20-11-2020

Korte ENQUETE en de mijtenval in november

Aan de hand van de gemiddelde mijtenval in de laatste twee weken van november krijg je een betrouwbaar beeld van de resterende mijtbesmetting in de wintervolken. Het wintervolk is gevormd en hiermee zul je het dus het komende voorjaar moeten doen. Tenzij je alsnog verenigt. 

Het is dus een mooi moment om even terug te blikken op het afgelopen jaar. We zijn benieuwd naar jouw manier van varroabestrijding en jouw manier van koninginnenteelt. Het is voor imkerend Nederland interessant om hier een goed actueel beeld van te krijgen. Doe je mee door via deze link de korte enquete in te vullen? De resultaten zie je terug in december. 

 

Op deze foto's zie je resultaten van 24 uur mul- en mijtenval. Sommige volken spreken het voer aan. Dat zie je vaak om de zoveel tijd gebeuren. Blijkbaar verplaatsen ze het voer van buiten naar binnen op warmere dagen, tenminste die indruk krijg ik.

Wanneer is er sprake van een verhoogde mijtenbesmetting? Dat kun je zien aan de gemiddelde mijtenval gedurende vijf dagen. Beter is nog om twee weken achter elkaar de stand op te maken om de 4 of 5 dagen, want een dag met extreem warm weer voor de tijd van het jaar zorgt voor een extra hoge mijtenval. Dat kun je dus beter uitmiddelen over twee weken is mijn ervaring.

Volgens de boekjes kun je bij 1 mijt per dag of minder de oxaalbehandeling overslaan. Het lijkt me inderdaad verstandig om hier naar te handelen, want iedere overbodige handeling met zuren of olien kun je beter achterwege laten. De lasten zijn hoger dan de baten.

Bij meer dan 1 mijt per dag is het raadzaam om te oxalen. Druppelen doe je bij lage temperaturen wanneer de bijen vast op de tros zitten en sublimeren (vergassen) bij hogere temperaturen wanneer de bijen los van de tros zitten. In het laatste geval moeten de bijen uiteraard niet vliegen. 

Houd wel in gedachten dat deze behandeling een restbestrijding is. De laatste mijten, die nog over zijn van de zomer worden bestreden. Deze kunnen tijdens de overwintering geen kwaad meer uitrichten. De oxaalbehandeling in de winter heeft uitsluitend tot doel met zo weinig mogelijk mijten het voorjaar te beginnen. 

Wanneer oxalen? Als het laatste broed is uitgelopen, in de meeste gevallen is dat nu al het geval. Waarschijnlijk geldt dit niet voor de kustgebieden, daar heeft het nog niet gevroren. Niet alle volken zullen uit het broed gaan, waarschijnlijk zal 10 tot 20% helemaal niet broedloos worden of slechts heel kort. De meeste kans op broedloosheid maak je toch eind november/begin december. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • De rijdende imker

    21-11-2020 om 18:36

    Ik woon in zuidoost brabant en afgelopen week hebben we nog 14,5 graden op de thermometer gehad.de bijen waren bijzonder aktief en er kwam nog flink wat stuifmeel binnen .Er zijn bij mij enkele volken waar de temperatuurvoeler nog staat op 34,5 graden Celsius de voeler hangt tussen raam 5 en 6 volgens mij zit hier nog broed in.
    Dus nog even wachten met oxaalzuur druppelen.
    Wie heeft dezelfde ervaring.

  • Germain

    21-11-2020 om 21:17

    NBV-enquête najaar 2020


    Het door u opgevraagde formulier is niet meer beschikbaar.

    Dtt komt er indien je op de link klikt!

  • Ben de blogger

    21-11-2020 om 23:25

    Opgelost!

  • Ed Rietdijk

    22-11-2020 om 09:09

    Hoi Ben,
    Ik heb het afgelopen jaar eerst met bouwraampjes gewerkt en dat ging supergoed, in een week tijd was het zo goed als lege raam uitgebouwd en nog een week later was er al darrenbroed te zien. Na nog een week sneed ik dat eruit en herhaalde deze actie nog twee keer. Daarna heb ik na de honing oogst met mierenzuur behandeld en toen is de mijtenval drastisch gelijkelijk verminderd. Nu al weken géén enkele mijt meer gevonden terwijl ik zowat elke dag de lades geïnspecteerd heb. Ik ga met mijn 5 volken vol vertrouwen de winter in ondanks dat onze bijen cursus geskipt werd na twee theorie lessen. Gelukkig heb ik met veel vragen en lezen en het volgen van deze blog de nodige basis kunnen leggen voor het resultaat tot nu toe!
    Hartelijke groet uit Schagen, Ed

  • Leo Hazelzet

    22-11-2020 om 09:33

    Reactie op de rijdende imker: het is bizar hoe de natuur de winter omarmt met deze temperaturen. Vanochtend hier in Waalre is opnieuw lavendel uitgelopen en een witte rododendron. Ook wordt er nog stuifmeel binnen gebracht, best veel activiteit rind de kasten.ook reageren de bijen best fel bij bijv uitschuiven van de lade.
    Ik reken alvast op winterhoning

  • Wimke

    22-11-2020 om 10:38

    Ik heb een volk waar (te)veel mijten vallen. En er zit nog volop broed in, te voelen aan de warmte door de plexiglas dekplank heen. Ze zijn waarschijnlijk aan het compenseren tegen de mijten populatie. het is een zeer groot volk en ik heb wel de twee gangen van anti Veroa menu al uitgevoerd. Ondanks het nog aanwezige broed toch maar gaan druppelen in december. Of is er nog iets anders dat ik kan doen.

    Mochten ze het voorjaar niet halen dan waren het niet de juiste genen zeker. En ook niet de genen waar je mee door wil gaan. we gaan het zien.
    Dit maakt onze hobby zo interessant.

    Wimke, hou gewoon de mijtenval en de warmte van de dekplaat in de gaten. Zo lang die twee aanwezig blijven heeft het geen zin om te behandelen. Die twee factoren verdwijnen wel in de loop van december. Ik zie het ook. Zal mijn temperatuur verloop van een zelfde soort volk bij de foto's in dit blogbericht opnemen. Groet, Ben

  • De Hollander Guido

    22-11-2020 om 11:52

    Ik heb op 12 november gedruppeld en de mijtenval een week later gecontroleerd en was nog aanzienlijk bij de jonge volkjes...minder bij de oudere volken, dus nog eens herhalen rond begin december denk ik. Groeten aan Ben

    Guido, het oxaalzuur druppelen AUB niet herhalen! Dit kunnen de bijen niet goed verdragen, het kan je veel bijen kosten. Groet, Ben

  • Yorben

    23-11-2020 om 20:31

    Hey Ben,

    Ik ben gister begonnen met de natuurlijke mijten val te monitoren. Mijn plan is om dit 14 dagen te doen om een zo reëel mogelijk beeld te krijgen. Maar nu heb ik bij sommige volken al een val van 20 mijten gehad in 24 uur, ik zal de telling gewoon afmaken de gehele 14 dagen maar het gemiddelde is natuurlijk nu al meer dan 1 per dag over 14 dagen... Dat word oxaleren dus zodra de temperatuur het toelaat. Is het nog belangrijk dat het een langere tijd tussen de - 5 en +5, of enkel tijdens de behandeling zelf? Tijdens een koude nacht?

    En een vraag off topic, ik heb een aardige voorraad ramen met vers kunstraat opgeslagen in de bijenstal, nu is he tmij opgevallen dat het erg broos is, word dat weer normaal als de temperatuur weer oploopt, of kan ik de ramen met kunstraat beter in de garage opslaan?

    Alvast bedankt Ben!

    Groetjes Yorben

    Ha Yorben,
    Met de huidige redelijk stabiele temperatuur kun je met 5 dagen wel je gemiddelde trekken. Ook omdat je met de beginwaarden van 20 per dag waarschijnlijk toch boven de tien blijft uitkomen. Dus misschien volgende week oxalen? Mooie kans wanneer de temp naar +5 overdag en -1 in de nacht gaat. Met drie dagen +5 overdag gaan de bijen op de tros, ook in styroporkasten. Een tros is een must om te druppelen.
    Vooral gegoten kunstraat wordt super bros bij koude. Dus gewoon laten hangen, in het voorjaar is het weer normaal en goed bruikbaar. Groet, Ben

  • Lippe

    24-11-2020 om 12:41

    Hey Ben, ik heb de enquête ingevuld.
    Ik twijfel nog erg over het tijdstip om de oxaalbehandeling te doen. Ik heb nog niet gecheckt of de dekfolie warm aanvoelt en er dus nog broed in de volken zit. Pas eind deze week wordt het echt kouder, maar om dan nog 3 weken te wachten dan zitten we alweer op de kortste dag en zal er ook weer snel broed in de volken komen. Gevoelsmatig ben ik dan te laat. Ik imker in Deventer trouwens, vergelijkbaar met Zelhem.
    Wat adviseer jij Ben, voelen of ze broedloos zijn en aankomend weekend op een koude vroege ochtend de broedloze volken in ieder geval behandelen?

    Ha Lippe, naast voelen naar broedwarmte zou ik de mijtenval tellen de komende vijf dagen, zodat je weet of het wel noodzakelijk is om te oxalen. Van 29/11 tot 7/12 voorspellen ze voldoende kou om te oxalen. je weet maar nooit of het daarna nog wel koud genoeg wordt. Ik zou ze dus eind nov/begin dec oxalen mits de mijtenval > 1 mijt per dag. Groet, Ben

  • Mia Van Meensel

    24-11-2020 om 18:26

    Dag Ben, imkers,
    ik las op imkershop.nl een aanbieding van oxaalstrips. Er zitten 20 strips in een verpakking die je in de kast moet hangen over raam 2, 4, 6, en 8. Deze 4 weken laten hangen zodat ook de mijten die nog in de cellen zaten dood gaan is de raad. Het bevat oxaalkristallen in lage dosis maar de mijten gaan er wel aan dood. Heb je hier ervaring mee?
    dankjewel , Mia

    Ha Mia, ik heb net het wetenschappelijke testonderzoek gelezen en het lijkt me een goed organisch middel als alternatief voor de huidige middelen bij de zomerbehandeling. Let wel: het is niet bruikbaar in december! Alleen in de zomer.
    Groet, Ben

  • Mia Van Meensel

    24-11-2020 om 20:26

    dankjewel Ben, goed dat je het zegt... dat het een zomerbehandeling is heb ik in de tekst niet teruggevonden, of ik heb er over gekeken.

  • Tomer

    27-11-2020 om 11:57

    Hier midden België heeft het nog niet gevroren. Bij een aantal volken vallen er ook nog lichtgekleurde mijten, dus zijn nog niet allemaal broedloos. De komende week wordt het eindelijk kouder met nachtvorst, dus ik plan het oxalen (verdampen) 3 weken later, rond de kortste dag. Naar mijn mening is er dan de meeste kans dat de volken broedloos zijn, er is dan nog geen nieuw broednest.

    Tomer, ik heb vanmorgen ook een stuk of tien volken gecontroleerd op wintertros. Zie het laatste blogbericht. Ik constateerde ook bij 4 volken nog broedwarmte. Groet, Ben

  • jantje

    30-11-2020 om 01:56

    Hallo Ben,
    ik lees in het begin van je blog nog over verenigen. Kan dat nu nog?
    Is het niet te koud ervoor en hoe doe je dat dan?

    Ha Jantje, op dit moment is het inderdaad te koud, maar zodra het weer 8 of 9 graden wordt, kun je nog wel verenigen. Het is natuurlijk zonde om twee zwakke volkjes van 2 of 3 straatjes dood te laten gaan bij ernstige vorst. Want ernstige vorst kunnen ze buiten in de open lucht niet aan als ze zwak zijn.
    Je kunt ze bij 8 a 9 graden, mits ze beiden in een zelfde broedkamer zitten, gewoon op elkaar zetten. 1 dekplank en 1 bodem wegnemen en broedkamer stapelen, zodanig dat de straatjes een beetje boven elkaar zitten. Dan verenigen ze zich zelf wel. Verder niets doen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.