27-02-2018

koude voeten, warm hoofd

De bijenvolken lijken zich niets aan te trekken van de ijzige koude. Bij temperaturen op klomphoogte van minus 11 graden zitten de meeste volken nog gewoon tegen het folie. Het folie voelde vanmorgen al warm aan vanwege het aanwezige broednest, die de temperatuur in de kern opdrijft naar 34,5 graden. De zij- en onderkant van de wintertros blijft met zo'n 10 graden ook boven de verkleumingstemperatuur van 8 graden. 

Daar waar de dakisolatie minder goed is (op de derde foto van links te zien), trekken de bijen zich meer terug tussen de raten in. Maar de bezetting in aantallen straatjes blijft hetzelfde, soms eentje minder vanwege de strakke clustering.

Opvallend zijn de spitsmuizen, die blijkbaar door de vorst gedreven via de verkleinde vliegopening toch nog binnendringen op zoek naar eten in de vorm van dode bijen. Een hoogte van 7 mm is nog te hoog voor spitsmuizen! 6,3 mm schijnt de juiste hoogte te zijn. 

 

Nog even geduld en het voorjaar breekt aan. De bijen zijn wel toe aan een nieuwe reinigingsvlucht.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • David

    27-02-2018 om 14:30

    In Naarden vlogen ze nog enthousiast op 16 februari. Na hoe lang wordt de nood eigenlijk te hoog?

    David, ze kunnen wel enige maanden binnen zitten. De nood om naar het toilet te gaan is sterk afhankelijk van het wintervoer dat ze gegeten hebben. Met veel onverteerbare delen, zoals in heidehoning of bladhoning hebben ze eerder behoefte om naar buiten te gaan. Groet, Ben

  • Jan Vernooy

    27-02-2018 om 14:47

    Ik heb dezelfde ervaring, enkele kasten heb ik gisteren opengemaakt om wat fondabee bij te voeren. De bijen zitten niet strak op de tros doordat er al een broednestje is. Ik heb wel een week geleden hoogwaardig isolatiemateriaal boven op de kasten gelegd, volgens mij scheelt dat nu enorm.

    Jan, indien de kasten in de middagzon staan, dan warmen ze ook al sterk op aan de binnenkant. Dat is zeker het geval met houten kasten. Goede isolatie aan de bovenkant is van onschatbare waarde! Groet, Ben

  • hadieboer

    27-02-2018 om 17:38

    Nou volgens mij overleven ze het wel. Mijn beleving: het is vooral een publiciteits-hype waar (gelukkig gewone) wezens zich niet zo druk over maken. Enfin: mijn tuinkasten (in bijenschuur): ik heb er een oude slaapzak over gedrapeerd, en mijn bos-kasten: waren al ingepakt met een dekzeil (geen schuur). Wellicht een tip: gewoon wat suikerklontjes bovenop de raten leggen. Geen gedoe met apifonda, en er is condenswater genoeg in de kast.

  • Anoniem

    28-02-2018 om 11:31

    Hallo Ben, ik heb net je video bekeken over de vervanging van de bodem waarvoor dank. ik wil die actie morgen uitvoeren. Ik heb in mijn kasten dezelfde vliegopening verkleiner als jij. Kan ik die er morgen uitl aten? Of is je advies om die nog te laten zitten (ik kon dat niet zien aan je schone bodem). En wat is dan een goed moment om die uit de kast te halen? Dank en `groet

    N., je moet de vliegopeningverkleiner zeker laten zitten tot begin mei. Zodra het echt warm weer wordt, kun je 'm weghalen. Groet, Ben

  • Gert Valk

    28-02-2018 om 16:48

    Hoi Ben, Ik wil ook graag de bodems verschonen en onderbak wegnemen. In verband met de extreem koude dagen is het verstandig om dan tot zaterdag te wachten zodat het rond de 3 graden is?

    Gert, ik ga volgende week ook de bodems verschonen, zodra de vorst over is. Dan kan die enkele bij, die opvliegt, de kast weer terug vinden. Succes zaterdag of later ;-)! Groet, Ben

  • stefan

    02-03-2018 om 10:34

    Het is je vast al eerder gevraagd maar ik heb 2 volken die onderin de bak zitten. Moet nou een pak apifonda op de boden leggen van de kast.

    Stefan, je moet eerst de noodzaak tot bijvoeren vaststellen. Is je kast zo licht dan? Normaliter zit de wintertros onder de voerkoepel. Indien het volk in de onderbak zit, zou ik aannemen dat er voer in de bovenbak zit. Komende week bij 9 graden even in de bovenbak tussen de raten loeren?
    Je kunt bij 9 graden wel een raam wintervoer tegen de wintertros aanhangen. Groet Ben

  • karin

    03-03-2018 om 13:08

    Hallo Ben,
    ik heb een volk waarvan ik vermoed dat de koningin darrenbroedig is, ik vind veel "darrendekseltjes" op de bodem, het was al een "stekerig" volk, maar nu zijn ze echt agressief. Daarstraks even de vlieggatverkleiner wat verder open gezet om de opruim van dode bijen gemakkelijker te maken en al direct een steek gekregen..;Ik heb nog een paar reservekoninginnen in mini plusvolkjes zitten. Wat doe ik best? zo snel mogelijk gaan kijken en evtl koningin wegvangen en verenigen met miniplus, of toch wachten op 15 °C vooraleer de kast te openen?
    Karin, aangezien je de darrenbroedige moer eerst moet opzoeken en weg moet nemen, zou ik gewoon wachten op 15 gaden C. In de tweede helft van maart komt die mogelijkheid wel weer. Na het wegnemen van de moer, de miniplus gewoon op de dekplank zetten. Ik zou wel een grotere vierkante opening in de dekplank maken. Groet Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.