Kalkbroed
Reacties
-
Harry Kal
07-04-2016 om 21:15Ben,
Schimmels kunnen niet via genen overgedragen worden.
Schimmels worden verspreid via sporen en die worden verspreid via alles waar ze aan vast zitten (dus ook bijen ).
Genen zijn de dragers van erfelijk materiaal en daar zijn schimmels geen onderdeel van.
Harry -
Susanne
07-04-2016 om 21:42Maar het feit dat de werksters niet hygiënisch (niet voldoende schoonmaken) genoeg zijn, hangt wel met de genen van de koningin samen!
-
Ghislain
08-04-2016 om 06:53Goede morgen Ben,
Er is toch een zekere mate van hygiënisch gedrag aanwezig anders zouden de bijen de mummies niet verwijderen, toch? Enkele jaren had ik het ook ernstig bij een moer die ik bij een bekend Duits teler aankocht. Ik gebruikte Mycostop van Bee Vital en na twee keer was het probleem opgelost. Het is nooit meer teruggekomen. -
Blogger Ben
08-04-2016 om 07:51Een heel goede morgen Ghislain, schimmel- en bacterieremmende of dodende middelen zijn bij wet verboden in Nederland, althans binnen de bijenhouderij. Zijn deze middelen wel toegestaan in Belgie?
Ik zal via de pintest het hygiënisch vermogen van dit volk binnenkort testen, ik verwacht er niet heel veel van. Maar 1 van de zustergroepen zal er inderdaad wel aanleg voor hebben. -
Kees
08-04-2016 om 08:05BeeVital heeft een product "chalkbrood" in de handel, wordt o.a. in Polen (?) ook Mycostop genoemd. Maar BeeVital is nooit erg informatief over de bestanddelen van hun producten.
Is dat hetzelfde als de Mycostop die in de tuinbouw wordt gebruikt bij paprika, anjers en cyclamen tegen schimmels op de jonge wortelaanzet? Bacteriologische oorlogvoering! Het werkzame bestanddeel is dan Streptomyces griseovirides, een bacterie die wel schimmels aanvalt, maar geen schade zou geven aan mens of insect.
Kees, het is beter via de moer het hygiënisch gedrag op te krikken, dan heb je geen medicatie nodig. Groet, Ben -
Jan van Putten
08-04-2016 om 09:51Gelukkig hebben wij er nog geen ervaring mee, maar deze blogberichten zijn een cursus op zichzelf.
Bedankt namens vast heel veel minder ervaren imkers.
Dank Jan! Groet, Ben -
Ghislain
09-04-2016 om 07:58Neen, Ben, ook in België niet toegelaten, maar dat is ook zo voor mierenzuur en oxaalzuur (in de fruit-en groententeelt worden ze heel veel gebruikt, binnen een wettelijk kader). Gelet op de bekwaamheid van de producent (Bee Vital) en met verstand toegepast (zonder de honingbakken - 'hoogsel' zeggen we hier, weet je nog?), kan dat toch geen nare gevolgen hebben.
Ghislain, niet iedereen leest de bijsluiter met aandacht.... Groet, Ben -
Zjef
14-05-2018 om 10:51Op de foto herken ik de witte beschimmelde STUIFMEELBLOKJES op eentje na..
Is er veel stuifmeel opgehaald dan is er na de winter nog veel niet verbruikt
in de onderste kamer als men inwintert op 2 kamers.
Tijdens een goede voorjaaarsdracht verwijderen de bijen die zeshoekige blokjes
omdat het volk ruimte nodig heeft. Ze zijn te zwaar om er mee weg te vliegen
zoals de bijen het wel met de minder zware kalkbroedmummies doen.
De imker moet zelf sensitive hygiënic behaviour vertonen, dus : het beschimmeld stuifmeel afvoeren. De kleur van het bedorven stuifmeel is soms nog te zien aan het uiteinde van zo'n blokje dat het diepste in de cel zat.
Misschien kun je nog de stuifmeelkorrels determineren met een microscoop. Zjef
Zjef, gezien de platte vorm waren dit toch echt de overblijfselen van kalkbroed. Groet, Ben -
Anoniem
01-11-2018 om 20:20Vorig jaar een zwaar geval van kalkbroed het volk behandeld met thymol in oktober.
Het volk is nog steeds vrij van kalkbroed de koningin is van 2015 en leeft vrolijk verder.
Afgelopen zomer is er nog broed af genomen en een jonge koning F2 van geteeld dit jonge volk doet het uitstekend en heeft geen last van kalkbroed
R., Kalkbroed kan ook veroorzaakt worden door afkoeling van het broed in het voorjaar. Dat houdt in dat je het slechts tijdelijk ziet en dat het verschijnsel in de zomer verdwijnt zoals jij beschrijft. In dat geval zit het niet in de genen.
In mijn constatering van kalkbroed bleef het verschijnlijk ook in de zomer zichtbaar. Groet, Ben -
Ben Hoogland
10-09-2019 om 19:27Beste Ben, ik heb in het (koude vochtige) voorjaar bij één van mijn 8 volken een milde besmetting van kalkbroed geconstateerd. De poppen werden door de werksters naar buiten gedragen.
Ik heb het volk in de zon gezet, bijgevoerd met suikerwater1:1 aangevuld met schoonmaakazijn (50 ml/l) en het ratenbestand opgeschoond. Verder hygienisch gewerkt. Daarna heb ik niets meer gemerkt van aantasting. (Wat niet wegneemt dat de sporen wel in het volk aanwezig zullen zijn.) Ik ben benieuwd wat het volk volgend voorjaar laat zien.
Voor de liefhebbers: in bijgaand artikel http://edepot.wur.nl/142230 staat oa dat hygiene van de moer én van de imker zeer van belang zijn om verdere besmetting te voorkomen.
Ben, waar haal jij de toevoeging van schoonmaakazijn vandaan? Groet, Ben -
Ben Hoogland
11-09-2019 om 19:32Beste Ben,
Zuur toevoegen aan mijn voorjaar suikervoer doe ik al jaren om drie redenen:
1. Verkrijgen van dezelfde zuurgraad als honing. Bijen nemen snel op en inverteren verloopt sneller.
2. In een zure omgeving ontwikkelen een aantal spore vormende ziekteverwekkers zich minder snel. Meestal is een volkje dat in het voorjaar last heeft van een uitbrekende broedziekte ook gevoelig voor nosema. Op deze manier hoop ik twee vliegen in een klap te slaan.
3. Leng en zwarte schimmel ontwikkelen zich niet in het zure suikervoer. Dus ook minder kans op extra besmetting van buiten af. En geen zwarte strepen in de voerbakjes (win-win voor de Imker en de bijen).
Ik weet dat er veel onzin over wordt geschreven op diverse fora. Ik ben niet goed bekend met wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp ofschoon ik er flink naar heb gezocht (internationaal). Ik ben benieuwd of andere imkers hun voorjaars voer ook aanzuren en met welk doel of resultaat.
Maar in feite doen we hetzelfde als we beevital / hiveclean / oxaalsproeien toepassen om de mijten te bestrijden
Groet, Ben
Ben, het toevoegen van zuur aan bijenvoedsel is toch iets anders dan de mijten bestrijden met zuur? Het toevoegen van mineralen (zout) en kruiden aan het voer wordt wel gedaan door BD-imkers, maar azijn toevoegen is voor mij in ieder geval nieuw. Ik ben benieuwd of er andere imkers reageren, die dit ook doen en op grond van welke wetenschappelijk advies? Groet, Ben -
Paul Kooijman
25-05-2020 om 16:19Dag Ben,
Ik heb al een tijd in een van mijn volken veel mummies op de vliegplank en een zwart op de schuiflade. Hoopte dat het over zou gaan, maar niet dus.
Twee vragen: 1. Kan ik de voorjaarshoning van de honingkamer van dit volk gewoon slingeren en consumeren?
2. Binnenkort krijg ik van het bijenhuisje nieuwe onbevruchte koninginnen. Nou wil ik graag de oude koningin verwijderen en een nieuwe in laten lopen. Kan dat vroeg in juni zonder problemen en gaat daarmee de kalkbroed over?
Hoor graag van je, Groeten Paul
Paul,
1) honing is prima, gewoon slingeren en eten.
2) 9 dagen voor je de jonge moer krijgt de oude laten hemelen. Ze maken redcellen, je haalt je jonge moer op, bij thuiskomst alle redcellen wegbreken en de jonge moer via een kluisje met een beetje suikerdeeg invoeren. Na 3 weken kontroleren. Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.