05-04-2016

Koolzaad

Koolzaad

Vandaag zag ik dat het koolzaad al bijna in bloei komt. Dit veld ligt in de Achterhoek. De meeste imkers reizen in verenigingsverband naar het koolzaad in Groningen of Duitsland. Koolzaad levert een monoflorale snel kristaliserende honing op, waarbij in de meeste jaren een hoge opbrengst gegarandeerd is. Vooral met reizen naar het buitenland blijft het oppassen met AVB besmettingen. 

Voor het reizen naar Duitsland is een gezondheidsverklaring noodzakelijk, maar voor deze verklaring worden de volken niet bemonsterd. 

Langs de snelwegen is een andere Brassica variant te zien: Herik. De eerste planten staan al weer in bloei

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Rob W. le Mair

  06-04-2016 om 14:07

  Langs de weg. Is dat hetzelfde gewas als zandkool?
  groet, Rob.

 • Blogger Ben

  06-04-2016 om 15:12

  In Nederland komt alleen de grote zandkool voor en die bloeit van juni tot in de herfst. Het is wel een Brassica soort, dus familie.

 • Jan Staal

  16-04-2016 om 14:41

  Ik wil met mijn bijen naar het koolzaad reizen, in de Achterhoek. Maar nu hoor ik dat dat koolzaad vorige week bespoten is. Ik wist niet dat dat gebeurde. Kan ik mijn bijen daar nu wel plaatsen?

 • Blogger Ben

  17-04-2016 om 12:50

  Jan, Ga er maar vanuit dat vrijwel alles bespoten wordt in de land- en tuinbouw, echter niet alles is schadelijk voor honingbijen. Ik raad je aan in verenigingsverband te reizen, zodat de reiscoƶrdinator vooraf contact heeft met de eigenaar van de grond. Die weet precies met welk middel gespoten is en in hoeverre dat wel of niet schadelijk is.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.