28-05-2015

Kooien en uitlopen

Kooien en uitlopen

Op de foto linksboven is te zien dat de doppen mooi uitgebouwd en gesloten zijn. Om het inbouwen in natuurraat te voorkomen worden de moeren opgekooid (zie rechtsboven). Uiteraard is dit ook bedoeld om de koninginnen te beschermen tegen elkaar, anders zou er maar 1 over blijven. Rechtsonder het resultaat: in ieder kluisje een uitgelopen koningin, die direct gemerkt wordt (blauw dit jaar).

Hierna worden de koninginnen ondergebracht in bevruchtingskastjes, zoals Kielers, Apidea's, EWK's en Wibi's. De kastjes krijgen uitsluitend bijen mee uit de honingkamers van productievolken (jonge bijen en geen darren). In de meeste kastjes volstaat 250 cc (1 extra volle soeplepel) bijen. In Minipluskastjes mogen wel 2 soeplepels bijen in gedaan worden. Na het vullen van de kastjes wordt de gemerkte moer er direct aan toegevoegd. De kastjes blijven 2 dagen en nachten in een donkere schuur staan, zodat ze harmoniseren (1 geheel vormen). Daarna mogen ze buiten opgesteld worden (i.v.m. verplaatsing naar een bevruchtingsstation worden de kastjes afgesloten met een koninginnenrooster). Voor transport deze roosters weer verwijderen!

Naast het bevruchtingsstation Ameland zijn er in Nederland nog Vlieland, de Hoven en Marken, waar je terecht kunt voor de raszuivere teelt van Buckfast- of Carnicabijen.

 

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Ben Bus, De Gooise Bij

    28-05-2015 om 10:06

    Zoals Hennie Kroese ons tijdens de lezing meldde: laat je de jonge koninginnen nog even in het kooitje zitten dan de doppen wegbreken. De kans bestaat anders dat ze terug kruipen en stikken!

  • reidertower@gmail.com

    28-05-2015 om 11:07

    Is er een gebied in Nederland waar raszuivere inheemse bijen nog voorkomen? In veel Europese landen wordt er zorgvuldig werk gedaan om ons oorspronkelijke Apis Mellifera Mellifera bij alle kansen te bieden. Na wat ik na kan gaan in Nederland lijkt het omgekeerde waar te zijn. Zo wel imkers als BijenWUR zijn eerder bevreesd voor het ontwikkelen van het oude ras. Terwijl deze al veel weerbaarder is tegen bijenplagen...... Ik vroeg het mij gewoon af.....

  • Jan van Cadsand

    28-05-2015 om 12:17

    wat de harmonisering van, en het bouwen door het bevruchtings volkje ERG bevorderd, is 2 x per dag benevelen, met hand lauw water.

    Als je niet weet of er nog raszuivere Nederlandse bijen voorkomen, hoe kan je dan weten dat ze nu in 2015 weerbaarder zijn tegen Bijenplagen? en wat voor plagen zijn dat ? am. vuilbroed ? Varoa ?

  • Ben SdC

    28-05-2015 om 19:11

    Discussies over bijenrassen e.d. kunnen beter via het Imkerforum gevoerd worden.

    Het eiland Texel kent nog een redelijk raszuivere populatie Apis Mellifera Mellifera. In Belgie is er nog een land bevruchtingsstation voor de zwarte bij.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.