23-08-2017

Kantraam of sluitblok?

Gisteren heb ik in een spaarkast twee sluitblokken geplaatst. In een Dadantkast gebruik je in de meeste gevallen het hele jaar door een sluitraam. Het gebruik van sluitramen heeft vooral voordelen bij volken, die niet overmatig sterk zijn. Indien de kantramen op positie 1 en 10 of 11 niet bezet zijn, dan zullen die in de herfst en winter spoedig beschimmelen tengevolge van het condenswater tegen de zijkanten van de kasten. Bij super sterke volken heb je daar nauwelijks last van. 

Tevens zal het wintervoer compacter rond het broednest opgeslagen worden. Tijdens de voorjaarscontrole kunnen de sluitramen (sluitblokken) weer vervangen worden door kunstraat.

Ter illustratie heb ik het plaatsen van de sluitramen op video gezet, tevens zie je daarna het gebruik van een sluitraam of wel scheidingsbord genoemd in een Dadant  US kast. 

Een andere video heb ik vanmiddag op de hei gemaakt, het blogbericht volgt dit weekend.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Werry Jonker

  23-08-2017 om 22:44

  Hallo Ben
  Tot welk tijdstip kun je nog sluitblokken plaatsen?
  Nu na de honingoogst is de broedruimte nog vol met bijen en de honingruimte vol met hangjongeren in mijn Golzkasten.
  Dat is eind oktober wel anders, kun je dan nog sluitblokken plaatsen? Dan is het voer wel over alle ramen verdeeld en haal je er dan waarschijnlijk voerramen uit.
  Met vriendelijke groet, Werry

 • Ben de blogger

  24-08-2017 om 07:37

  Werry, de sluitblokken moeten wel voorafgaande of aan het begin van de voerperiode geplaatst worden. Puilt je kast nog uit van de bijen dan zou ik helemaal geen sluitramen plaatsen.

 • Cock Hoogeduin

  24-08-2017 om 07:59

  Ik werk met 11 raams kasten en maak het hele jaar gebruik van een sluitraam deze verplaats ik van de ene naar de andere kant bij de kontrole van het volk op deze manier verstoor je bijen bijna niet de bijen staan op Segebergerkasten.

 • Anoniem

  26-08-2017 om 09:35

  Dag Ben. Vanmorgen de kasten gecontroleerd. Tot mijn verbazing zag ik in 1 kast zeker 10 doppen. Is dat niet vreemd in deze tijd van het jaar? Het volk staat op twee bk. De onderste zit veel voer en in bovenste veel broed. In de bovenste zaten ook de doppen

 • Ben de blogger

  26-08-2017 om 09:43

  De vraag is dan: welk type doppen zijn het, waar zitten ze en heb je nog eitjes waargenomen in de kast?
  Hoe oud waren de larven in de doppen, zaten er larven in alle doppen en wanneer keek je de laatste keer in dit volk?

 • Jannes

  26-08-2017 om 16:54

  Het waren moerdoppen in de vorm van pinda's. Er zaten larven in. Ruim een week geleden heb ik de kast ook open gehad. Ze zaten temidden van het gesloten broed

 • sanne

  27-08-2017 om 09:00

  Hallo Ben Ik heb een vraag.
  Ik ben nog maar pas met bijen houden begonnen.
  Ik heb een zeer klein volkje gekregen.
  Mijn vraag is, hoe help ik deze de winter door?
  Ik heb voldoende kant ramen gemaakt, en ook plakken suikerdeeg. Maar hoe kan ik hun nog verder helpen?

 • Ben de blogger

  27-08-2017 om 09:28

  Jannes, de vorm van pinda's doet vermoeden dat je te maken hebt met een stille moerwisseling. Niets aan doen dus, mijn ervaring is dat er ook in september nog een leggende moer aan de gang gaat.
  Sanne, hoeveel bezettecramen is klein? Ik zou het volkje zeker huisvesten in een zesramer. Het liefst van polystyreen. Voer het nu nog even heel langzaam, zodat je nog een broednest opbouwt. Omstreeks half september tot 1 oktober toch 8 kilo suiker oplossen en voeren. Suikerdeeg werkt niet in de winter als de bijen op de tros zitten.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.