03-02-2016

Natte daken: koudebrug

Natte daken: koudebrug

Vanmorgen een rondje gedaan over Vorden en Almen en 19 volken gecontroleerd op voervoorraad en bezetting. Alle volken waren nog goed bezet en 1 volk was redelijk licht in gewicht. Dat volk heb ik een pak apifonda met opening naar boven op de gaasbodem gegeven, direct onder de tros. De andere volken hadden nog ruimschoots voldoende voer. 

Sommige volken zaten echt los in de kast, dat waren ook de volken met het meeste broed, te voelen aan de warmte van het folie of het plexiglas. Andere volken (zie foto hiernaast) zaten nog compact op de tros. Deze waren veel minder warm of niet warm. 

Op de bovenste foto zie je de donkere binnenkant van het dak, de verkleuring is het gevolg van water. Het hout is volgezogen met water. Blijkbaar zijn nieuwe spaarkastdaken geen eens waterdicht!!! Goed dat producenten dit eens testen! De ouderwetse daken met schuine kanten en een luchtgaatje met horrengaas waren zo slecht nog niet ;-).

Aan de binnenkant van het dak zit een isoschuimplaat van 3 cm dik, daar onder weer een plexiplaat. Het volk en het plexiglas is kurkdroog! Indien ik hier gebruik gemaakt had van een standaard houten dekplank, dan weet ik zeker dat die ook nat geworden was en een koudebrug met condensvorming aan de kant van bijen had veroorzaakt.Met alle gevolgen van dien! Echt slecht voor de bijen, die vallende druppels water. 

Indien je schuimrubber gebrukt als iso materiaal moet je nog oppassen, dat schuim zou ook water kunnen opnemen vanwege de capilaire werking. Dus harde foam is de beste oplossing, 3 cm wit piepschuim uit de bouwmarkt werkt ook goed! 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Maurits Tax

    03-02-2016 om 16:05

    Weer fijn om bevestigd te worden.

  • Frank

    04-02-2016 om 11:28

    " Blijkbaar zijn nieuwe spaarkastdaken geen eens waterdicht!!! "

    Ik denk dat je dak wel waterdicht is, lijkt me eerder condensatie van warme vochtige lucht vanuit de kast tegen een koud oppervlak (zinken afdekking?) waardoor de dakplaat nat word.
    Vaak genoeg gehad in de bouw, dat men dacht lekkage te hebben terwijl het feitelijk condensatie is. In de bouw heet dit een "koud-dak constructie" dit is vragen om problemen. Beter is een warm-dak constructie waarbij de isolatielaag direct onder de waterkerende laag zit. Daaronder het houten dakbeschot.

    Gebruikt men in Nederland wel eens een bak met houtkrullen om vocht op te nemen, zoals in de USA? Zoiets bijvoorbeeld?http://www.tillysnest.com/2014/11/diy-winter-beehive-quilting-box-html/

  • Jenny Ossentjuk

    04-02-2016 om 11:34

    Zie ik het goed dat je van boven naar beneden eerst de houten deksel hebt waaronder jij een 3 cm dikke isoschuimplaat (geen piepschuim) hebt, daaronder een plexiplaat (waarschijnlijk dan kleine afstand) en daaronder het plexiglas met de bijen daaronder. Dus het plexiglas bij jou is niet koud van boven en daarom komt er geen condenswater in de kast?

  • Blogger Ben

    04-02-2016 om 11:44

    Ik heb 3 cm isolatie foam aan de binnenkant van mijn dak, dus binnenkant dak is zeer goed geïsoleerd. Onder het foam ligt 1 plexiglas plaat als dekplank op de bijen. Deze is aan beide kanten ook kurkdroog. Het enige dat dus nat is, is de houten dakplaat onder het zink of alu dak, Standaard nieuw dak van een bijenwinkel. Conclusie: dak is niet waterdicht.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.