16-01-2019

Kasten verplaatsen in de winter?

Ik moest nog enige bijenkasten verplaatsen over een afstand van 100 meter. Gisteren de daad bij het woord gevoegd.

Aangezien dit een verenigd volk op 3 bakken betrof, heb ik alleen de bovenste 2 bakken, voorzien van een nieuwe bodem verhuisd met de stenenbok. 

In de winter kun je bij stabiele koude weersvooruitzichten de kasten over kleine afstanden goed verplaatsen. Soms staan ze net op de verkeerde plaats in je tuin en dit kun je de komende dagen mooi veranderen. De bijen zitten rustig op de wintertros en gaan zich over enige weken op een warmere dag toch weer opnieuw invliegen. 

Dus mocht je kasten over korte afstanden willen verplaatsen, doe het dan nu in januari! Voor je het weet vliegen de bijen weer volop op de hazelaars en elzen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Xander

  16-01-2019 om 15:24

  Eventueel kan je coniferentakken voor de vliegopening plaatsen. Bijen die toch naar buiten gaan vliegen zich dan opnieuw in omdat de ingang gewijzigd is.

 • Maurits Tax

  16-01-2019 om 15:41

  Dag Ben, kun je bijenkasten op een verantwoorde manier nu ook over langere afstanden, dus naar een geheel nieuwe omgeving, verplaatsen? Bijvoorbeeld met de auto. Ik moet dat namelijk, en overweeg deze stabiel lijkende koudeperiode daarvoor te gebruiken. Hartelijk dank voor je reactie.

  Maurits, indien het niet strikt nodig is, zou ik de kasten nu niet over grote afstanden per auto verhuizen. Over een paar weken volgt wel een warmere dag tussendoor waarbij de bijen hun reinigingsvlucht hebben. Direct daarna kun je ze beter verhuizen. Nu zou de stress in de auto behoorlijk toenemen, mochten ze daarna nog te lang binnen moeten blijven, wordt het risico op roerverschijnselen groter.

  Maar mocht je bijvoorbeeld je huis verkocht hebben per 31 januari en je moet de tuin ontruimen, dan moet je inderdaad uit overmacht toch maar de kasten verhuizen. In veel gevallen zal het wel goed gaan. Groet, Ben

 • Susan

  16-01-2019 om 19:43

  Beste Ben, Omdat ik de ene dag dat het onder de 5 graden was gemist heb, heb ik nog niet kunnen oxalen. Aanstaand weekend wordt het rond het vriespunt. Ik heb gehoord dat ik dan alsnog mijn eerste oxaalzuurbehandeling zou kunnen geven. Is dat juist? De meningen zijn er over verdeeld en ik vraag me af wat jij er van vindt.
  Alvast dank voor je antwoord, Susan

  Susan, het kan zeker geen kwaad indien je de komende dagen alsnog gaat oxalen. De effectiviteit kan wellicht iets minder zijn. Maar het schaadt zeker niet, dus gewoon doen en de schuiflade na een week controleren. Indien de gemiddelde mijtenval op dit moment minder dan 1 mijt per dag is, is je besmetting al laag en zou je kunnen overwegen om de behandeling over te slaan. Groet, Ben

 • Erik

  16-01-2019 om 23:07

  Dag Ben,
  Ik heb ook goede ervaring met verhuizen in januari. Vorig jaar 7 kasten zonder problemen kunnen verplaatsen.
  Ik heb nog wel een vraag over de drie randen. Is het zo dat als je in de winter volken verenigd, je gewoon een rand van zwak volk op de twee randen van een sterk volk plaatst, en dat de bijen daarna vanzelf een nieuwe tros boven in twee randen vormt? Of plaats je het zwakkere volk onder de twee randen met het sterke volk? Ik ben benieuwd.
  Bedankt voor je reactie, Erik

  Erik, ik had dit volk op de foto al in september verenigd. In de winter verenig ik uitsluitend als het zwakke volk 3 straatjes of minder heeft (dus het zelfstandig niet kan overleven). Ik plaats dit zwakke volk inderdaad bovenop het andere volk, waarbij ik de bovenste bak zodanig plaats (soms 180 graden draaien) dat de volken een beetje boven elkaar komen te zitten. Ik doe dit op dagen dat de temperatuur 7 of 8 graden is, zodat de bijen redelijk vrij bewegen in de kast en een gezamenlijke wintertros kunnen herstellen. Groet, Ben

 • karin

  17-01-2019 om 09:47

  Hallo Ben,ik heb een darrenbroedige moer en een reservevolkje op miniplus;ik wil ze binnenkort verenigen en heb nu de mini plus pal naast de andere kast gezet. Is het OK dat ik wanneer het iets warmer wordt, de raampjes van de miniplus in een extra (honingzolder) bovenop het grote volk zet met een tussenafleggerrooster eronder om zo de geuren te laten vermengen. En dan een week of zo later de rooster gewoon weghaal? Erop vertrouwend dat de bijen dan zelf voor de juiste koningin zullen kiezen? Of moet ik in het (nu agressieve) grote volk toch eerst op zoek naar de koningin en ze naar de eeuwige honingvelden sturen?

  Karin, heb nog anderhalve maand geduld, dan kun je eerst die darrenbroedige moer eruit halen. Want bij verenigen nu is de kans zeer groot dat de agressieve bijen de nieuwe moer afsteken. Het heeft ook geen haast want de langlevende winterbijen blijven gewoon leven en het volkje in de miniplus legt zonder dracht toch geen groot broednest aan. Je hebt nog alle tijd tot begin maart... dan pas zijn ze toe aan echte groei vanwege het binnenkomende stuifmeel. Groet, Ben

 • Susan

  17-01-2019 om 21:51

  Heel erg bedankt Ben!

 • Bram

  21-01-2020 om 11:17

  Beste Ben,

  Uit nood moet ik mijn volkje ongeveer 1,5 kilometer verplaatsen kan ik dit nu doen? En kan ik ze direct verplaatsen, zonder eerst 5 km te verplaatsen? Ik heb vernomen dat s'ochtends verplaatsen het best is om vervolgens de vliegopening savonds pas te openen. Klopt dit?

  Bram, gewoon 's morgens direct 1,5 km verplaatsen en gelijk na aankomst open zetten. Die bijen blijven wel rustig op de tros zitten. Niet stoten en rustig rijden ;-). Groet, Ben

 • Petra

  02-02-2020 om 15:59

  Hoi , ik was benieuwd of ik nu wel of niet nix oxaalzuur behandeling kan toepassen .
  De ultieme periode wat temperatuur betreft krijgen we , ga ik dan maar van uit, toch niet meer.
  Hoor graag van jullie.

  Petra, begin februari heeft het geen zin om nog te oxalen. De volken hebben al broed en de meeste mijten zitten in het broed. De beste tijd is eind november! Groet, Ben

 • Ineke

  13-02-2020 om 08:14

  Beste Ben,

  Ik wil a.s. zaterdag mijn drie bijenkasten verplaatsen in onze tuin. Het gaat om een afstand van ca. 40 .meter. Is het nu vanwege de zachte winter al te laat om dit te doen?

  Hoor het graag van je.

  Ineke, ik neem aan dat je bijen de afgelopen drie weken gevlogen hebben? Daarmee hebben ze zich ingevlogen op de huidige locatie en kun je ze dus nu niet meer 40 meter verplaatsen. Helaas dus te laat dit jaar. Groet, Ben

 • Jos pieters

  14-04-2020 om 22:29

  Ik had 1 kast waar paar bijen in zaten, de koningin leefde nog heb ik in 1 kooitje gezet bijen uit 1 sterk volk gehaald maar volgens mij heb ik 9 april de koningin in 1 andere kast gegaan.
  Zou deze kast nieuwe koningin maken of was dat te vroeg.
  Groet van jos.

  Jos, in een zwak volkje kun je beter geen redcellen laten aantrekken. Die kunnen vanwege het ontbreken van veel jonge voedsterbijen geen goede koninginnen maken.
  Er zullen eind april wel al darren zijn voor de bevruchting.
  Groet, Ben

 • Anita Hellemans

  05-12-2020 om 19:12

  Ik heb bovenstaande antwoorden over het verplaatsen van kasten gelezen maar heb toch nog een praktische vraag. ik moet 1 kast verplaatsen (50 meter). Kan ik ze verplaatsen bij koud weer? Ik zou ze eerst bij mij thuis kunnen zetten, maar dat is ook maar1.5 km. En daarna naar de nieuwe plaats brengen of moet ik die moeite niet doen (aangezien dat ook geen 5 km is).

  Anita,
  Op dit moment kun je de kast rustig over kortere afstand verplaatsen. Doe het juist nu. De bijen zitten al enige tijd binnen op de wintertros en de weersvooruitzichten voorspellen voldoende kou om ze binnen te houden.
  Daarom zullen ze zich na het verplaatsen opnieuw oriënteren op de nieuwe plaats zodra het > 10 graden wordt. Groet, Ben

 • Erik Groetelaars

  07-01-2021 om 13:06

  Beste Ben.
  Ik moet 8 volken tijdelijk 100 meter verplaatsten ivm sloop van een stal pal naast mijn bijenhal ,
  Er gaat waarschijnlijk een professionele sloper aan de gang met grof geweld. Kan ik in een tijds bestek van twee a drie weken de bijen dan ook weer terug plaatsen?
  Hoor graag je bevindingen.
  Gr Erik

  Ha Erik,
  Hoogstwaarschijnlijk verandert het weer in die twee tot drie weken waardoor de bijen uitvliegen en zich oriënteren op de nieuwe plaats. Hierdoor kun je ze niet meer terug plaatsen. Dus mijn advies is om ze eerst 3 km verderop te plaatsen en ze vervolgens na je sloopwerk weer naar huis te halen. Het is overigens wel stressvol om ze nu verder te verplaatsen, want inmiddels is de endeldarm na enige weken binnen zitten goed gevuld.
  Deze stress kan aanleiding geven tot roer.

  Heb je wellicht een donkere koude schuur, zodat ze geen zonlicht krijgen? Schuifla eruit en dan binnen parkeren voor twee weken? Maar bij stijgende temperaturen moeten ze echt weer naar buiten. Groet, Ben

 • Peter

  19-01-2022 om 20:23

  Ik wil kasten meter of 3 naar achter verplaatsen. Zou dat nu kunnen. Of toch wachten tot vliegdagen en dan kleine stukjes.

  Ha Peter, snel doen voor het warmer wordt. Gaat nu heel goed. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.