21-09-2023

Kun je winterverliezen voorkomen?

Afgelopen weekend kreeg ik een artikel onder ogen over een Duits onderzoek naar winterverliezen in Duitsland. Ruim 4000 bijenvolken werden gedurende vier jaar gevolgd. Alhoewel het onderzoek werd gepubliceerd in 2010 is er feitelijk sindsdien weinig veranderd en zijn de resultaten nog steeds geldig. We kunnen dus nog steeds iets leren van dergelijke onderzoeken. Met de vele nieuwkomers in imkerend Nederland lijkt het me goed om de mogelijke oorzaken van winterverliezen, die er in het komende winterseizoen ook weer zullen zijn, nog eens onder de loep te nemen. 

Als belangrijkste oorzaken voor winterverliezen werden in dit onderzoek in volgorde van belangrijkheid genoemd:

  1. Een te hoge varroabesmetting;
  2. Een DWV (verkreukeld vleugel virus) besmetting;
  3. ABPV (acuut verlammingsvirus) infecties in de herfst;
  4. Bijenvolken met te oude koninginnen;
  5. Zwakke volken. 

In onderstaande video zien jullie het bovenaanzicht van een aantal volken op mijn thuisstand. De volken zijn in verschillende jaren ontstaan en zijn nog nooit behandeld tegen de varroamijten. Er kan dus sprake zijn van een verhoogde mijtenbesmetting, indien een specifiek volk over onvoldoende varroa sensitieve hygienische eigenschappen beschikt. 

De praktijk en bovengeschetst onderzoek komen in een bepaald volk van mij samen. In een voorgaande video van twee maanden geleden zag dit volk er nog gezond uit. Volop broed en ze hadden veel honing gehaald deze zomer. Echter in de laatste weken is het met dit volk kwa bezetting bergafwaarts gegaan. Ik laat dit volk als voorbeeld zien, omdat dit verschijnsel vaker voorkomt, mogelijk zonder dat imkers dit in de gaten hebben. Het gebeurt namelijk in de periode augustus, september en oktober en legt de basis voor wintersterfte in november/december. Volken die er iets beter voorstaan, houden het misschien nog uit tot januari/februari. 

Je kunt de vermindering van de bezetting goed monitoren via het folie of plexiglas op de volken. Met een maandelijkse check zie je dus of de volken op sterkte blijven en achteruit kachelen. De volken moeten eind september nog steeds op sterkte zijn. Indien de bezette straatjes teruglopen tot vijf of minder zit het gewoon fout. Dan kun je beter ingrijpen door dit volk te verenigen met een ander volk. 

Alhoewel "zwakke volken inwinteren" in het Duitse onderzoek op nummer 5 stond en oude koninginnen op 4 kunnen zwakke volken ook het resultaat zijn van de oorzaken genoemd onder de punten 1,2, en 3. Je kunt de redenering ook omdraaien. Blijkbaar hebben sterk bezette volken geen overmatige last van varroamijten of daarmee samenhangende DWV- en/of ABPV-virussen of ze kunnen hier beter mee dealen. 

Naar mijn mening zijn sterke volken - dankzij vitale koninginnen - beter in staat om een matige mijtenbesmetting en eventuele virusdruk te weerstaan. Ze hebben gewoon een betere weerstand en enig winterverlies aan bijen kunnen ze gezien hun sterkte wel dragen. Echter wanneer de koningin niet vitaal is, onderhoudt ze een kleiner broednest en lijken er kortlevende bijen te ontstaan in plaats van langlevende bijen. Het zou kunnen zijn dat een oudere koningin al met virussen besmette eitjes legt, waardoor de jonge bijen een kort leven beschoren zijn. Je ziet de bezetting zienderogen teruglopen. 

De beste maatregel om goed de winter door te komen, is een strenge selectie op sterk bezette volken. In de regel kun je dit realiseren door jonge productieve koninginnen op de volken te zetten. Een jonge koningin van 2023 gaat langer door met eitjes leggen en heeft in de regel ook andere beter presterende eigenschappen, bijvoorbeeld op het vlak van weerstand tegen ziekten. Een moer, die langer doorlegt, behoudt een groter broednest en daardoor een sterker volk. Terwijl een overjarige moer soms al na de langste dag haar eilegcapaciteit beperkt, waardoor het volk te snel inkrimpt en minder goed opgewassen lijkt tegen de mijtenbesmetting, want procentueel worden er meer jonge bijen geparasiteerd. 

De oplossing, die ik voor dit volk heb, is tweeledig:

1. Ik haal eerst de oude koningin weg, want blijkbaar is zij niet in staat om veel gezonde langlevende bijen voort te brengen;

2. het tekort aan langlevende winterbijen moet gecompenseerd worden. Dit kan door dit volk te verenigen met een MiniPlus-volkje. Dit levert snel vele duizenden langlevende bijen op, terwijl de jonge moer wellicht nog een paar weken doorbroedt.

De jonge moer uit de MiniPlus wordt via een nicot kooitje met suikerdeeg in het oude broednest in de dadantkast geplaatst, terwijl de MiniPlus bovenop een moerrooster wordt geplaatst, zodat over drie weken de miniplus afgeslagen kan worden in de dadantkast. Omdat de MiniPlus slechts 3 raampjes met een beetje broed bevatte, heb ik de bijen gewoon afgeslagen op het volk en de drie ramen met broed tijdelijk in de kast geplaatst. Met het uitlopende broed uit de MiniPlus krijgt het Dadantvolk ook nog duizend jonge bijen erbij. Met deze boost van bijen en de betere prestaties van de jonge konigin hopen we dat dit volk gezond de winter uitkomt, zonder deze ingreep zou het voor de kerst al dood zijn. We gaan het de komende maanden zien! Beter twee volken samenvoegen dan een volk ten onder zien gaan. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • ivo

    19-09-2023 om 14:33

    Goedemiddag,
    omdat men meestal enkel reageert op het meest recente bericht.
    Bij de invliegkooien met het 2.5 mm gaas had men de aanvliegplank omgetimmerd.

    Om dat gepriegel te vermijden dacht ik een kooi te maken met de breedte van de kast, en 40 cm hoog, en 40 cm diep, zodat de onmiddellijke omgeving van de ingang is afgeschermd.

    Heeft iemand hier bedenkingen bij, vooraleer ik metaal begin te knippen en plooien?

    dank u

  • ivo (B)

    19-09-2023 om 15:05

    excuses. Over het oog gezien dat u reeds 15 a 20 cm suggereerde

  • Dieter

    20-09-2023 om 14:19

    Ben,

    Ik had een varroa vrij miniplus volk eind juni opgezet. Omdat het pas opgezet en klein was, heb ik de zomerbehandeling bij dit volk niet gedaan.
    Het volk is als een speer gegaan in is nu een zeer sterk bevolkte 9 ramer geworden.

    Wat is een "normale" varroaval op dit moment? Ik tel immers 2 per dag momenteel wat me veel lijkt.

    Kan ik wachten tot het normale moment in nov/dec om te behandelen, of kan ik de moer bijvoorbeeld nu op arrest plaatsen om vroeger te kunnen behandelen?

    Mvg Dieter

    Ha Dieter, twee per dag is helemaal niks. Dus voorlopig helemaal niets doen. Groet, Ben

  • Mike

    21-09-2023 om 12:24

    Hallo Ben,

    Is het met al die problemen mogelijk om “wilde” honingbij colonies te hebben?
    Met andere woorden, kan een bijenvolk uiteindelijk overleven op zichzelf?

    Met vriendelijke groet,
    Mike

    ha Mike, interessante vraag. Zonder hulp van imkers zullen er altijd bijenvolken blijven bestaan. Het zwermgedrag is een verjongingsstrategie die al miljoenen jaren voor de overleving van bijenvolken heeft gezorgd. Zelf heb ik ook een volken, die ontstaan zijn in 2016 en 2017 en die zonder "behandeling" overleven. Groet, Ben

  • Frank

    22-09-2023 om 09:22

    Beste Ben,
    Ik heb van een volk de moer verloren, dit letterlijk en dom.
    De moer is mij ontglipt en in het gras terecht gekomen,mik heb haar helaas niet meer kunnen vinden, ben er ziek van !!
    Het volk is sterk en zit nog vol gesloten en open broed.
    Is er nog een kans dat er nog een nieuwe moer wordt aangemaakt en eventueel nog bevrucht kan worden in het najaar ??
    Groet,
    Frank (Ardennen)

    Ha Frank, er worden nog wel redcellen getrokken op het open broed, echter de kans op bevruchting is een stuk kleiner geworden. De moer hoeft maar 1 dar te ontmoeten om toch bevrucht het voorjaar te halen. Kun je geen jonge moer bij een andere imker/koninginnenteler krijgen? Doe een oproep via het Belgische imkerforum. Helaas woon ik niet in de buurt, anders..... Groet, Ben

  • Lineke

    22-09-2023 om 09:38

    Ha Ben, Ik zal ook 2 volken moeten verenigen omdat 1 volk erg zwak is geworden. Ik heb beide kasten afgelopen tijd naar elkaar toe geschoven en ze staan nu strak tegen elkaar en zien er hetzelfde uit, dus klaar om te verenigen. Moer van het zwakke volk eruit halen, want die is blijkbaar niet goed en het zwakke volk bovenop zetten.

    Nu wou ik eigenlijk voor de zekerheid ook nu nog de krantenmethode toepassen om ze te verenigen. Maar nu hoor ik dat jij in deze vlog de bijenuitlaat ertussen zet om deze 2 volken te verenigen. Als dat bij mij ook zou kunnen dan scheelt me dat een hoop gepruts, want als ze verenigd zijn wil ik ze eigenlijk terug naar 1 BK. Met die methode zitten ze dan al meteen op 1 BK. Kan dat in mijn geval ook?

    Tweede vraag. Ik overwinter mijn bijen altijd op hun eigen honing. Maar dit keer hebben ze al hun honing in de HK opgeslagen en zit er nagenoeg niets in de BK. Terwijl ik dus eigenlijk de HK eraf wil hebben en ze alleen op 1 BK wil overwinteren. Kan ik de honingramen open krabben en onder de BK zetten. Zullen ze dan de honing naar de BK verplaatsen en kan ik dan later de HK wegpakken?

    Ik hoor weer graag je advies. Dank!

    Ha Lineke, wanneer je terug wilt naar 1 BK, dan zou ik de ramen met bijen en/of broed overhangen naar het andere volk. Dus eerst ruimte maken in het volk dat mag blijven en dan de ramen broed uit de andere kast links en rechts erbij hangen. Overblijvende ramen afslaan boven de goede kast. Dus broednest van het betere volk bij elkaar intact houden en de rest erbij voegen. Daarna toch de volle HK erop, want de bijen verslepen de honing niet meer de komende weken. Het wordt te koud en de honing te dik.

    Overigens kun je nu ook de bak met het zwakke volk (zonder moer) er bovenop zetten en in het voorjaar het geheel reorganiseren tot 1 bk. In het voorjaar zijn de bijen beter handelbaar. Groet, Ben


  • Coert

    22-09-2023 om 13:22

    Hallo Ben,

    In het filmpje zie ik dat je geen krantenmethode gebruikt bij het verenigen met de miniplus.
    Is dat niet meer nodig op dit tijdstip van het jaar?

    Groet,
    Coert

    Ha Coert, klopt. Binnen hetzelfde ras kun je in de maanden met een R rustig zonder krant verenigen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.