24-03-2025

Kunstmatige Intelligentie in de bijenkast?

Kunstmatige Intelligentie in de bijenkast?

Het onderstaande Blogbericht is een gastblogbericht van hobby-imker Roeland van Oostenbrugge, hij is de initiatiefnemer van een beoogd nieuw imkerhulpmiddel gebaseerd op Kunstmatige Intelligentie (AI).

Roeland's blogbricht luidt: We zoeken testimkers voor de ontwikkeling van een apparaatje in de bijenkast, waarmee meetgegevens verzameld worden op grond waarvan je op je telefoon of op je laptop meldingen ontvangt wanneer je zou moeten ingrijpen in je bijen.
Als eerste wil ik Ben hartelijk bedanken voor de mogelijkheid om via zijn blog in contact te komen met collega-imkers.


Waarom dit bericht?
Misschien herken je dit: Om volken sterk en gezond te houden, en te voorkomen dat de buren aanbellen over een zwerm in de tuin, is een regelmatige inspectie van je volken wenselijk. Maar dat laat zich soms lastig combineren met een drukke baan buitenshuis. Daarnaast zijn bijenvolken gebaat bij zo weinig mogelijk stressvolle ingrepen.
Wat zou het handig zijn als je een apparaatje in de bijenkasten zou kunnen hangen dat je bij het imkeren helpt en je een berichtje stuurt als:
• Het volk moerloos is geworden (redcellen);
• Je belegde zwermcellen moet breken om zwermen te voorkomen;
• Een volk geen honingreserve meer heeft en dreigt te verhongeren.
Tot op heden bestaan er nog geen gebruikersvriendelijke producten op de markt, die een echte oplossing bieden voor bovengenoemde veranderingen in een bijenvolk.
Uit een peiling onder mede-imkers bleek dat er veel enthousiasme bestaat voor zo’n apparaatje; dit is waarom we inmiddels al een tijd bezig zijn met het ontwikkelen van de Beebeeper AI.
De Beebeeper is een klein kastje dat je in je bijenkast kunt stoppen, dat audio- en temperatuurdata meet en verzamelt. Deze maakt draadloos contact met een hub, waarvan je er één per bijenstand hebt. Deze hub stuurt de data via je modem of 5G-verbinding naar de Beebeeper AI. Deze AI genereert adviezen op basis van de metingen in je bijenkasten en stuurt je een bericht wanneer je iets moet doen. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat dit mogelijk is, alleen is er nog nooit een eenvoudig te gebruiken product van gemaakt, die adviezen genereert waar je echt iets mee kunt.


Wat levert dit op?
Met deze insteek verschuift je de manier van werken in de bijen van regelmatige geplande inspecties naar minder controles en alleen ingrijpen als dat nodig is. Dit spaart tijd en onnodige ingrepen.
Minder stressvolle ingrepen heeft een positief effect op het immuunsysteem van de bijen en verbetert de honingproductie. Een betere gezondheid komt de overwintering ten goede. Een tijdige zwermbeheersing geeft minder overlast voor de buren.


Testgebruikers gezocht
De Beebeeper is nog niet af. We zijn dus op zoek naar imkers die het leuk vinden om deze te testen. Op deze manier verzamelen we de benodigde data om het algoritme rond de imker-adviezen te ontwikkelen en te genereren.


Hoe kun je mee doen?
Je kunt op twee manieren meedoen: actief of passief. Als je passief meedoet, kost het je geen tijd en worden alleen de data uit je kasten aan ons doorgestuurd. Daarmee kun je als eerste gebruik maken van dit systeem. Daarnaast zoeken we een selecte groep imkers die actief meedoet. Deze imkers geven hun observaties door in het Beebeeper-systeem zodat de AI naast de metingen ook observatiedata krijgt om van te leren. Dit kost je zo’n 15 minuten per inspectie. Ook horen we graag je feedback over het gebruik van het systeem, zodat we het kunnen blijven verbeteren. Als tegenprestatie krijg je de apparatuur voor niets, waardoor je - als de meldingen op gang komen - direct profijt hebt van dit systeem. En zolang je je observaties doorgeeft als testgebruiker, is ook het abonnement gratis. Op die manier kunnen we de adviezen blijven ontwikkelen.


Wat heb je er als tester aan?
Uiteraard zul je de eerste maanden tot misschien wel een jaar alleen input geven; de algoritmes die de meldingen genereren moeten nog ontwikkeld worden. Na verloop van tijd zul je meldingen gaan ontvangen en zul je echt profijt gaan krijgen van het systeem. Het extra voordeel voor de vroege instappers is dat je als eerste meedoet met deze nieuwe manier van bijenhouden, en dat het je niets (actieve testers) tot weinig (passieve testers) kost.


Planning
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van het eerste prototype. De verwachting is dat de testers de kastjes later dit jaar kunnen gaan plaatsen. De ontwikkeling zal ondertussen doorgaan, waarbij in de loop van volgend jaar de eerste meldingen waar je iets mee kunt, verstuurd zullen gaan worden. Het doel is om het product in 2027 echt op de markt te gaan zetten. De ontwikkeling zal ook dan continu doorgaan, met als doel om zo veel mogelijk nuttige aanwijzingen te sturen precies op het juiste moment. 

Over de oprichter
De Beebeeper is een initiatief van hobby-imker Roeland van Oostenbrugge. Roeland heeft hiervoor al twee startups gehad waarvan er één (een webwinkel met fietsonderdelen) een groot succes werd. Professioneel helpt hij online ondernemers om succesvoller te worden (website). Dit, gecombineerd met zijn programmeerervaring, kennis over statistiek en passie voor bijenhouden vormt de ideale achtergrond om van dit product een succes te maken.


Doe je mee?
We zouden het erg leuk vinden om een groep enthousiaste imkers bij elkaar te brengen die mee willen doen aan de toekomst van het bijenhouden. Als je geïnteresseerd bent, horen we graag van je! Aanmeldingen uit heel Nederland en België zijn welkom. Het aantal plaatsen is beperkt dus meld je snel aan. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans op de gratis variant.
Voor aanmelden en meer informatie: https://www.beebeeper.com . Je kunt ook direct een mail sturen aan roeland@beebeeper.com .

Met imkersgroet,

Roeland van Oostenbrugge

Deel dit bericht

Reacties

  • Gerard Markhorst

    24-03-2025 om 12:19

    Ik ben zeer geïnteresseerd in de Beebeeper en wil graag actief meedoen.

    Dag Gerard, meld jezelf aan bij Roeland want ik mag volgens AVG geen mailadressen delen met derden.
    Groet, Ben

  • Margriet

    24-03-2025 om 13:46

    Dit vind ik heel interessant. Graag doe ik actief mee aan de Beebeeper

    Ha Margriet, svp aanmelden bij Roeland. Groet, Ben

  • Lineke

    24-03-2025 om 18:48

    Super gaaf project! Zou graag meedoen, maar woon in Portugal en heb op dit moment helaas (nog) geen bijen. Maar ik volg graag de resultaten. Krijgen we af en toe een update?

    Ha Lineke, jazeker. Zodra er nieuws is, meld ik dat. Groet, Ben

  • Edward

    24-03-2025 om 20:18

    Grappig ik ben hier ook mee bezig om dit te maken.
    (Gewicht meten ,temperatuur,luchtvochtigheid)
    Elektronische bijenkast kaart(webpagina met geheugen kaart) .via een eigen wifi die de elektronica naarbij de bijenkast genereert.
    Zou graag eens met je in contact willen komen.
    Zelf zit ik nog met een aantal vraagstukken.
    Maar ik heb het werkend.

    Ha Edward, dan kun je het beste een mail naar Roeland sturen. Die heeft er echt verstand van. Ik vooral van bijenbiologie. Groet, ben

  • Marjan Kemperman

    24-03-2025 om 22:43

    Ik vind het zo bijzonder dat zo weinig imkers zich zorgen maken over elektromagnetische straling en bijen. Uit vele onderzoeken, maar ook door het gebruiken van gezond verstand, blijkt dat 5G zeer schadelijk is voor bijen en één van de redenen is voor bijensterfte.
    Weg met straling in de buurt van bijen!

  • PeTeR

    24-03-2025 om 23:00

    Wat vreemd die ontwikkelingen… we hadden al broodminder, beep, en andere soort gelijken, die je ook kan aflezen op je telefoon. In dat geval interpreteer je zelf de data. En vaak ook maar beperkt op 1 of 2 zaken (temp en gewicht)

    Maar om dat dan te gaan combineren met AI is een beetje de ziel uit je hobby halen. (Als je het mij vraagt)
    En de input voor AI om te leren zijn test imkers..
    Zoveel imkers zoveel meningen.. ben benieuwd hoe het AI dat in zijn algoritme gaat verwerken.
    En dat nog los van de vele stijlen imkeren. Regulier natuurlijk bd e.d. en hoe je dan wil handelen.

    Nee dank je..

    Ha PeTeR, ik begrijp je scepsis, dat bekruipt mij ook soms. Echter de behoefte om meer te begrijpen van deze wonderlijke diertjes, die samen het eigenlijke dier vormen, is toch ook aanwezig. Het doel om nog minder in te grijpen/volken open te maken spreekt me ook wel aan. Groet, Ben

  • Philip Salm

    25-03-2025 om 08:34

    Hoe slimmer hoe beter!
    Mijn vier kasten staan als een paar jaar op heel goede zelfgemaakte weegschalen en ook de kasttemperaturen worden gemeten.
    Alles via LAN naar mijn eigen server en kan op het BEEP-platform mijn data realtime zien.
    Van de microfoon heb ik geen meerwaarde ontdekt.

    Ha Philip, we weten niet wat we nog niet weten. Met het monitoren van allerlei data kunnen we misschien iets meer inzicht krijgen in deze boeiende wereld van de honingbij. Groet, Ben

  • PeTeR

    25-03-2025 om 09:25

    Hoi Ben, je schreef eerder.

    Ha PeTeR, ik begrijp je scepsis, dat bekruipt mij ook soms. Echter de behoefte om meer te begrijpen van deze wonderlijke diertjes, die samen het eigenlijke dier vormen, is toch ook aanwezig. Het doel om nog minder in te grijpen/volken open te maken spreekt me ook wel aan. Groet, Ben

    Als AI je verteld hoe zwaar je kast is ipv dat je voelt, als als AI verteld hoe warm het is versus je hand op de dekplank leggen als AI verteld er hangt nu waarschijnlijk een redcel. Leren we dan echt meer begrijpen van het volk. De kast minder vaak opendoen is ook een kwestie van alle zintuigen gebruiken. Goed kijken zelfs ruiken.

    In deze lijkt het meer commercieel gedreven. En meer uit gemakzucht (dat is ook de reclame op de site) omdat je druk bent (werk kinderen) dan uit het volk beter te willen leren begrijpen.

    Maar het staat natuurlijk een ieder vrij.

    Dat is het mooie van deze hobby. Met respect voor de natuur en het bijenvolk maakt iedere imker zijn eigen keuze. Het is een wondere wereld waarvan we zeker nog niet alles weten. Ook dat aspect maakt het extra boeiend. Groet, Ben

  • Roeland (Oprichter Beebeeper)

    25-03-2025 om 11:55

    Hallo, hier even een reactie op wat vragen onder dit blog.

    Bedankt voor alle positieve reacties; ik heb verrassend veel aanmeldingen en enthousiaste berichten ontvangen! Ik voel de verantwoordelijkheid om dit op te pakken en er een heel mooi product van te maken. En ja, het is in “commerciele” vorm. Dit is de vorm die bij mij past en heeft als voordeel ten opzichte van initiatieven met bijvoorbeeld subsidie of afstudeerders, dat er echt naar een goed werkend eindproduct toegewerkt wordt.

    Een van de mooie aspecten van bijenhouden is juist dat het je in contact houdt met de natuur. De Beebeeper is meer bedoeld als extra zekerheid om te voorkomen dat je een ingreep mist, en om de bijen meer rust te geven. Daarbij is niet iedereen een ervaren imker, en als de inzichten informatief gebracht worden kan het juist het begrip over en gevoel voor imkeren vergroten.

    Voor wat betreft straling is het zeker goed om voorzichtig te zijn, en goed om eventuele effecten in de gaten te houden.
    Tot nu toe is er geen goed uitgevoerd onderzoek waaruit blijkt dat elektromagnetische straling op dit vermogen de bijen beïnvloedt, maar afwezigheid van bewijs is natuurlijk geen bewijs van afwezigheid dus we houden dit in de gaten.

    De straling wordt in elk geval tot een minimum beperkt doordat:
    • Er wordt gemiddeld slechts ca 20 seconden per uur data doorgestuurd, de rest van de tijd staat de lijn uit;
    • 5G is optioneel; je kunt de hub ook via een internetkabel aansluiten;
    • De communicatie tussen bijenkast en hub gaat over de de 2.4 Ghz-band (zelfde als bijv. Bluetooth)
    • Deze communicatie gaat op minimum vermogen en wordt alleen verhoogd als de verbinding tussen kast en hub onvoldoende is.

    Daarbij is het, zoals zoveel in het leven, een afweging tussen twee kwaden: aan de ene kant is er het risico dat er toch een negatief effect ontdekt blijkt te worden van de straling. Aan de andere kant is er het veel grotere risico dat een volk het sowieso niet haalt doordat je een benodigde ingreep gemist hebt of het volk teveel verstoord is geweest door teveel inspecties. Hieruit volgt dan de discussie in hoeverre onze bijen natuur zijn en in hoeverre we de natuur de vrije loop moeten laten, maar dat valt buiten het vraagstuk over straling.

  • Gerard

    25-03-2025 om 12:15

    Hoi Ben
    Wanneer is het een goed moment voor het plaatsen van de honingkamer?
    Ervaren imkers zeggen als de kers gaat bloeien, maar inmiddels bloeien bij ons de pruimenbomen maar de kers nog net niet.
    Laat jouw licht even schijnen over deze vraag.
    groetjes,
    Gerard Brouwers

    Dag Gerard, zodra de bovenste bk bijna vol bijen zit en er is dracht dan kan de hk erop. Dus zou nu al kunnen. Groet, Ben

  • Edward

    25-03-2025 om 21:03

    Peter

    Je hebt helemaal gelijk!

  • Marchel

    26-03-2025 om 17:49

    Discussie over straling.

    Ik denk dat LoRa een betere en voordeliger keuze is dan een G5 connectie.

    Met beter bedoel ik een lagere straling sterkte.
    geen 5G abonnement nodig toch een groot bereik eventueel met eigen lora gateway.

    Maar in bovenstaande zitten de minste kosten.
    Betrouwbare nauwkeurige en gevoelige sensors zijn belangrijk (pt100/pt1000).
    Voor gewicht is een absolute gewicht meting onzin, maar een ingebouwde temperatuur compensatie in de weegcel doet veel.
    Beeld herkenning voor de ingang is een hele uitdaging dus is een bijenteller voorlopig nog g het best haalbaar.

    Ben erg benieuwd en vooral of het betaalbaar blijft


  • Martie

    29-03-2025 om 14:53

    Hoi Ben
    Misschien een hele rare vraag
    Maar in de kippen kooi gebruiken we kippentabak voor parasieten op de kippen
    Ook mijten
    Kunnen we dit ook in een bijenkast gebruiken
    Of kunnen daar de bijen niet tegen.
    Groetjes Martie

    Ha Martie, tabaksplant bevat nicotine en ruikt erg sterk. Aangezien de mijten voor 70% in het broed zitten, moet je de tabaksstengels permanent op de toplatten houden. Dat verpest je honing en mijten worden uiteindelijk resitent.
    Dus gewoon de gangbare en geteste middelen gebruiken, is verstandiger. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.