17-09-2015

Sneeuwbes

Sneeuwbes

Deze vaste plant en heester mogen wel eens in het zonnetje worden gezet en verdienen een plaatsje in iedere tuin. Vooral de sneeuwbes zou een prominentere rol mogen spelen in het openbaar groen. Het onderhoud is te verwaarlozen - wellicht 1 x in de paar jaar verjongen door volledige snoei - maar de dichte heesters maken verder onderhoud niet nodig. In onze tuin bloeit de paarse sneeuwbes al vele weken en wordt dagelijks zelfs bij regenachtig weer volop bevlogen door de bijen, hommels en andere solitaire bijen. Van verdringing of concurrentie lijkt geen sprake, er is blijkbaar voldoende te halen. Er zijn weinig planten, die 6 weken achter elkaar in deze tijd van het jaar bloeien.

De andere foto betreft de Solidago gigantea, die zijn naam eer aan doet vanwege zijn manshoge groeiwijze. Deze Guldenroede bloeit pas in september en is daarom een verrijking als drachtplant voor onze honingbij en solitaire vrienden. De kleur brengt het zonnetje nog een beetje terug tijdens de druillerige regen van vandaag.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt.

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Frank Moens

    17-09-2015 om 11:46

    Voor het zusje van de koraalbes, de sneeuwbes geldt hetzelfde. Een geweldig goede drachtheester die het ook op halfbeschaduwde plekken nog prima doet. De bessen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, wit!

  • Wim Lansdaal

    17-09-2015 om 12:32

    De koraalbes hoort bij het geslacht Callicarpa bloeit vroeger en heeft diep paarse bessen,die ook wel bij bloemisten verkocht worden. De plant op de foto wordt ook wel radijsboompje genoemd en behoort tot het geslacht Symphoricarpos, evenals de sneeuwbes die vroeger bloeit en grotere witte bessen draagt. Het radijsboompje geeft een heel goede late dracht (te laat voor een oogst) , maar als late stuifmeelbron kun je beter Guldenroede aanplanten.

  • Ben SdC

    17-09-2015 om 12:50

    Helder! Weer iets geleerd. De heester op de foto en zijn witte zusje heten dus allebei Sneeuwbes. De witte variant bloeit inderdaad eerder.
    Zelf heb ik al eens een bak Sneeuwbeshoning kunnen oogsten, vanwege de enorme aanplant langs een fietspad op 300m afstand van mijn bijen. De honing had een bittere nasmaak, heel bijzonder, maar wel lekker!

  • Thea Burgert

    25-09-2015 om 07:21

    ik wil Reuze balsemien in mijn tuin.De kweker heeft
    deze plant niet. Zaaien kan wel. hoe kom ik aan planten?

  • Ben SdC

    25-09-2015 om 09:23

    Je zult toch op zoek moeten naar deze plant in de natuur. Ze staan vooral langs slootkanten en op natte terreinen. Als je nu de bloemtakken in je omgekeerde bijenkap schudt, heb je zo tientallen zaden gewonnen.

  • Lindy van der Meulen

    21-12-2015 om 18:56

    Heeft iemand al ervaring met de nieuwe stuik Diervilla rivularis Honeybee. Het heet zo dat het een magneet moet zijn voor bijen en vlinders. Bloeit vanaf juli tot aan de vorst. William de Brujn uit Boskoop is de kweker ervan. Vorige week heb ik 12 besteld bij hem en die zijn nu al geplant in mijn nieuwe bijentuin.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.