29-05-2017

Koninginnendag

Gisteren heb ik de voerbakjes van 12 Apideakastjes met een pond suikerdeeg gevuld, zorgvuldig voor 90% afgedekt door een stukje plastic om verkleven van de bijen te voorkomen. Naar schatting deden zo'n 400 koninginnentelers hetzelfde. Vandaag worden de raszuivere moeren geboren, die as vrijdag en zaterdag naar de 4 Nederlandse bevruchtingsstations, te weten Marken, Flevo, Ameland en de Marne, gebracht zullen worden. Dit betreft Buckfast stations en voor de Carnica's hebben we Vlieland als bevruchtingsstation. Op die 5 locaties staan volken opgesteld met heel veel raszuivere darren, die voor een goede gecontroleerde bevruchting moeten zorgen. Over bijna drie weken is het spannende moment van de terugreis, zijn de moeren nog aanwezig en hebben ze inmiddels broed?

De afgelopen twee weken had ik een overvolle agenda met veel lesgeven en de eigen koninginnenteelt, zodat de wekelijkse controle van een drietal bijenstanden erbij ingeschoten was voor een keertje. Afgelopen zaterdag kon ik weer controleren en hing er tussen de pallet waarop de kasten staan een kleine zwerm.

Op de foto is duidelijk te zien dat de moer niet ver gekomen is. Ze is vanwege haar geknipte vleugel direct voor de kast terecht gekomen en met een groep van misschien 1500 bijen, die haar geur ontdekten, onder de pallet gaan hangen. Ze hadden inmiddels vijf kleine raatjes gebouwd, waarin zelfs het eerste gesloten broed zat. De voorzwerm zelf is dus 9 dagen geleden afgekomen en terug geslagen op de kast en weer naar binnen gegaan. In de kast trof ik zaterdag diverse grote gesloten en open doppen aan. Ik heb er eentje laten staan, zodat het zwermen voorbij is en er over drie weken een nieuwe moer aan de leg is. Deze kast zal ik de komende 4 weken met rust laten.

Het zwermpje heb ik in een zesramer gehuisvest, de komende dagen eens controleren of er inderdaad de gemerkte en geknipte overjarige moer in zit.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent koninginnenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Mathijs

  29-05-2017 om 13:34

  Dag Ben,
  Gisteren met doppen breken 2 reserve koninginnen in een apidea, met suikerdeeg en een 450 grams honingpot aan bijen. Ze bruisen enorm, ze staan koel in de champignon loods. Ik heb er vanochtend en net nog even wat water over gesproeid en door het voorste rooster. Is dit altijd, de moer heeft natuurlijk nog weinig tot geen koninginnenferomonen. Ik laat ze 36 uur koel staan en zet ze dan buiten. Dit is wat ik heb geleerd hij de basiscursus, alleen was dat in een 3 ramer.
  Groeten Mathijs.

 • Ben de blogger

  29-05-2017 om 17:21

  Twee maal daags met de bloemenspuit lichtjes tegen het roostertje aan de voorkant spuiten is voldoende. Apidea's drie nachten binnen houden en daarna tegen de avond buiten zetten en openen. Niet te koud weg zetten, 15 tot 20 graden is prima. Ze kunnen bruisen van moerloosheid maar ook vd kou, als het daar tien graden is.....

 • Mathijs

  29-05-2017 om 23:44

  Dag Ben,
  Bedankt voor je antwoordt. 10 ┬░C is het er niet. Lekker aangenaam net of er airco is.
  Groeten Mathijs.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.