwerking met Frank Moens en Joris Knoops. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt 

Deel dit bericht

Reacties

  • Wil Gijzen

    11-01-2024 om 18:07

    4 volken bestijding met mierenzuur 1x eind augustus en oxaalzuur 1x met de kerst. Alles nog in leven.

    ha Wil, graag je gegevens invoeren onder de knop PEILING, anders worden je gegevens via een blogreactie niet meegenomen. Groet, Ben

  • Loet Stroosnijder

    11-01-2024 om 18:36

    3 volken, bestrijding met Thymovar na de honingoogst van de zomer. Enkele dagen geleden nog steeds 3 volken

    Ha Loet, graag deze gegevens invoeren onder de knop PEILING. Groet, Ben

  • Gerrit Knoef

    11-01-2024 om 18:47

    6 volken, 1 zomerbehandeling (mierenzuur), 6 gedruppeld (better safe than sorry). Alle 6 volken in leven en voldoende groot.

    Mooi, Gerrit. Graag deze gegevens ook invoeren onder de knop PEILING. Groet, Ben

  • Falco Bloemendal

    11-01-2024 om 18:49

    Ik heb 11 volken waarin ik geen bestrijding toepas. Alle volken zijn vitaal en dus in leven.

    1 van mijn volken staat op een beep systeem. De volken staan midden in een industriegebied met redelijke dracht en op ca 1,5 km natuurgebieden en linde bomen in het stadscentrum (op 1 km). Alle volken zijn met minimaal 15 kg voer ngewinterd. De volken zijn ongeveer 2 jaar minimaal behandeld en 6 jaar niet behandeld tegen varroa. Mijn uitval in de eerste 2 jaren was ca 2 volken per jaar en daarna 1 volk 3 jaar geleden is het laatste volk overleden. De laatste 2,5 jaar heb ik geen uitval meer gehad en de volken zijn vitaal.

    Observatie 2/01/24 van de 7 productievolken op 2 BK was het voer redelijk op niveau. 1 productievolk op 2 BK en 3 x 1ste jaar volken op 1 BK zaten veel laag kwa voer. Bij deze 4 gestart met het voeren van fondant net voor de afgelopen vorst periode. Ik geef in februari nog een keer 2,5 kg. waarschijnlijk aan alle volken.

    Het beeld lijkt op afgelopen winter. De bijen hebben toen veel voer gebruikt door het warme winterweer. ( wel vliegen, weinig dracht) Net als nu is er broed aanwezig (Ik kon het afgelopen keer niet zien bij alle kasten)

    Het beeld komt dus overeen met vorig jaar, echter was het tekort aan voer pas in februari. Voor komend jaar ga ik alle volken op minimaal 20 kg inwinteren aangezien dit een terugkerend beeld is, en wellicht de nieuwe werkelijkheid. Imkers in mijn omgeving (Haarlem) hadden afgelopen jaar zo'n 30% uitval. Ik vermoed een combi tussen virus en voer tekort. Wellicht had ik ook gewoon doodleuk geluk?

    Ha Falco, graag je gegevens invoeren onder de knop PEILING. groet, Ben

  • Martie Verkooijen

    11-01-2024 om 19:10

    4 volken mierenzuur zomerbehandeling, geen winterbehandeling geen .

    Ha Martie, graag deze gegevens vermelden onder de knop PEILING. Groet, Ben

  • Philippe

    11-01-2024 om 20:40

    Formulier ingevuld.
    Ik heb maar 2 volken en die heb ik in de afgelopen jaren nooit behandeld. Omdat er nu zoveel volken verdwijnen werd het me toch wat heet onder de voeten en heb ik beide op 15 december 2023 met oxaalzuur behandeld (druppelen). Ik ben benieuwd wat ik eind februari, begin maart aan ga treffen.

  • Philippe

    11-01-2024 om 20:44

    Ben, denk je dat die behandeling zin heeft, dat die mijn kansen vergroot bij een volk dat het tot nu toe gered heeft helemaal zonder behandeling?

    Ha Philippe, de winterbehandeling heeft geen enkele invloed op de uitwintering, want de langlevende winterbijen zijn al in augustus/oktober gevormd. Echter de winterbehandeling zorgt wel voor een mijtarme start in het voorjaar. Dus komend seizoen hebben ze een betere start. Maar wellicht hadden ze dat ook zelf al voor elkaar gebokst. Ik ben benieuwd hoeveel mijten er de komende week gaan vallen. Groet, Ben

  • Ingrid

    11-01-2024 om 21:50

    Dag Ben, kan je vertellen waarom ik me geen zorgen hoef te maken over voldoende voer als de tros voor in de kast zit?

    Dag Ingrid, het broednest eindigt in de nazomer en herfst altijd aan de kant van de vliegopening en daar begint eind december het nieuwe broednest ook weer. In de nazomer wordt het wintervoer achter en naast het broednest opgeslagen. Het wintervoer achter en naast het broednest wordt pas in februari en maart aangesproken. Voorwaarde is wel dat het volk voldoende sterk blijft. Wanneer het erg vermindert in sterkte loop je kans dat de bijen rondom het broed blijven zitten, maar het kontakt met het wintervoer verliezen. Dus zolang de omvang niet sterk vermindert en het volk voorin zit, is er niets aan de hand. Groet, Ben

  • Bas van 't Hoff

    12-01-2024 om 08:48

    Vier Zwarte bijen volken.
    Alle vier sinds 2021 onbehandeld.

    Ha Bas, graag het formulier onder PEILING invullen, anders kunnen de gegevens niet meegenomen worden. Groet, Ben

  • Marcel

    12-01-2024 om 11:20

    Hoi Ben, Je vraag: "Heb je in de periode van september '23 tot nu al dode of verdwenen volken aangetroffen?" valt niet te beantwoorden. Daardoor kan de enquête door mij niet verstuurd worden. Heb je een oplossing?
    groet, Marcel

    Ha Marcel, kun je niet even je oor tegen de kasten te luisteren leggen? Dan weet je of de volken nog leven. Groet, Ben

  • Christa

    12-01-2024 om 14:33

    Vandaag even snel in kasten gekeken. Ik heb 3 spaarkasten met carnica's. Alleen in sept met mierenzuur behandeld. Alle drie de kasten doen het goed en zitten op 5 straatjes. De peiling heb ik ingestuurd.

    Mooi resultaat Christa, groet, Ben

  • Bart van Heck

    13-01-2024 om 10:40

    Op 11-1 inspectie gedaan op 2 de buckfast volken. Helaas een volk is overleden en andere zeer zwak. Timovar gebruikt ruime voldoende wintervoorraad, in oktober waren de volkeren nog goed en sterk. Wilde nog gaan druppel twijfel of ik het nog moet doen. Heb bij het zwakkere volkje suikerdeeg gegeven heb weinig hoop. Gr Bart

    Ha Bart,
    Volken kunnen helaas ten gevolge van het varroa/virus syndroom snel achteruit gaan in sterkte. De viraalbesmette bijen en de kortlevende bijen verlaten de kast. Groet, Ben

  • Elias

    13-01-2024 om 10:56

    Dag Ben

    Even een hypothetische vraag. Ik vroeg mij af wat er gebeurd als je 2 buurvolken hebt en je verzet het ene 5 à 10 meter (het principe van een vlieger). De dakloze bijen bedelen zich dan wellicht in in het overblijvende volk maar wordt er dan gevochten? Als beide volken even sterk zijn zou ik een "staatsgreep" van de vreemde vliegbijen verwachten of wordt het dan vredig één supervolk?

    Dit is naast totaal onnatuurlijk uiteraard ook een regelrechte varroa kwekende mengelmoes dus dit zou ik nooit doen, maar hoe zouden de volken hierop reageren?

    Groeten en dankjewel
    Elias

    Dag Elias, indien beide volken dezelfde afstamming hebben, zal er geen oorlog uitbreken en zullen de vliegbijen wel toegelaten worden. Echter bij verschillende rassen en/of totaal verschillende achtergronden kan er wel degelijk een volksoorlog uitbreken. De varroamijten zullen in het afgevlogen volk de resterende bijen nog meer bedreigen, omdat de meeste mijten in het broed achterblijven. Groet, Ben

  • Elias

    13-01-2024 om 15:49

    Dankjewel voor de uitleg!
    Een vreemde, met oxaal besproeide, gevangen zwerm na een week laten afvliegen op een eigen volk is dus niet praktisch door eventueel vechten. Door het behandelen is het varroaprobleem wel opgelost.

    Groet Elias

  • Mark

    14-01-2024 om 08:45

    Hallo Ben, de vraag van Marcel is mogelijk invultechnisch van aard? Ik kan het formulier nu niet meer terugzien maar heb hier het aantal dode bijenvolken ingevuld (gelukkig 0), maar de vraag is gesteld als een ja/nee staat me nog bij. Marcel hopelijk kun je alsnog meedoen aan de peiling?

    Ha Mark, Marcel heeft niet meer gereageerd op mijn reactie. Ik heb zijn achternaam nodig om hem via mail te kunnen benaderen. Groet, Ben

  • ing. Rob (R.W.) le Mair

    14-01-2024 om 14:13

    er staat een vraag 2 x in.
    Hoeveel jaar imker je al?

    Ha Rob, ja dat foutje is er tussendoor geglipt. In verband met de verwerking van de gegevens kunnen we deze doublure niet tussentijds veranderen

  • Bert

    16-01-2024 om 11:52

    Dag Ben

    Nu het al zo'n twee weken vriest en het dit weekend betert, is het volgens mij een goed moment om enkele volken zo'n 20 meter te verplaatsen. Op hun nieuwe plek zullen ze in de zomer wel zeker van 8-17h zon hebben.
    In hoeverre is dit schadelijk? Ik vermoed snellere zwermstemming door oververhitten?
    Groet Bert

    Ha Bert, je kunt ze inderdaad nu wel voorzichtig zonder te stoten of te schudden verplaatsen. Het liefst dus met mankracht dragen anders komen de bijen los van de tros met kans op verkleumen.
    Zon is zeker niet schadelijk, echter wel bevorderlijk voor zwermdrift. Houten bijenkasten zullen daar eerder last van hebben, want deze warmen van binnen ook op van de zonnestraling. Oververhitting leidt in Afrika tot absonding, echter in Nederland zie je dit alleen bij kleine koninginnenteeltkastjes. Maar ja, met de klimaatverandering weten we niet wat ons te wachten staat. Groet, Ben

  • Frank

    20-01-2024 om 11:57

    Helaas formulier is al uit de lucht....

    Ha Frank, je kunt het formulier tot eind januari invullen, dus probeer het nog eens. Groet, Ben

  • mark

    20-01-2024 om 13:02

    Hoi Ben, 14 ingewinterd, 1 is helaas verdwenen. Hopelijk blijft het hierbij. Peiling ingevuld.

    Dank! Ben

  • Rob Smeenk

    19-02-2024 om 12:38

    Ik probeer de enquete resultaten te begrijpen voor de 'vroege wintersterfte'. Het lijkt er op dat er geen significant verschil is tussen behandelen volgens het driegangenmenu en in het geheel niet behandelen. Valt daar iets over te zeggen? Compenseert de schade die we aanrichten met behandelen de positieve effecten? Hebben de 'geheelonthouders' andere bedrijfsmethodes? Of verwachten we wel verschillen als we tzt naar de totale wintersterfte gaan kijken?

    Rob

    Dag Rob, de zomerbestrijding van de varroamijten heeft geen direct effect op de in de poppen en bijen aanwezige dwv-virussen blijkt uit onderzoek. 25 dagen na de behandeling was de virusload nog steeds hoog. De wintersterfte is niet direct het gevolg van mijten, maar indirect .
    Als met bestrijden de virussen nog 2 maanden aanwezig blijven, blijft het effect te lang uit en ontstaan er zieke jonge bijen. De niet behandelaars selecteren meer op volken met lage besmettingen. Er zijn verschillende wegen om die varroa-lage toestand te bereiken. Een broedstop of volken splitsen helpt al.
    Het vertraagde effect van de varroabehandeling op virussen zeg ik op persoonlijke titel. Dit zou onderzocht moeten worden.
    Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.