15-01-2018

Jonge varroamijten op de schuifla

 

Tijdens het tellen van de dagelijkse mijtenval dacht ik de afgelopen dagen ook weer jonge mijtendochters tegen te komen. Daarom heb ik vanmorgen de schuifladen van een paar kastjes onder de stereomicroscoop gelegd en ja hoor..... de eerste jonge mijten zijn ook weer een feit. 

De jonge vrouwtjesmijten lagen - wit van kleur - op de schuiflade, samen met een uit elkaar gebeten bijenpop en een enkele volwassen varroamijt. Ik hoop dat het hygienische gedrag van de bijen een einde gemaakt heeft aan dit mijtengezinnetje. Daar lijkt het in ieder geval wel op. 

Er was ook een wasplaatje en een eitje op de schuiflade te vinden, allemaal tekenen van de aanwezigheid van broed. Gezien de witte jonge mijten moet dit broed al bijna 3 weken oud zijn. Hieruit blijkt weer dat de moer net voor kerst met de eerste eileg begonnen is. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Ferry

    15-01-2018 om 19:17

    Wordt er in de koude dagen eigenlijk weer broed opgeruimd? Zou ik, op basis van deze info, haast denken.

  • Ben de blogger

    15-01-2018 om 20:24

    Ferry, het opruimgedrag in dit volk is gerelateerd aan de aanwezigheid van meerdere mijten in de gesloten broedcel. Het heeft niets met de buitentemperatuur te maken. Bijen ruimen wel broed indien er sprake is van voedseltekort is, maar daar is hier zeker geen sprake van. Het betreft hier een zeer hygienisch volk, dat de aanwezigheid van met mijten besmet broed kan ruiken.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.