06-06-2018

Kan onverzegelde honing geoogst worden?

Hebben jullie ook zo'n extreem grote hoeveelheid voorjaarshoning in de kasten zitten? Door het extreem mooie weer en de opeenstapeling van drachten kwam er geen eind aan de toevoer van nectar. Indien je het geluk hebt om pseudoacacia's in je omgeving van je bijenstand te hebben staan, dan lag de honingopbrengst soms wel op het dubbele van voorgaande jaren. 

Vaak krijg ik de vraag wat je moet doen met de nog (deels) onverzegelde honingramen. Uiteraard kun je ze laten hangen als reservevoer of om ze af te laten vullen tijdens de volgende dracht. Maar vele beginners denken echter dat deze onverzegelde honing te veel water bevat. Dat hoeft zeker niet het geval te zijn.

Je kunt op 3 manieren vaststellen dat de honing goed houdbaar is, dat wil zeggen: minder dan 20% water bevat, hetgeen nodig is om te voorkomen dat honing snel gaat gisten. Hoe lager het water%, des te langer is de honing houdbaar. 

De 1e test is de stootproef: sla met een stevige stoot de opzittende bijen van het honingraam, vallen er geen spetters honing/nectar uit, dan mag je aannemen dat dit raampje voldoende droog is. 

De 2e test is een visuele: indien alle ramen samen voor gemiddeld 70% verzegeld zijn, dan zit het ook wel goed met het watergehalte (voldoende droog).

De 3e test is de meest zekere, namelijk de meting van het vochtgehalte uitvoeren met een refractometer, die tevens in de wijnbouw gebruikt wordt. 

Maar voor de kleine imker bieden de eerste 2 opties voldoende om met een gerust hart toch (deels) onverzegelde honing te slingeren. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • bram

    07-06-2018 om 06:12

    Ik heb een refractometer voor wijnbouw, druivensap. Als ik die wil gebruikn, welke waarde moet ik dan hanteren?

    Bram, zie je een meetschaal met waarden van 60 tot 90? Dat is het % suiker, de water%-schaal loopt bij mij van 12% tot 27%. Het watergehalte moet dus 19% of minder zijn. Groet, Ben

  • Anoniem

    07-06-2018 om 07:52

    Als je de volle ramen geoogst hebt, hoe lang kan je dan wachten met slingeren? Ik heb geen zin 2 keer alles op te moeten bouwen en schoon te maken....

    F, dat is afhankelijk van de honingsoort. Fruit-, paardenbloem- en koolzaadhoning kristalliseren vrij snel en na kristallisatie kun je ze niet meer slingeren (alleen terug geven aan de bijen). Dus het is een gokje om ze te bewaren.
    ik neem in de regel nooit alles af en neem ook uitsluitend hele bakken af. Groet, Ben

  • Anoniem

    14-06-2018 om 16:54

    De volgende link naar een document is interessant/lezenswaardig m.b.t. tot dit blog artikel.
    http://library.wur.nl/ojs/index.php/bijenhouden/article/download/12148/11651

    75% verzegeld geeft volgens het artikel nog geen garantie over het vochtgehalte. Ook worden nog andere interessante aspecten genoemd.

  • Jos Hillen

    16-06-2018 om 08:10

    Het niet mogen slingeren van open honing is wat te eenvoudig voorgesteld. Meer nog, als er al een tijdje geen nectar meer is binnengekomen heeft de open honing soms een lager vochtgehalte dan de gesloten honing omdat de bijen deze beter kunnen nadrogen. Meten kan je dat vertellen. Ik ben niet zeker dat een refractometer die in de wijnbouw gebruikt wordt ook kan dienen om honing te meten. Die heeft namelijk een andere schaal, druivensap heeft in vergelijking tot honing een veel lager suikergehalte. De refractometers voor honing hebben een schaalverdeling van tussen de 15% en de 30% vocht.

    Jos, ik zeg juist dat onverzegelde honing vaak een voldoende laag water gehalte heeft en dus geschikt is om te slingeren. Groet, Ben

  • Peter van den Berg

    17-06-2018 om 10:04

    Misschien een wat late reactie maar hoe callibreer je nu het beste een refractometer,ik heb er een voor honing met een schaal verdeling van 13 tot 25 procent.
    de RHF-25ATC .
    Alvast bedankt voor het andwoord.

    Groet Peter.

  • Ben de blogger

    17-06-2018 om 11:16

    Peter, op internet wordt ijkvloeistof verkocht voor honingrefractometers. Ik heb een flesje in de koelkast liggen. Je kunt je meter ook een keertje meenemen naar een lokale honingkeuring. Dan kun je jouw meting vergelijken met de anderen en evt bijstellen. Er wordt ook gezegd dat je kunt ijken met olijfolie, maar weet ik onvoldoende van.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.