04-08-2019

Koninginnenteelt in augustus

Vrijdagmiddag kon ik nog net voor de hoosbuien in de Achterhoek naar beneden kwamen een starter maken. Een bk-raam open gekrabte honing, een bk-raam bijenbrood/honing en een honingkamerraam gevuld met kraanwater aangevuld met zo'n 6 a 7 bk-raampjes jonge bijen is voldoende voor een voorspoedige teelt. De bijen haal je met name van de ramen met open broed af, waarbij je eerst de moer veilig stelt, want een valse start wil je voor zijn. In de boeken wordt geschreven dat een periode van 2 uur moerloosheid voldoende is voor een goede aanname.

Toch heb ik betere ervaringen met het daags van te voren klaar maken van de starter. Zaterdagmorgen heb ik 78 larfjes van een oude stabiele lijn - van oorsprong Claus Feherenbach - overgelarfd. De helft was bestemd voor imkers uit Bussum, de rest wordt hier geteeld voor de vervanging van minder gewaardeerde oudere moeren. De aaname was 85% in Bussum en 92% hier. Waaruit blijkt dat de larfjes rustig 2,5 uur of zelfs langer in een natte theedoek bewaard kunnen worden buiten het volk. Medio augustus lopen de moeren uit en worden een week later via Apideakastjes standbevrucht aangepaard.

In de eerste helft van september kunnen ze dan verhuizen naar de hoofdvolken. Het feromoongehalte van de oude moer en de jonge moer zal redelijk gelijkwaardig zijn, waardoor de aanname soepel zal verlopen. Het voordeel van het invoeren van jonge moeren is de opbouw van het wintervolk. De jonge moeren gaan in september nog flink aan de leg en bouwen hiermee een groot en gezond wintervolk op. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Meer info over koninginnenteelt kun je vinden in mijn imkerboek editie 6.1 (2019)

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Susanne

    04-08-2019 om 18:47

    Weer leuke leerzame blog, Ben.

  • j v Cadsand

    04-08-2019 om 21:59

    Bij mij is de darren slacht zo goed als voltooid ! je zal dus volken op tijd moerloos moeten maken om Darren te hebben voor de bevruchting !!!!!!!!

    Jan, volken moerloos maken om darren te krijgen????? Zonder eitjes (moer), geen darren! Hier worden moeren tot in september nog vaak goed bevrucht, is mijn ervaring. Geen enkel probleem in augustus, mede dankzij de zeer vele volken met 2019-moeren. Die gaan nog langer door, ook met de darren. Groet, Ben

  • Robin

    05-08-2019 om 12:24

    Ik heb nog een moer over in een ewk kastje
    Hoe kan ik dit best overwinteren ?
    Kan ik dit in een 3 ramer overzetten met 1 raam broed met bijen uit een andere kast
    Raamen met voer

    Robin, een drieramer is te klein voor de warmtehuishouding tijdens een aantal nachten matige tot strenge vorst, dus je moet toewerken naar een 6-ramer. Je methode is wel goed, maar meer ramen broed gebruiken. Groet, Ben

  • Cor Noor

    05-08-2019 om 21:51

    Hoe voer je de jonge moeren in? Ik heb bij invoeren in juni, juli een paar maal gehad dat de nieuwe moer dood gestoken werd. Soms accepteren ze haar eerst en daarna vind je moerdop(pen).

    Cor, je moet ook wachten tot eind augustus en september, dan is de stemming na de darremslacht anders in de volken. Gewoon oude moer opzoeken en direct de nieuwe leggende moer via Nicot-kluisje met niet plakkende suikerdeeg (zonder clipje) tussen de ramen met broed steken. 9 van de 10 keer gaat het goed. Ik controleer de aanname pas het volgende voorjaar. Groet, Ben

  • mach

    06-08-2019 om 11:16

    Hoi Ben heb een vraag over het gebruik van.Api lifevar. Heb het toegepast op een volk en na een aantal dagen is het aantal mijten dat valt sterk afgenomen. Is het noodzakelijk om de behandeling van 3 weken af te maken vanwege uitlopend broed of zou je bij een lage mijtenval vroegtijdig kunnen stoppen na een week?

    Mach, ik weet niet hoeveel "een aantal dagen" is en ook niet hoeveel er mijten er nu vallen. Je moet de behandeling in ieder geval nog een keer herhalen, inderdaad om de 12 dagen van het popstadium te overbruggen vanwege de daar verstopte mijten. Check de mijtenval begin september, dan moet het < 5 per dag zijn. Groet, Ben

  • mach

    08-08-2019 om 16:32

    het was van 150 na dag 1 tot 15 op dag 5. ben inmiddels de tweede week ingegaan met een nieuw plakje. wat me opvalt bij twee andere volken is dat ze de stukjes api lifevar voor de week om is al uit de kast hebben weggewekt door het weg te knagen of in stukjes uit de kast te gooien. is dit normaal gedrag bij api lifevar en in hoeverre heeft dit invloed op de effectiviteit.

    Mach, dit wegknagen zie ik ook in mijn sterke volken. Blijkbaar is de werking dan al uitgeput. In het begin gaan ze er voor op de loop. Ik heb er wel een keer stukjes open geweven jute of linnen onder gelegd. Dan knagen ze minder, omdat ze er niet bij kunnen. Op basis van de sterkte en het niet aantreffen van DWV-bijen beperk ik de toepassing tot 2 keer.
    Maar dit vergt wel ervaring. Als beginnende imker zou ik het advies van 3 behandelingen toepassen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.