12-05-2024

Koninginnenteelt

Allereerst excuses voor het meervoudig verzenden van de notificatie mail. Er zit blijkbaar een bug in de software. Ik hoop dat het met dit nieuwe bericht verholpen is.

Vanaf eind april kun je koninginnenteelt bedrijven. De moeren, die namelijk vanaf half mei op paringsvlucht gaan, hebben voldoende kans op een goede standbevruchting. Ook al zou je werken met lokale bastaardbijen, dan nog is het interessant van je beste moeren na te telen. Het leuke is natuurlijk dat jezelf mag bepalen wat jij de beste koninginnen vindt. 

Heb je liever specifieke rasgebonden eigenschappen, dan ben je aangewezen op bevruchtigsstations. In Nederland kennen we twee eilandbevruchtingsstations en enige landbevruchtingsstations. Die laatste bieden iets minder zekerheid omtrent de raszuivere aanparing.

Standbevruchting kent alleen selectie aan de moederkant, eilandbevruchting ook aan de vaderskant. De verbetering van de eigenschappen gaat dus bij eilandbevruchting veel beter. 

Het hele proces verloopt via hopeloos moerloze volken, tenminste de eerste 24 uur. Daarna kun je met wat aanvullende maatregelen ook een moergoed volk gebruiken. Met enige volharding is het voor iedereen te leren. Het resultaat zie je terug in je bijen in het volgende jaar. 

Op de foto zie je de gesloten doppen, die ik verplaats naar de broedstoof, zodat de uitgelopen moeren gecheckt en gemerkt kunnen worden. Zonder broedstoof gaat het natuurlijk ook goed. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Sander

    13-05-2024 om 05:34

    Ha Ben,

    Voorzichtig omgaan met doppen is altijd nodig. Ik wil een gesloten dop inhangen in een hopeloos moerloos gemaakt volk. Vanaf welke dag kan ik dit redelijk veilig doen? Volgens mij moet je rondom de vleugelvorming extra voorzichtig zijn, welke dag is dat na overlarven?

    Griet,
    Sander

    Ha Sander, wanneer de doppen net gesloten zijn en de dag voor uitlopen, kun je verhuizen. Groet, Ben

  • Gerhard

    13-05-2024 om 22:37

    Beste Ben,
    Ik heb een starters pleeg volk gemaakt en ik wil woensdag over larven. Ik heb er nu nog een bouwraam inhangen met gesloten darrebroed voor de mijtenval Moet ik voor ik het teelraam er inhang het darreraat verwijderen of is dat niet nodig.
    Gr Gerhard

    Ha Gerhard, verwijderen van het bouwraam lijkt me nodig als het gesloten is. Maar je mag het ook nog even laten hangen. Groet, Ben

  • Gerhard

    15-05-2024 om 17:08

    Beste Ben,
    Ik heb met de koninginne teelt gebruik gemaakt van het nicot systeem waarin 110 dopjes zitten ,en die waren bijna allemaal belegt, goed resultaat . Maar ik ben zelf maar 20 1dags larven nodig.moet ik de dopjes met overgebleven larven reinigen of doen de bijen dat de volgende keer zelf wel

    dag Gerhard, zeker goed reinigen, want eitjes kunnen ook virussen bevatten. Groet, Ben

  • Gerard

    15-05-2024 om 22:22

    Beste Ben, moet een pleegvolk extra gevoerd worden als er voldoende onverzegelde honing in de honingkamers zit . Met welke verhouding honingwater voer je ze bij en hoeveel per dag.
    Gr Gerhard

    Dag Gerard, indien er een goede dracht gaande is, beperk ik me tot twee keer voeren van invertsuiker tijdens de eerste dagen van de larven. Ivm hk's kan voeren van honing noodzakelijk zijn, dan in een verhouding 1 op 1. Dagelijks een halve liter oplossing is voldoende. Groet, Ben

  • Gerhard

    16-05-2024 om 08:57

    Beste Ben, Ik zag dat u bij het maken van een starters pleegvolk de 2 honingkamers boven op het teeltvolk zet. Ik zie bij mij dat nu het teeltraam er in hangt wel een grote baard van bijen voor de kast hangt Is het niet beter om 1 hk onder de bk te plaatsen ivm ruimte en warmte huishouding voor de larven. Bedankt voor u leerzame antwoorden Gr.Gerhard.

    Ha Gerhard, nee je hoeft er geen HK onder te zetten. Door de warmte en goede sterkte treedt er baardvorming op. Maar dat zijn de goede condities voor KT. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.