07-07-2017

Jonge moer controle

Deze video hadden jullie nog tegoed van me. De video is eind juni opgenomen van het volk in een dadantkast, dat aanstalte maakte tot een stille moerwisseling. Ik heb toen de twee of drie wisseldoppen uitgebroken en een toevallig beschikbare net geboren moer (gemerkt) in laten lopen. Drie weken later bleek ze prachtig gesloten broed te hebben, missie geslaagd.

Soms zie je wel eens twee eitjes in een cel. Dat komt vaker voor en het heeft niets van doen met eilegende werksters. Die leggen er altijd meer dan twee en vaak tegen de zijkant van de cel.

Soms kunnen er eileggende werksters actief zijn, terwijl de jonge moer nog niet aan de leg is. Zodra de jonge moer goed op gang komt, verdwijnt het bultbroed vanzelf. Dus geef de jonge moer, als je haar nog rond ziet lopen, wat extra tijd en het komt alsnog goed.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Myriam

    17-07-2017 om 17:17

    Ha Ben
    Ik zie altijd uit naar je berichten. Ga zo door ik leer er veel van.
    Ik had dit voojaar een jonge koningin nog geen jaar oud die 2 eitjes per cel en veel darrenbroed had. Het volk werd steeds kleiner. Ik moest het opruimen want met een luie koningin gaat het niet goed komen. In augustus koop ik een carnica volk omdat ze zachtaardiger en raatvaster zijn maar waar ik een beetje tegenop zie is het raszuiver houden. Is dat terecht?

  • Anoniem

    17-07-2017 om 17:31

    Myriam, jouw oude moer was waarschijnlijk niet voor 100% goed bevrucht. Soms zitten er te jongd darren tussen bij de paring en hun spedma is niet goed. Ik hoop dat je een F1 moer gekocht hebt?
    Vaak kun jd ook nog goed met haar dochter verder. Maar er komt een moment waaroo je weer nieuwe f1 moeren moet kopen. Ze kosten echter weinig maar er zit wel werk aan vast.

  • Werry Jonker

    18-07-2017 om 18:51

    Hallo Ben
    Ik neem aan dat je eerst de aanwezige moer naar de eeuwige drachtvelden hebt geholpen, of heb je het onderling laten uitvechten?
    Groet Werry

  • Anoniem

    18-07-2017 om 19:34

    Werry, nee ik heb de oude moer niet opgezocht. Ik zag dat een stille moerwisseling gaande was en heb een jonge f1 moer van een andere lijn ingevoerd. Daarmee heb ik het proces versneld. Bij een stille wissel verdwijnt uiteindelijk de oude moer vanzelf. Soms snel soms duurt het langer dan een winter.

  • Henri

    19-07-2017 om 15:17

    Een jong volk kun je het beste met hiveclean verzorgen als het gaat om varoa bestrijding. het moment van behandeling is als de nieuwe K is uitgelopen, maar er nog geen (gesloten) broed aanwezig is. Als ik het goed begrijp is 1 behandeling dan voldoende. Een tweede behandeling volgt in december, als het volk wederom broedloos is, klopt dit Ben??
    En wat als ik hiveclean gebruik bij een productievolk nu aan het einde van dit honing siezoen?
    Ben alvast dank, ik vind deze manier zoals jij alles verteld en laat zien echt bij de tijd. Dit is, voor de NBV, een juiste manier.
    Groet, Henri

  • Ben de blogger

    19-07-2017 om 16:25

    Henri, als het jonge volk in juni of juli gevormd is, is een eenmalige behandeling in de broedloze tijd voldoende. Echter als het volk in mei al bestaat, dan zou ik tevens een late zomerbehandeling geven. Laat is dus eind augustus. (Blokbehandeling met bv hive clean). Bij de productievolken kun je eind juli ook een blokbebehandeling toepassen. Hive clean druppelen op de straatjes bijen op dag 1, 6 en 13.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.