13-12-2022

Kasten verplaatsen in de achtertuin?

De bovenste grafieklijn betreft de temperatuur in de wintertros, de onderste lijn betreft de buitentemperatuur in de Achterhoek. Vanmorgen een verschil van 27 graden!

In februari wordt mij vaak de vraag gesteld of de bijenkasten in de achtertuin of het balkon nog verplaatst kunnen worden over kleine afstanden. Soms moet de tuin anders ingericht worden of de bijenstand verplaatst worden. Helaas komt die vraag vaak te laat in het seizoen, omdat de bijen in februari al weer vliegen op winterakoniet en sneeuwklokjes.

Bijen orienteren zich opnieuw op hun omgeving bij een temperatuurstijging naar ongeveer 10 graden nadat ze drie weken op de wintertros binnen hebben gezeten. Er vindt dan een reinigingsvlucht plaats, waarbij dode bijen van de bodem naar buiten verplaatst worden en tevens de endeldarm buiten geleegd wordt. Hebben ze zich eenmaal weer ingevlogen, dan kun je ze een week later dus niet zo maar een paar meter verplaatsen. Dan moeten ze eerst weer drie weken op de wintertros gezeten hebben. 

Op dit moment zitten de bijen in veel delen van Nederland inmiddels al zo'n drie weken binnen, zodat komend weekend een goed moment is om een kast heel voorzichtig over kleine afstanden te verplaatsen. Mocht je niet helemaal aan de drie weken termijn kunnen voldoen, dan kun je wat kerstgroen voor de vliegopening leggen. Door deze verandering dwing je de bijen min of meer om zich toch opnieuw te orienteren. Het schijnt echt te helpen. 

Volken verplaatsen over grotere afstanden kun je beter uitstellen tot voorjaar of zomer. In ieder geval tot na de reinigingsvlucht, want reizen met overvolle endeldarmen leidt vaak tot stress en roer. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Ghislain

    13-12-2022 om 14:56

    Ben dat niet zo zeker ben, vermoed dat de vliegbijen die regel niet altijd zullen volgen :-)

    Ha Ghislain, heb je die ervaring of is het puur een vermoeden? Ik heb de ervaring dat het wel goed gaat na drie weken binnen zitten op de tros. Groet, Ben


  • Wouter

    13-12-2022 om 18:34

    Hallo Ben, dankjewel voor al je blog berichten, leer er altijd nog van of het is een goed geheugen steuntje voor mij. Ik imker een jaartje of vier en je leert altijd weer bij en ieder bijenvolk is anders net als kinderen. Alvast fijne Kerstdagen en een Goed imkerjaar 2023 toegewenst.

  • Ed Rietdijk

    13-12-2022 om 22:06

    Hoi Ben,
    Mijn bijen die in het buitengebied in een schuur staan zitten mooi op de wintertros, mijn volk dat in mijn achtertuin op een overkapt balkon staan hebben nog geen moment op de wintertros gezeten. Door de plexiglas afdekplaat zie ik de dames door de hele kast lopen. Is dit wel vaker voorkomend? En gebruiken ze niet veel meer voer als ze nog zo actief zijn en er niets meer gehaald wordt?
    Jij ook mooie feestdagen, vriendelijke groet uit Schagen, Ed

    Ha Ed, dank je. Die losse bijen zitten zeker in een Segebergerkast of misschien in de middagzon op het zuiden? Blijkbaar hebben ze het niet koud, dus zal het voergebruik ook meevallen, tenzij ze nog volop in het broed zitten. Want broed is een echte energieslurper.
    Persoonlijk zie ik ze liever rustig op de wintertros zitten, die onrust duidt toch op stress met een achterliggende oorzaak. Wellicht een hoge virusdruk? Het blijft gissen. Blijven monitoren! Groet, Ben

  • Wilma

    13-12-2022 om 23:44

    Hoi Ben, ik was van plan 1 volk zo'n 800-1000 m te verplaatsen. Ik moet de kast nog opvullen met sluitblokken om de raten te fixeren. Het zal in de kofferbak moeten, na een voettochtje op de oorspronkelijke stand. De "gewone" dadant wordt dichtgemaakt met een spanband.
    Hoe voorkom ik zoveel mogelijk verstoring van het volk? Het leek makkelijk, maar hoe meer ik erover nadenk, hoe ingewikkelder het wordt...

    Ha Wilma, ik zou wachten tot na de 1e reinigingsvlucht op de huidige locatie en daarna direct verplaatsen in de ochtend. In de winter of het prille voorjaar vliegen ze toch niet verder dan 500 meter. Dus terugvliegen is dan niet aan de orde. Groet, Ben

  • Gert

    14-12-2022 om 07:55

    Goedemorgen Ben,
    Ik zit met een ongeveer zelfde situatie als Wilma. 2 km rijden om het volk 1 km hemelsbreed te verplaatsen. Het is gelukkig geen hobbelige weg, maar qua afstand tussen een klein stukje en ver in. Ik dacht zelf om het toch de komende week te doen. Wat voor advies zou jij geven?
    Mvg
    Gert

    Ha Gert, je kunt nu beter wachten tot na de 1e reinigingsvlucht. Die kan ook nog in december of januari plaats vinden, zodra het boven de tien graden komt. Direct daarna het volk verplaatsen in de ochtend. Groet, Ben

  • Gerrit

    14-12-2022 om 09:38

    hallo Ben.
    Dank voor je mooie, interessante en leerzame stukjes. Ik heb er al veel aan gehad. Ik wens je prettige feestdagen en een voorspoedig nieuwjaar.

    Ha Gerrit, insgelijks! Groet, Ben

  • Isabelle

    14-12-2022 om 23:58

    Beste Ben, Is het normaal dat er vaak dode bijtjes op de vliegplank en in het vlieggat liggen (met de snoetjes naar buiten, achterlijf nog binnen)? Dankjewel, Isabelle

    Ha Isabelle, ik denk dat dit de laatste bijtjes zijn die geboren zijn uit het laatste broed. Mogelijk zijn deze aangetast door mijten en virussen. Deze zijn dus niet levensvatbaar en deze worden de kast uitgewerkt. Dit verschijnsel zie je wel vaker. Op zich niet verontrustend bij geringe aantallen. Groet, Ben

  • Ed Rietdijk

    15-12-2022 om 08:50

    Ja hoor Ben, deze bijen zitten in een Segenberger kast, ik hou dit volk nauwlettend in de gaten en gedurende het hele seizoen is de mijten besmetting niet noemenswaardig te noemen. Dit volk heb ik een seizoen geleden als zwerm opgehaald en daarvan heb ik drie broedafleggers gemaakt en ook die volken zijn prima in de prestaties en wat mijtenbesmetting betreft. Misschien heb ik wel een top koningin geschept?
    Groeten, Ed

    Ha Ed, zou zomaar kunnen. Bij mij is er ook wel eens een zwerm met een VSH P-moer op de vleugels gegaan ;-).
    Een geluk voor een ander! Groet, Ben

  • Jan Timmers.

    15-12-2022 om 11:13

    Dag Ben.
    Bedankt voor alle informatie die tot ons kwam. Steeds leerzaam en van toepassing in de praktijk.!
    We wensen je veel gezondheid en hopen nog lang van je berichten te kunnen genieten!
    Een voorspoedig 2023!

    Ha Jan, bedankt! Voor jou en jullie ook een goede gezondheid gewenst! Groet, Ben

  • Julian

    16-12-2022 om 13:58

    Beste Ben,

    Kan je bij een TBH oxaalzuur druppelen? Of geeft dat teveel verstoring van de bijen doordat de latten verplaatst moeten worden?

    Ha Julian, ik zou het inderdaad achterwege laten, het geeft te veel verstoring en de toplatten krijg je nooit meer hermetisch afgesloten. Mijn tbh's kregen vroeger uitsluitend een zomerbehandeling met hive clean of varromed. Groet, Ben

  • Herman Hulleman Harderwijk

    16-12-2022 om 19:16

    Dag Ben,

    Ik wens jou, en de jouwen, hele mooie kerstdagen en een prachtig 2023 !!

    Erg bedankt voor de ondersteuning in de afgelopen jaren.

  • Rob.

    08-01-2023 om 12:20

    Dag Ben,
    Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar, met veel imker plezier.
    Ik heb een aantal kasten op anderhalve bak in gewinterd.
    Mocht ik eind febr. broed aantreffen in de honing bak die boven staat, kan ik beide bakken dan toch omwisselen? Broedkamer boven en de honing kamer onder?
    Dit omdat het de laatste tijd zo'n zacht weer is voor de tijd van het jaar.

    Gr. Rob

    Ha Rob, tenzij je de volken op hun eigen honing ingewinterd hebt, zou ik je aanraden om eventueel halfgevulde honingkamers na het afnemen van de volle ramen eind juli/begin augustus onder te plaatsen.
    Hiermee voorkom je het beleggen van de hk's in het vroege voorjaar. Maar mochten ze broed hebben in jouw bovenste HK dan zou ik gewoon bij het begin van de wilgendracht een moerrooster onder de HK plaatsen. Na drie weken is dit broed dan uitgelopen.
    Dat is beter voor het broed dan de hk met broed onder te plaatsen, want dan koelt het broed iets meer af waardoor er meer mijtendochters tot ontwikkeling kunnen komen.
    Groet, Ben

  • Purmerbij

    10-02-2023 om 11:31

    Hi,

    Ik ben laat, maar hoor net dat mijn bijen 10 tot 20 meter opgeschoven moeten worden in een tuin waar ze staan.

    Hoe kan ik dit het beste doen, nu ze de reinigingsvlucht al hebben gedaan.

    Groetjes

    Claudio

    Ha Claudio, dagelijks wanneer ze vliegen 50 tot 60 cm verschuiven of anders 6 weken meer dan 3 km (voorjaar) verplaatsen en dan weer terug. Groet, Ben

  • Rob.

    10-02-2023 om 16:00

    Dag Ben,
    Vanmiddag bij de kasten gekeken, er komt volop donker geel stuifmeel binnen, de Hazelaar bloeit hier volop. 1 kast vloog niet, deze heb ik open gemaakt en inderdaad het volk was dood, lag op de bodem van de kast. Volk had ik vorig jaar van iemand overgenomen. Mijn eigen volken vliegen goed,jongen koninginnen van vorig jaar.. In het dode volk hangen veel voerramen. Sommigen met een grijze waas en veel ramen waar vocht uit lekt. Zijn deze ramen nog te gebruiken of is er sprake van gisting in de open cellen?

    Ha Rob, die grijze film is niet erg, maar lekkend vocht duidt op gisting. Dus toch maar in de container afvoeren. Je concept van jonge eigen moeren geeft inderdaad veel betere overwinteringskansen. Groet, Ben

  • Claudio

    02-03-2023 om 08:38

    Hi Ben,
    Kan ik deze week nog een volk verhuizen over een afstand van 1.5 km.
    Ik mag bij een fruitteler mijn volken neerzetten (vaste plek)

    Groetjes

    Ha Claudio, geen probleem in het prille voorjaar. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.