15-01-2024

Koninginnenteelt & selectie

Uit de voorlopige resultaten van de jongste peiling (zie het vorige blogbericht) blijkt dat 75% van de imkers bijenvolken van het Buckfast-, Carnica of Zwarte bijenras beheren. Deze peiling betreft naast het bijenras de manier van varroabestrijding en de herfst- en winterverliezen tot op heden.

Voor de goede orde: de officiele enquete van Coloss/Bijen@wur volgt later in het voorjaar. 

Je kunt nog tot 31 januari aan de Blog-peiling meedoen door op deze LINK te klikken. 

Aangezien drie op de vier imkers rasbijen houden, kunnen we stellen dat rasbijen volop in de belangstelling staan. In de groep imkers met huis-tuin-en-keuken-bijen zullen er ongetwijfeld ook imkers zijn die zich met koninginnenteelt van lokaal aangepaste bijen bezig houden. Iedere imker doet wel iets met koninginnenteelt en met selectie vanuit zijn beste volken. Het komende teeltseizoen zal ik weer de nodige video's over koninginnenteelt maken en via het Bijenblog publiceren. Mochten er specifieke vragen zijn, waaraan ik aandacht moet besteden, dan hoor ik dit graag.  

Op 27 januari organiseert de NBV haar jaarlijkse koninginnenteeltdag. Op dezelfde locatie in Soest organiseert BeeSelective aansluitend een bijenkomst voor iedereen, die geinteresseerd is in Teelt & Selectie. BeeSelective beoogt de koninginnenteelt via Kunstmatige Inseminatie te bevorderen door samenwerkingsverbanden (teeltgroepen) op te zetten vanuit de verschillende rasverenigingen. 

Naast het organiseren van KI-dagen heeft BeeSelective als doelstelling het bevorderen van het ontstaan van (lokale) teeltgroepen die door gerichte selectie en aanparing bijdragen aan de verbetering van de Nederlandse bij. Er zullen die middag vier korte inleidingen vanuit bestaande teeltgroepen gegeven worden.

In april volgt er een bijeenkomst om met nieuwe en al bestaande teeltgroepen ervaringen uit te wisselen. Via deze LINK kun je je nog opgeven voor de Koninginnenteeltdag. De bijeenkomst van Beeselective is op dezelfde locatie en begint om 15.30 uur. Deze bijeenkomst is zonder aanmelding te bezoeken. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Dorothé

  15-01-2024 om 13:13

  Ik zou iedereen willen aanraden het boek: Honingbijen van Jacques van Alphen te lezen.
  Vooral bij dit onderwerp.

 • Jan Adrichem

  15-01-2024 om 14:05

  Natuurlijk een mooi verhaal om raszuivere koninginnen te kweken.
  Maar het roept bij mij ook vragen op.
  Controleren wij als imkers de honingbijen niet teveel. En wat zijn gezonde volken? Raszuivere of zichzelf ontwikkelde bijen volken?
  En vooral: Gaat het nu over de bij of is de honingopbrengst belangrijker?
  Toen er nog geen suiker was in Nederland was honing een delicatesse en een van de weinige zoetstoffen. Nu is er overvloedig suiker voor ons in Nederland vanuit de suikerindustrie. Is het dan nog wel nodig om altijd met honingproductie bezig te zijn?
  Ik hoor regelmatig van mede imkers dat het uiteindelijk toch wel om de honing gaat. Zelfs het knippen van koninginnen heeft hier ook mee te maken. Want je verliest geen vliegbijen. En zwermen kan je makkelijk voor zijn door volken op tijd te splitsen. Zijn we toe aan een evaluatie van het bijen houden?
  Zou de bij niet nr 1 moeten zijn en de honing nr 2 ?
  En waar zou deze discussie dan het beste plaats kunnen vinden? Want nu wordt deze niet gevoerd.

  Dag Jan, de NBV-afdelingen en de teeltgroepen zijn het juiste platvorm voor discussies over eigenschappen van hobbydieren, zoals onze honingbij. Bij de koninginnenteelt en selectie worden er aan allerlei eigenschappen waarden toegekend, dat geldt voor ook voor hygiënisch gedrag, bijenziekten, wintervastheid etc.
  Bij de Carnicabij wordt aan Varroa Hygiënisch gedrag een tweevoudige waarde toegekend. De nadruk ligt dus meer op bijengezondheid dan op honingopbrengst in dit geval.
  Zwermgedrag wordt inderdaad minder op prijs gesteld in het stedelijke gebied, waar imkers overdag in de regel niet thuis zijn. Eenvoudige broedafleggers e.d. zijn hierop het antwoord. Groet, Ben


 • Kees van der Veer

  15-01-2024 om 14:06

  Ben,

  Ik lees in de literatuur dat koninginnen op hun bruidsvlucht met veel meer darren paren dan vooraf werd gedacht. Is hè risico van KI niet dat er te weinig verschillende sperma gebruikt word?

  Tevens twijfel ik ook wel of we goed bezig zijn om darrenraat weg te snijden uit de volken ivm varroa bestrijding. Zeker als het om goede bijenvolken gaat. Immers hoe meer darren van goede komaf hoe sterker de nakomelingen (volken)

  Ha Kees, ik ben zeker geen voorstander van darrenraat snijden. Slechts de helft van de imkers doet dit nog. Darren trekken mijten aan en met een beperkte hoeveelheid darrenraat ontstaat er concurrentie tussen de meerdere mijten in een darrencel. Dit vermindert juist de reproductie. Professor Stephan Martin heeft dit onderzocht.

  Kunstmatige Inseminatie kan de vrije paring niet vervangen. Je kunt KI wel inzetten om een specifieke aanparing te doen tussen twee lijnen, die bijvoorbeeld de mijten goed onder controle weten te houden. Mits de varroabesmetting laag blijft, blijft de virusbesmetting ook onder controle.
  Na de totstandkoming van een specifieke aanparing worden de nateeltdochters weer gewoon lokaal bevrucht, zodat de diversiteit van de genen van de werksters groot blijft. Groet, Ben

 • Pieter van Gurp

  15-01-2024 om 14:33

  @ Jan Adrichem.
  Er is zeker discussie / dialoog / gesprek over hoe wij met bijen omgaan en wat wel en niet bevorderlijk is voor gezondheid, vitaliteit en voortbestaan van de honingbij zeker in relatie tot de (genetische) biodiversiteit. Bezoek anders eens een van de lezingen van (bovengenoemde) Jacques van Alphen bv op 1 februari in Oosterbeek of op 25 januari bij Weleda in Den Haag.

 • Hero

  15-01-2024 om 14:50

  veel volken zijn dood dit jaar, wij imkers willen niet dat de bijen steken, niet dat ze zwermen, niet dat ze veel propolis gebruiken, de mens sellecteerd alleen op eigenschappen die gunstig voor de imker zijn, maar wat gebeurt er met de vitaliteit van de volken? ze worden steeds zwakker, denk dat ik de buckfast vaarwel moet zeggen en meer op een natuurlijke wijze moet gaan imkeren.De verdwijn ziekte is een ziekte van de mensheid, niet van de bijen.

  Dag Hero, ter nuancering en ter overdenking: alle soorten bijen inclusief de huis-tuin-en-keuken-bijen hebben in gelijke mate last van de huidige winteruitval. Virussen en varroamijten maken geen onderscheid in herkomst van bijen. Virussen muteren en kunnen zowel ziekmakender als minder ziekmakend worden. Helaas hebben we de laatste jaren te maken met een meer ziekmakende variant.
  Groet, Ben

 • Dirk

  15-01-2024 om 17:44

  Hey Ben, kunnen we vanuit België deelnemen? Welke postcode moeten we dan gebruiken?

  Ha Dirk,
  Er zit geen feitelijke controle op de postcode dus probeer even iets als 9999 AA. Vermeld svp wel België in de commentaartekst. Groet, Ben

 • Karin

  17-01-2024 om 10:03

  Hoi Ben, kan de link naar de enquête niet openen, steeds foutmelding http erro 403-503
  Grts karin,
  Bonheiden België

  Ha Karin, het is net getest en zou dus moeten werken. Kun je het vanuit een andere browser proberen? Verwijder ook even je oude cookies. Dat kan ook helpen. Groet, Ben

 • Patrick

  04-02-2024 om 16:16

  Hoi ben,
  Graag je gewaardeerde advies
  Ik imker al jaren met buckfastbijen.
  Om de 2jaar vervang ik mijn pmoer.
  In mijn omgeving is buckfast goed vertegenwoordigd.
  De p moer komt altijd van marken.
  Ik teel altijd na van mijn pmoer,moer(f1) eruit 9 dagen later doppen breken raam met eitje p moer erin.
  Koningin die hieruit voort komt is f1.
  Dus zacht aardig.
  Wel nu als ik heel eerlijk ben lukt t me de laatste jaren niet om deze eigenschap waar te nemen bij mijn f1 volken.
  Ik overweeg nu om over te stappen op carnica.
  Mijn reden,voor 1 pmoer buckfast kan ik 3pmoeren carnica kopen.
  Misschien heb ik hierdoor meer kans op een beter resultaat het zachtaardige karakter te behouden.(meer volken met n pmoer is meer kans op gewenste paaring)
  Of is het sowieso zo een illusie je volken zachtaardig gehouden.
  Mvg,Patrick

  Ha Patrick, je spreekt over een achteruitgang in de zachtaardigheid van je geteelde Buckfast F1's. Zou het wellicht enige jaren geleden mis gegaan kunnen zijn met een P-moer? Via een verkeerde aanparing of wellicht een hernieuwde bruidsvlucht thuis zou er iets mis gegaan kunnen zijn.
  Misschien moet je eenmalig een paar jonge onbevruchte F1-moeren elders kopen en die opnieuw laten aanparen op Marken en thuis. Zodat je het verschil eens kan beoordelen.
  Ik zou niet overstappen naar een ander ras, want de overgang gaat vaak gepaard met tegenstellingen omdat de invoering van een ander ras lastig is (veel wissels). Daarnaast zit je in een Buckfast-gebied en ga je dus werken met hybriden en de vraag is hoe dit uitpakt.
  Overigens geeft het te denken dat de P-moeren Carnica 3x zo goedkoop zijn ten opzichte van Buckfast en Zwarte Bij P-moeren. Prijs is meestal het resultaat van vraag en aanbod.
  Groet, Ben

 • Patrick

  05-02-2024 om 11:12

  Ben bedankt voor je reactie,
  Maar ik denk een pmoer blijft n pmoer.
  De f1 moet ten alle tijden de eigenschappen vd moer behouden.
  Misschien dat de pmoer zoals jij zegt opnieuw op bruidsvlucht is gegaan op mijn stand.
  Weet jij misschien nog iemand die vroeg in t jaar stand bevr.F1 moertjes aanbied.
  Mvg patrick

  Ha Patrick, ik ken de planning niet van mijn collega-telers, maar in de loop van mei heb ik de eerste onbevruchte F1-moeren beschikbaar. Zeer kleinschalig hoor! Die standbevruchting kun je toch beter lokaal laten plaats vinden? Veel goedkoper en bovendien beter. Echte verkopers van jonge en bevruchte moeren vind je zo op Marktplaats. Bijvoorbeeld Dirk Blanken. Groet, Ben
  Groet, Ben

 • Jamesunuby

  07-02-2024 om 18:13

 • XRumerTest

  08-02-2024 om 18:50

 • Danielidora

  14-02-2024 om 19:14

 • AgnesFef

  16-02-2024 om 02:15


 • LarryWer

  21-02-2024 om 13:01

 • Stevennog

  22-02-2024 om 04:09

 • Stevenmal

  23-02-2024 om 00:55

 • razumyou

  23-02-2024 om 10:25

 • Frbetgurry

  24-02-2024 om 12:04

 • betenrak

  24-02-2024 om 14:47

 • Esbebup

  24-02-2024 om 18:38

 • EsbeLaria

  29-02-2024 om 22:26

 • Thomassiz

  02-03-2024 om 12:43

 • FrbetMus

  02-03-2024 om 17:08

 • Robertcom

  03-03-2024 om 09:26

 • betenEthip

  04-03-2024 om 18:22

 • Micahmix

  07-03-2024 om 15:56


 • JaredOramn

  10-03-2024 om 11:59

 • StevenDon

  12-03-2024 om 14:36

 • Wandanuark

  13-03-2024 om 08:26

 • Jamesfem

  16-03-2024 om 06:57

 • spam

  18-03-2024 om 21:36

 • Megan

  22-03-2024 om 11:06

 • ProdvigenieST

  26-03-2024 om 03:44

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.