11-04-2017

Koninginnenwesp op aalbessenbloesem

Koninginnenwesp op aalbessenbloesem

Het lijkt een goed wespenjaar te worden. Bij mooi weer zoals afgelopen zondag zie je op een dag tientallen wespen vliegen. Ze knagen hout voor hun nestbouw. Daarnaast zag ik met enige regelmaat wespenkoninginnen fourageren op de bloesem van de aalbes. Wat een prachtige bloemetjes zijn dit toch. Sporkehout of vuilboom schijnt ook een geliefde voederplaats te zijn voor wesp en bij. Aan het eind van het seizoen is het vooral de Helix Hedera die wespen, bijen, vlinders en vliegen aantrekt. In de tussenliggende periode worden andere insecten, zoals onze bijen als prooi gevangen voor de verzorging van de larven. 

 

                                                                        (klik op de foto's om te vergroten)

De beharing van een wesp is duidelijk minder dan van onze honingbij, daarnaast verzamelt de wesp geen stuifmeel (voor zover ik weet). Het is dus geen gespecialiseerde bestuiver zoals de honingbij en andere solitaire bijen. Het is wel een goede opruimer van zowel schadelijke als nuttige insecten.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Jan Diender

    09-02-2019 om 21:51

    prachtige foto's. benieuwd wat het dit jaar met de wespen wordt, en dan vooral die hoornaar... die toch stevig oprukt vanuit Belgiƫ.
    [url]https://waarnemingen.be/soort/maps/8807[/url]

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.