04-12-2017

Kasten kopen, maar welke?

Gisteren (zondag 3 december) waren er verschillende BLOG-reacties over opvliegende bijen tijdens het druppelen van de oxaalzuuroplossing. Het was geen toeval dat deze meldingen met name uit de hoek van de Segebergerkasten (polystyreen) kwamen. Waarschijnlijk speelde ook de oplopende nachttemperatuur een rol, want in de nacht van zaterdag op zondag had het niet meer gevroren. De beste dagen om te druppelen zijn de ochtenden na een nacht met lichte vorst, want dan is de kans zeer groot dat de bijen compact en stabiel op de wintertros zitten.

Toch speelt de isolatie van de kast ook een belangrijke rol. De polystyreen Segebegerkasten en de Frankenbeuten zijn goed geisoleerd. Dit heeft zowel voor- als nadelen.

Voordeel is het gewicht en wellicht het lagere voergebruik, met name in de maanden februari en maart. Maar de kwetsbaarheid is een groot nadeel. Ik gebruik zowel houten kasten (zowel spaar- als dadantkasten) als polystyreen dadantkasten. De polystyreenkasten worden door verschillende dieren beschadigd, zoals spechten, mieren, koolmezen en zelfs bijen vreten de vliegopeningen van binnen uit verder open. Ook de enigszins vertraagde wintertrosvorming ervaar ik als een nadeel. 

Nu de koolmezen het ook al gemunt hebben op mijn Mini Plus kastjes (kleine kastjes waarin bijenvolken met raszuivere en reservemoeren overwinteren) moet ik hiervoor als alternatief de houten variant gaan aanschaffen. Prijstechnisch scheelt het niet zo veel en de duurzaamheid vaart er wel bij. 

Indien je alle aspecten op een rijtje zet dan is de houten Dadant US kast zowel voor de bijen als voor de imker de meest aantrekkelijke bijenhuisvesting.  

De belangrijkste verschillen tussen een dadant en spaarkast op een rijtje:

 • Spaarkast: discussies over 2 BK's of 1,5 BK  (bij Dadant NVT)
 • Spaarkast: discussie over 2e BK boven of onder bijplaatsen (Dadant NVT)
 • Spaarkast: vaak honingopslag in de bovenste BK ipv in de HK
 • Doppencontrole spaarkast 20 ramen, dadant 9 tot 12 ramen 
 • Investering spaarkast 200 euro (incl 2 HK's), Dadant 110 tot 140 euro
 • Meer ramen te controleren in spaarkast: dus meer stress voor de bijen
 • Tussenoplossing: 1,5 BK spaarkast met combiramen, tevens werken met sluitraam = dadant-imkeren
Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Mick

  08-12-2017 om 16:23

  Inderdaad, hout is dan in het voordeel. Maar ik ben blij met m'n Golzkasten, in riet. Oog wil ook wat ;-)

 • Hans Laevens

  08-12-2017 om 16:39

  Beste Ben,

  Je geeft de voorkeur aan de houten Dadant US kast. Zijn er nog bijkomende voordelen als die vergeleken wordt met de (houten) spaarkast?

  Vriendelijke groeten,

  Hans

 • Ben de blogger

  08-12-2017 om 16:56

  Hans, ja vele. Het is wel een iets andere manier van imkeren. In mijn imkerboek en mijn voordracht over dit onderwerp ga ik er uitgebreid op in. Ik zal de komende dagen proberen de slide waarin ik de verschillen op een rijtje zet, in het bovenstaande blog-bericht toe te voegen.

 • Cock Hoogeduin

  08-12-2017 om 18:51

  Imker al jaren met de Segeberger kasten maar dan met een broed beperkings- methode op 10 ramen i.p.v. 6 ramen (Renson)zo zijn er meer voordelen dan nadelen.
  Waarom 10 ramen dit omdat ik imker met bucfastbijen en die gedijen beter op 10 ramen dan op 6 ramen, zie de voordelen van de Renson methode op het internet.

 • Biekeskorf - Luc

  08-12-2017 om 19:36

  Hey Ben,
  De link Dadant/Simplex werkt blijkbaar niet
  Luc

 • Petrick

  08-12-2017 om 19:51

  Hi Ben,allereerst wil ik je nu wel eens bedanken voor je intetresanten blogs.voor mij is het altijd n herrinering voor welke ingreep op wel tijstip/manier moet worden uitgevoerd.Ben wat vindt jou van de golzkast ik zelf imker me t spaarkasten maar overweeg toch serieus over testappen.heb jij nog interessante info.
  Met vriendelijke groet pet

 • Ben de blogger

  08-12-2017 om 19:51

  Luc, als je erop klikt, kun je het document down loaden.

 • Ben de blogger

  08-12-2017 om 20:38

  Petrick, ik vind de Golzkast net een maatje te groot met twee keer 17 ramen. Gelukkig verkoopt men wel degelijke sluitramen en isolatieplaten, maar toch is de binnen ruimte extreem groot. Ook de prijs is in vergelijking met Dadant erg hoog. Maar voor mensen met rugklachten is het een geweldige uitvinding. Dat geldt ook voor de TBH, maar in de Golzkast zitten raampjes.

 • Ferry Bantjes senior

  08-12-2017 om 20:59

  Ben ik ben het dus totaal niet met je eens dat een houten kast zowel voor de imker als voor de bijen aleen maar voordelen heeft. Ik imker zelf met de DBplus kast 10 stuks en daarvoor met segebergers. Miniplus kastjes (kunststof) Ik zou absoluut geen houten kasten willen hebben al zou ik ze gratis kunnen krijgen wil ik er nog niet mee werken. Met name de goede isolatie vind ik een erg groot voordeel maar een van de grootste voordelen is ook het geringe gewicht in verhouding met houten kasten. Het grote vochtprobleem in de meeste houten kasten heb je met kunststofkasten helemaal geen last van en zeker niety in de DBplus. ook is de voorjaarsontwikkeling van volken in kunststof kasten beter en sneller. Een ander heel erg groot nadeel van houten kasten vind ik dat die meestal koud op elkaar staan. Ik heb dit jaar een paar houten M3 kastjes gekocht omdat die er nog niet zijn in kunststof fijn lkastje om mee te werken qua maat maar wat een ramp qua vochthuishouding. De houten dekplankjes zijn nu al zwart van het vocht de houten bodems zien er niet meer uit vreselijk. Ik weet niet hoe jullie dat doen met die houten dekplanken maar ik vind het een ramp. Of doe ik iets verkeerd. Heb ook wel eens gezien dat men het voergat in de dekplank mlaat openstaan maar dat lijkt mij niet de bedoeling. Moet er wel bijzeggen dat mijn kasten bijna allemaal in een stal staan. Ik heb trouwens genoeg houtenkasten gezien met spechtengaten en koolmees schade.

 • Jos Hillen

  08-12-2017 om 21:05

  Hier werk ik met houten dadant blatt kasten. Ik reis ieder jaar een aantal maal met de bijen en dan zijn houten kasten toch steviger dan styrofoam bijenkasten. En ik kan er stevige handvatten opzetten. Daardoor zijn ze gemakkelijker te versleuren. Bovendien kan je als je een beetje handig bent een aantal onderdelen zelf maken, dat houdt de uitgaven onder controle.

 • Theo

  08-12-2017 om 21:51

  Leuk deze discussie maar dat kies je bij de start vanwege de investering en keuze van je imker methode. Ik heb de keuze bij de start 9 jaar geleden al gemaakt en gekozen voor kunststof DB beeplus kasten en zeer tevreden met dit materiaal.

 • Werry Jonker

  08-12-2017 om 22:04

  Dag Ben
  Je hebt wel een discussie opgang gebracht. Ik zal ook een duit in het zakje doen.
  Ik imker nu al jaren met Golzkasten, eerst houten (heeft onze dochter nu, naar volle tevredenheid) en nu van XPS van een heel goede kwaliteit. De specht, de mezen, mieren en ook de bijen beschadigen de kasten niet.
  De kasten heb Ik zelf gemaakt. Zie www.blijmetgolzkast.nl
  Wel 2x 23 ramen, in enkele kasten overwinter Ik 2 volken.
  Voor de Miniplus heb Ik een plank gemaakt, voor de wind en de vogels.
  Maar ja, zoveel imkers zoveel meningen......

 • Ben de blogger

  08-12-2017 om 23:47

  Leuke meningen. Ik zei zelf ook al: er zijn voor- en nadelen als je hout met polystyreen vergelijkt. Ook ik heb wel 20 polystyreenkasten (Frankenbeuten en MP's), maar meer houten en voor mij persoonlijk gaat op dit moment mijn voorkeur uit naar houten Dadantkasten, vanwege de extra houtdikte en de stevigheid. Maar uiteraard is het mooi dat iedereen zijn eigen criteria kan hanteren, waarmee hij of zij een eigen keuze maakt. Ik vind het ook fijn dat iedereen achter zijn eigen keuze blijft staan en de bijen en imkers er veel plezier aan beleven.

 • Arnold 't Hart

  09-12-2017 om 10:16

  Vorige week waren er twee volken waarvan enkele bijen opvlogen. De vier andere volken bleven geheel rustig. Ze zijn gehuisvest in houten Dadant US. De temperatuur was die ochtend -2 C. Vorige jaren gebeurde dat niet.

 • Henri Nijkamp

  09-12-2017 om 11:00

  Ik heb vandaag 9-12 mijn 3 volken met oxaal behandeld, zij zitten in segebergenkasten. Het heeft vannacht licht gevroren, echter de bijen zitten zeker niet in een tros...
  Integendeel, omdat 2 van de 3 volken groot zijn, zijn de bijen over 2 kasten verdeeld. Ik heb alsnog gewoon de oxaal behandeling uitgevoerd, 50 ml per volk, het kleinere volk 35 ml. Ik moet Ben gelijk geven dat de segebergerkasten goed isoleren. Ben heb jij misschien nog een tip om het volgend jaar dan misschien anders te doen, ik neem aan dat het oxaal ook nu gewoon haar werk doet.

 • Ben de blogger

  09-12-2017 om 11:36

  Henri, wellicht heb je dat al gedaan maar vooral in Duitsland wordt gepropageerd om de schuifladen in september tot half januari weg te nemen, zodat de optrekkende kou de wintertros eerder doet vormen. Dr. Liebig heeft de bijenvolken ook een 'koud hoofd' gegeven door er een lege HK of BK bovenop te plaatsen. Hij zegt dan 'koude voeten en een koud hoofd' zorgt voor een goede trosvorming. Misschien helpt het, ik heb er zelf geen ervaring mee.
  Het ontbreken van een compacte wintertros zorgt er wel voor dat het oxaalzuur minder goed verspreid wordt in de wintertros. Hoe compacter hoe effectiever de bestrijding. Belangrijk is vooral dat de druppels niet door de tros op de schuiflade belanden, maar dat kun je morgen checken.

 • Thijs

  10-12-2017 om 12:53

  Ben, de link werkt inderdaad niet.

 • Thijs van Leeuwen

  10-12-2017 om 21:08

  Als alternatief op Datant zou ik persoonlijk de "Einraumbeute" (formaat Dadant op zijn kant) willen aanraden, je hoeft dan nooit meer bakken te stapelen en het broednest kan zijn natuurlijke staande eivorm aannemen zoals in een (hang-)korf.

 • Ben de blogger

  10-12-2017 om 21:49

  Thijs, mooie kast, maar waarom kost die kast 350 euro en raampjes voor 3,40 per stuk? Een scheidingswand voor 50 euro? Zou het kantelen vd Dadant-ramen zoveel natuurlijker zijn voor de bijen? Misschien wel. Zal de boeken van Seeley er nog eens op naslaan.

 • Ben de blogger

  11-12-2017 om 10:40

  Thijs, Tom Seeley heeft na onderzoek met honderden zwermkasten geconcludeerd dat een kast van 38 x 38 x 38 cm met een vliegopening aan de onderkant en op het zuiden de meeste voorkeur heeft bij natuurlijke bijenzwermen. Je kunt het nalezen in Honeybee Democracy. Vooral te grote kasten zijn blijkbaar niet goed voor de warmtehuishouding. Bovendien stimuleren die de mijtengroei, die een voorkeur hebben voor de delen met een lagere temperatuur in het broednest.

 • Ben de blogger

  11-12-2017 om 15:17

  Soms schrikken de bijen, omdat er iets tegen de kast gestoten wordt. Je ziet ook wel dat de compactheid van de wintertros nog niet zo sterk is, waardoor bij de minste geringste verstoring er een paar bijen opvliegen. Het lijken er veel, maar dat valt meestal wel mee. 's Winters kan er ook nog zo'n 20% natuurlijke sterfte zijn. Overigens zitten de oude bijen aan de buitenkant van de tros, dus......
  Ja, daar kan ik weinig zinnigs over zeggen. Maar natuurlijk verloop hoort er ook in de winter ook gewoon bij. Niet verontrustend.

 • Anoniem

  15-12-2017 om 13:06

  Ben, vaak kan men kiezen tussen enkelwandige of dubbelwandige houten kasten (alleszins toch in belgie) . Heb je daar ervaring mee? Zijn er voordelen om te werken met de dubbelwandige kasten?

 • Ben de blogger

  15-12-2017 om 15:13

  Anoniem, ik heb voor de Belgische dubbelwandige houten kast op de site van Bijenhof gekeken en zag dat dit een 24 mm dikke houten wand is. In Nederland kennen we ook dubbelwandige kasten, maar dan heb je een losse binnen- en buitenkant. In België blijkbaar geen losse binnenbakken. Losse binnenbakken vind ik namelijk onhandig met inspecties. 24 mm hout isoleert goed, de Holtermann Dadantkasten zijn 22 mm dik. In ieder geval beter geïsoleerd dan de Nederlandse 18 mm dikke spaarkast. Voor de uitwisselbaarheid van de kastonderdelen is het wel verstandig je tot 1 leverancier te beperken. Daarom beperk ik me tot houten Holtermann Dadantkasten, die overigens ook bij Nederlandse imkerwinkels te koop zijn.

 • Anoniem

  08-01-2018 om 16:12

  Hallo Ben,

  Welke soort kunstof dadant kasten heb jij en waar worden ze verkocht?

  Groet

 • Ben de blogger

  08-01-2018 om 16:30

  Anoniem,
  Ik koop mijn Dadant US kasten bij www.holtermann.de
  Voor de polystyrene kast zie artikelnummer 1007.

 • Paul

  22-01-2022 om 15:15

  Hallo Ben! Wat is de overweging om US te gebruiken t.o.v, Blatt?
  Gr Paul

  Ha Paul, per land is er vaak een voorkeur voor Blatt of US. Duitse en Nederlandse imkers kiezen meestal voor US. In Frankrijk kiest men vooral voor Blatt. Het zal voor de bijen niets uitmaken. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.