05-06-2017

Koninklijke verkenning

Koninklijke verkenning

 De moeren, die afgelopen maandag geboren zijn, zijn gisteren (5 dagen oud) op het bevruchtingstation aangekomen. De moeren, die thuis gebleven zijn, heb ik gisteren 'vrij' gelaten. Vanmiddag - dit was dus hun zesde dag na de geboorte - kwamen er enkele naar buiten. Bij eentje kon ik timen dat ze 3 minuten weg bleef, dat betekent dat het een orientatievliucht betrof. Bij de echte paringsvluchten is de vliegafstand enkele kilometers en blijft ze tien tot twintig minuten onderweg. Een fascinerende ervaring om een jonge koningin op de vleugels te zien gaan.

Nu maar hopen dat de weersomstandigheden op Ameland ook redelijk zijn. Het scheelt altijd een paar graden met het vasteland. Over twee weken verhuist de volgende serie naar het landbevruchtingstation Flevo en komen de moeren vanaf Ameland weer thuis. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent koninginnenteelt (klik op de foto om geel nummer 51 te bewonderen)

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Ingrid de Jong

    05-06-2017 om 23:56

    Mooi Ben! Ik hoop het ooit een keer te zien...

  • Tim1

    06-06-2017 om 00:12

    Hallo Ben,

    Is het verstandig om de koningin voor de bruidsvlucht al te merken? Denkend aan zichtbaarheid voor roofdieren en de "overlast" van het merkje tijdens het vliegen.

    ( gewoon een nieuwsgierige vraag van een beginnend imker. Ik sta deze week voor de zelfde keuze)

  • Fernand

    06-06-2017 om 06:44

    Is er een bezwaar om de "Prinsesjes" na hun geboorte meerdere (3...5) dagen nog in de geboortekast (het pleegvolk) te laten zitten (ingekooid) natuurlijk?

  • Ben de blogger

    06-06-2017 om 07:12

    Tim1, meestal wordt 80 tot 90% van mijn jonge moeren goed bevrucht. Het theoretische bezwaar van een betere zichtbaarheid voor vogeltjes, als dit al zo is, weegt niet op tegen de voordelen van de zekerheid dat je je eigen moer terugkrijgt. Vandaag merken met kleur en nummertjes. Je wilt geen koningin van een andere lijn van je buurman in je kastje terug krijgen.

  • Ben de blogger

    06-06-2017 om 09:13

    Fernand, voor het bewaren van jonge moeren kennen we in de Engelstalige landen het begrip 'Queen Banking'. Moeren kun je in kooitjes enkele dagen tot weken bewaren in moerloze volken. Echter er bestaat het gevaar dat de bijen aan de voetzolen van de moeren beginnen te schorren. De napjes ontbreken dan en dat maakt de moeren waardeloos. Dit gebeurt soms, dus is het een risico van queen banking. Ze worden wel gevoerd door de werksters.

  • Mathijs

    06-06-2017 om 22:49

    Dag Ben,
    Even een heel ander onderwerp, ik zag bij de verenigingsgebouw en tuin en een ander dorp al de eerste bloemen in de linden, geen knoppen, maar de eerste open bloemen! Is dat niet heel vroeg?
    Groeten Mathijs.

  • Ben de blogger

    07-06-2017 om 08:38

    Mathijs, ik vind het ook vroeg. Zag hier ook al de eerste echte bloemen in de lindebomen. Misschien vandaag een fotootje maken voor een BLOG-bericht.
    Volgens mij is het weer een week vroeger dan andere jaren. Vroeger.... bloeiden de linden eind juni en begin juli.

  • Anneke van Pelt

    07-06-2017 om 11:38

    Ik zag op 28 mei bij Woudrichem lindebomen in volle bloei!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.