17-04-2017

Koolzaad in bloei

 

Afgelopen week kwam in Duitsland en in de Achterhoek het koolzaad volop in bloei. Het is de vraag of Groningen snel volgt met dit koude weer. In ieder geval zijn vele imkers weer op pad geweest en plaatsten hun volken in de akkerranden. De volken ontwikkelen zich zeer goed op het koolzaad vanwege de enorme hoeveelheden stuifmeel en nectar, die binnen gehaald worden. Toch zal het koude weer de verwachtingen temperen. Maar de dracht houdt meestal zeker 4 weken aan en overlapt hiermee de dracht van de appelbloesems.

Ik heb het geluk dat op een kleine kilometer afstand van een vaste standplaats er ook enige hectaren koolzaad staan te bloeien. Meestal is het een feestje voor de bijen en de imker.

(klik op de foto's om te vergroten)

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Robbert Ensink

  17-04-2017 om 19:23

  Hoi Ben,
  Ook ik heb de luxe van een koolzaad veld om de hoek in Drempt. in de Achterhoek. Mijn volken lopen redelijk parallel met die van jou. In alle volken staan de honingbakken op.
  Toen ik vanmiddag bij een van mijn volken keek, om 13.00 toen de zon even scheen , viel me op dat er een enorme hoeveelheid bijen op de kast zaten. Ik was even bang voor een zwerm die ging afkomen. Echter dit volk in een Frankenbeute heeft alle, voldoende ruimte; de honingbak staat op en inspectie 9 dagen geleden liet alleen enkele speeldopjes zien. Toch een "beetje bang" ging ik 2,5 uur later weer kijken en was het volkomen rustig en zaten er nog steeds, veel, bijen in de honingbak. De rest heb ik niet geinspecteerd met 10 graden. Wat kan dit nou geweest zijn ? Het oude boek" waarnemingen bij de vliegplank spreekt er niet over. Sommigen zeggen dat het jonge bijen zijn die massaal naar buiten komen met de hogere tijdelijke temperatuur. Heb jij een idee.?

 • Robbert Ensink

  17-04-2017 om 20:12

  Ben; nog even ter aanvulling, want het leuke van je BLOG is dat dan iedereen het kan lezen. De bijen zaten niet op elkaar als een kluit en ze waren deels wel en deels niet naar binnen gericht dwz sommigen zaten gewoon op de kast terwijl een aantal naar binnen vlogen met stuifmeel. ongeveer twee handen qua oppervlakte en niet de karakteristieke baard zoals je wel bij warm weer ziet.

 • Marian aalderink

  17-04-2017 om 20:27

  Hoi Ben,
  Ik heb twee volken op het zelfde veld als dat die van jou bevliegen.......maar dan iets dichterbij,
  Groet marian

 • Ben de blogger

  17-04-2017 om 21:08

  Robbert, ik vermoed gewoon filevorming vanwege de sterk wisselende weersomstandigheden. Bij een dreigende donkere lucht na zonnige momenten kunnen ze massaal huiswaarts keren en tegelijk op de voorkant landen. Check door liften ook het gewicht in de kast, dan kun je voelen of er een tweede hk op geplaatst moet worden. De bevolking groeit nu namelijk sterk.

 • Raoul Teeuwen

  18-04-2017 om 08:17

  In een imker-Whatsapp-groep waar ik in zit waren wat mensen met zorgen over gif (verdelgingsmiddel) dat op (veel?) koolzaad zou zitten op zulke velden, en wat dan ook in de was komt etc. Hoe zie jij dat Ben?

 • Ben de blogger

  18-04-2017 om 08:30

  Raoul, er gaan meer volken dood aan de gevolgen van de varroamijt dan aan de gevolgen van pesticiden en herbiciden e.d. Echter iedere belasting in onze was is op den duur een slechte zaak, dat geldt voor landbouwbestrijdingsmiddelen als voor varroabestrijdingsmiddelen. In Amerika zie je dat terug in de zeer korte levensduur van koninginnen. Die kant moeten we niet op! Zelf ben ik terughoudend met het reizen naar monoculturen, al zou het alleen maar zijn vanwege risico's op AVB in Duitsland.

 • Broervv

  18-04-2017 om 11:48

  Daar, ben ik het volledig mee eens!
  Ieder Natuur-onzuivere belasting in de door ons ingebrachte bijenkastkunstraat is een ware belasting voor Bijen; ook de bezoeken aan de velden met monoculturen gelden als een vruchtbare toesprong en uitwisseling van varroamijten op de nog vrije Bij.

  Uit ervaring, wil ik graag uitdragen dat het "voeren" van de BD-Bijenkruiden in de herfstvoedersuppletie, een bijzonder gevolg biedt voor de oh zo belangrijke levenstrilling-frequentie van het fysieke leven; in dit geval, het leven van de Bij die hiervan genieten kan.
  Vanaf het begin van de varroapest is bij ons geen bestrijding uitgevoerd geworden, omdat er volledig vertrouwd is op:
  a. voldoende aanwezigheid van honing als winterkost, naast een suppletie suikeroplossing gehomeopathiseerd tezamen met de kruidenthee-oplossing als voren bedoeld.

  "De Natuur heeft àlles in zich", dus ook voor de Bijen.
  Broer

 • Werry Jonker

  18-04-2017 om 13:21

  Hallo Ben
  Er is een koolzaadveld op 1,5 km van een biologische boer.
  Ik reis niet met mijn Golzkasten en ik hoop dat de bijen de weg vinden naar het veld. Of is het te ver?
  Hier in Groningen begint het koolzaad een beetje geel te kleuren. Het is vaak nogal koud.
  Het is wel opvallend in onze vereniging, dat de imkers die met hun bijen naar koolzaad gaan (van reguliere teelt), veel last hebben van varroa.
  Groet Werry

 • Lineke

  18-04-2017 om 17:32

  Hoi Ben, ik heb een vraagje. Bij de voorjaarsinspectie heb ik conform ' bijenwerk' de overtollige voerramen eruit gehaald en 2-3 broedkamerramen vol honing laten zitten. Het volk zit op 2 broedkamers. Nu zie ik best veel dode bijen voor de kast liggen. Zijn die verkleumd door het wisselvallige weer of hebben ze honger? Ik heb er nog wel een honingkamer op gezet met nat geslingerde ramen. En er is voldoende dracht in de buurt, maar ik weet niet of die met dit koude weer wel honingen... Ik hoop dat jij mijn zorgen kan wegnemen. Groet, Lineke

 • Ben de blogger

  18-04-2017 om 17:50

  Lineke,
  Dat verschijnsel zie ik hier ook. Ik hou het op vermoeide en verkleumde bijen, die te snel afkoelen door hun mislukte landing. Het lijken er veel, maar ik telde er 20 op de grond voor de kast. Het zijn dus nog oude winterbijen, die hun laatste dagen slijten met nectar en stuifmeel halen.
  Werry, met deze lage temperatuur is het te ver, maar volgende week als de temp stijgt, dan halen ze het wel.

 • Anoniem

  19-03-2018 om 05:49

  Ben,

  Ik heb een aanbod gekregen om mijn bijen dit jaar op het koolzaad te zetten.
  Echter ik heb nog maar 2 van de 8 volkeren in leven, dit was een zeer slecht jaar voor mij.
  Toch zou ik mijn resterende kasten graag op het koolzaad zetten, maar kan ik dan ook wel gewoon met ze werken?
  Ik wil weer gaan uitbreiden via koninginnen teelt, en begrijp dat de volkeren explosief groeien op het koolzaad.
  Heb jij nog tips voor mij?

  gr Marc

 • Ben de blogger

  19-03-2018 om 11:41

  Marc, waarschijnlijk maak je gebruik van spaarkasten? Dan zou ik bij plaatsing op het koolzaad voor de maximale groei van het broednest gaan, zodat je na het koolzaad je volken kan gebruiken voor de KT en vervolgens de ramen met broed splitsen in 5 tot 10 zesramers.
  Gebruik dus geen moerrooster op het koolzaad en plaats je 2e BK boven. Zodra die goed uitgebouwd en bezet is, kun je nog een 3e BK bovenop plaatsen (zonder rooster). Misschien kun je dit met je sterkste volk doen en bij de ander gaan voor de honingoogst. Uit 1 volk kun je makkelijk 10 nieuwe afleggers in zesramers opbouwen! Succes! Groet, Ben

 • Marc

  19-03-2018 om 19:11

  Ben,

  Dank je wel voor je antwoord, Dat ga ik doen.
  Dan krijg ik een goede uitbreiding van mijn volkeren en ik krijg ook nog wat honing op de koop toe.
  Ik draai op simplexkasten, dat had ik vergeten te vermelden.

  gr Marc

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.