26-04-2023

Koningsdag

Koningsdag valt op een zeer geschikte datum om met koninginnenteelt aan de slag te gaan. De datum van 27 april biedt voldoende garantie voor betere weersvooruitzichten met voldoende darren op de vleugels om een goede bevruchting te garanderen. Zou je op 27 april overlarven dan worden na elf dagen de jonge moeren geboren. Dit is wel zo'n beetje het vroegste moment in het seizoen. 

Zo'n vroege teelt kun je goed combineren met het maken van broedafleggers, waarin je na negen dagen - er is dan geen open broed meer - een jonge moer kunt invoeren na het wegbreken van de redcellen. Met twee ramen broed en een voerraam kun je al een nieuw volk opzetten. Op deze manier kun je ook van ras wisselen, echter houd het ontstaan van wisselcellen de eerste zes weken goed in de smiezen. 

Het telen van moeren levert je heel veel plezier op. Konininginnenteelt is niet alleen spannend maar het levert je ook nog eens betere koninginnen op en gezondere werkbijen. Andere eigenschappen zullen afhankelijk van je uitgangsmateriaal nadrukkelijker aanwezig zijn, zoals raatvastheid, rustig gedrag, zwermtraag, hygiene en betere haaleigenschappen. Dit alles laat zich vertalen naar vitale gezonde bijen, waarmee je plezierig kunt imkeren. 

Je hebt er betrekkelijk weinig voor nodig. Met een teeltraam met grondhouders, dopjes en kluisjes kom je al een heel eind. Larfjes kun je betrekken van telers of rasverenigingen. Je hebt de keuze uit Buckfast, Carnica of de Zwarte Bij. Onderstaand zie je een foto van een teeltraam. 

Ben Spm de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Andrés

    27-04-2023 om 09:22

    Ha die Ben,
    Ik kan geen betere bezigheid bedenken dan wat je hier boven beschrijft.
    Ik ga straks rondje doppen zoeken in de volken, nu dat iets warmer is wil ik niet dat ze de vleugels nemen

  • Roel

    27-04-2023 om 12:07

    Helemaal eens, met f2 en f3 volken kan het wel.
    Maar een echt F1 volk onderscheidt zich wel.
    Carnica heeft het doppenproject, hoge succes ratio

  • Johannes

    27-04-2023 om 16:42

    Beste Ben,

    Hoe ziet de onderbouwing eruit van "betere koninginnen en werkbijen" ?
    Hier kan ik me niets bij voorstellen.

    PS. ik lees steeds met plezier je blog en voor mij als een beginnend imker leerzaam.
    PS2. als je Jan of Ed heet blijkt het niet mogelijk je naam in te vullen.

    Groet van Jan.:)

    Ha Jan, wanneer je twee bastaard honden kruist, is het onvoorspelbaar wat voor hond en gedrag eruit komt. Bij raszuivere koninginnen of dochters daarvan kun je het gedrag en andere eigenschappen wel redelijk betrouwbaar voorspellen en dat geldt ook voor hun nageslacht de werksters. Groet, Ben

  • Aad van der Sijde

    27-04-2023 om 17:15

    Dag Ben,
    Ik mis in jouw bericht dat je heel eenvoudig de broedafleggers op het moment van broedloos zijn en voor je de nieuwe moer invoer. Varroa vrij kan krijgen door simpel te sproeien met 3% oxaaalzuur oplossing. Dan heb je in iedergeval een Varroa vrijen start van het jonge geluk.
    Groet Aad van der Sijde
    De BijenBoerderij

    Ha Aad, het streven naar nul mijten gaat mij veel te ver. Bestrijdingsmiddelen zijn nooit onschuldig. Geef de bijen ook de kans zichzelf te weren tegen de mijten. Over drie a vier maanden geef je de zomerbehandeling. Die behandeling is adequaat genoeg. Groet, Ben
    PS sinds 2016 behandel ik al niet meer dankzij Varroa Hygienische bijen (vsh) en kleine cellen/eenbaksimkeren

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.