24-04-2018

Kwetsbare raten

Bij mijn laatste TBH controle ging het weer eens mis. Ook met veel ervaring kun je nog de fout in gaan. De combinatie van warm weer en een beetje overmoedigheid was te veel van het goede. In deze video zie je dat mijn goede bedoelingen om een TBH-raat enigszins te corrigeren tot een volledige mislukking leiden. De raat scheurt onder zijn eigen gewicht af. Goede les voor de volgende keer en misschien ook voor andere TBH-imkers.

Het is iedere keer weer verbazingwekkend hoeveel darren voortkomen uit een TBH-volk. De vrije bouw genereert veel meer darrenraat dan in een reguliere kast met ramen met kunstraat. Deze darren van een F1 koningin zijn raszuiver, dus goed voor de omgeving. 

PS misschien heb ik het euvel van de matige geluidsopnames gevonden. Bij de e.v. video zullen we het uitproberen.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Hans

  24-04-2018 om 11:52

  Ben, dank voor je leerzame berichten. Ik heb er veel aan. Maar je zegt dat raszuivere darren goed zijn voor de omgeving. Wie zegt dat iedereen die wil? Ik heb ze liever niet. Ik merk dat het bijenwerk soms qua inzicht verschuift van algemene adviezen naar Buckfast specifieke adviezen. Maar ik lees je blog met veel interesse.

  Hans, ik denk dat alles wat ik met deze bijen doe en vooral niet doe, je kunt toepassen op iedere bijensoort. Als ik zie hoeveel imkers zich in pakken hijsen of dikke handschoenen dragen, dan vind ik het niet erg om raszuivere bijen te promoten. En dat mogen voor mij Carnica, Zwarte bijen en Buckfast-bijen zijn. De standbevruchte nakomelingen van deze bijensoorten zijn ook nog uitstekend. 90% van mijn moeren zijn standbevrucht door lokale darren van de buurimkers. Groet, Ben

 • Frauke

  24-04-2018 om 12:26

  Al een hele tijd breek ik me mijn hoofd over de vraag hoe ik mijn steekrage bastaard bijen kan vervangen door vriendelijkere volgen. De waakbijen van ons vervolgen ons tot in de keuken....Zelf onze hond durft niet meer bij goed weer naar buiten!
  Graag je advies, met vriendelijke groeten, Frauke

  Frauke, bestel ergens in je omgeving een jonge Carnica- of Buckfast F1 moer. Haal 9 dagen voor de leveringsdatum je bastaardmoer uit het volk. Na 9 dagen redcellen breken en laat de F1 moer los in het volk. Beter is nog om een broedaflegger van je volk te maken en de vliegbijen eerst af te laten vliegen. Na 9 dagen weer redcellen breken en de moer in laten lopen. Met een broedaflegger is de kans op acceptatie groter. Je kunt natuurlijk ook 2 moeren bestellen en beide methoden toepassen. Na 3 weken is de jonge moer aan de leg, vanaf nu wel wekelijks controleren op wisselcellen en die wegbreken. Groet, Ben

 • Bendicks

  24-04-2018 om 17:22

  Sinds vorig jaar ben ik overgestapt op Buckfast bijen omdat ik ook graag met rustige bijen werk. Als ik jouw opnamen bekijk gaat het er heel rustig aan toe de bijen hebben nauwelijks in de gaten dat je de kast open doet. Als ik de kast open doe (met of zonder rook) zitten de bijen gelijk boven op de ramen en wil ik er ook nog een raam uithalen dan zijn de bijen echt niet vriendelijk meer. Wat kan er mis zijn, ik probeer zo rustig mogelijk de handelingen uit te voeren maar op deze manier durf ik het niet aan om zonder handschoenen te werken.

  Bendicks, jammer dat je dit overkomt. In het voorjaar zouden ze juist extra rustig moeten zijn. Helpt een pufje rook echt niet? Zo niet dan zou ik toch op termijn de moer vervangen, want de moer of beter gezegd de darren waarmee ze gepaard heeft, zijn vooral de schuldigen. De zachtaardigheid vererft in belangrijke mate over de manlijke kant. Groet, Ben

 • Rob W. le Mair

  24-04-2018 om 17:42

  Hoi Ben. Jammer van die afgebroken raat.
  Ik heb ook 4 zelfontworpen en gemaakte toplatkasten. Ik heb de maten zo gekozen dat ik simplex broedkamer ramen onderaan de (omgekeerde) toplat kan schroeven. Aan de onderlat tot de bodem de bijen ruimte van ca. 10 mm. Daardoor is de TLK minder hoog en de raten minder zwaar. Links en rechts blijven er dan driehoekige stukken over waar de bijen darrenraat en zwermcellen bouwen. Lekker makkelijk te vinden. Ook het wegsnijden van darrenraat is dan eenvoudig. Ik maak soms ook gebruik van gewone kunstraat in de TLK. Onder de toplat schroef ik 4 haakjes waar ik de kunstraat aan ophang. De verstevigingsdraad heb ik zigzaggend ingesmolten zodat er aan de bovenkamt 4 lusjes uitsteken waarmee ik de raat aan de toplat hang. Zelfs schudden op mijn aanhanger bij warm weer geeft geen probleem. De raten scheuren dan wel af, maar vallen niet. Ze blijven precies op hun plaats hangen. De bijen herstellen de bovenrand en klaar is Kees. Geen schade. Ook daar ontstaat er darrenraat aan de zij-driehoekjes. Maar veel minder darren als bij algehele zelfbouw.
  Om de raten minder zwaar te maken kan je wat onderin de TLK leggen waardoor ze de raten niet tot onderin kunnen uitbouwen.
  Je kunt ook ijslollie-stokjes of satehprikkers of fietsspaken in de toplat boren en lijmen. Let dan wel op de afstand voor je raathoningverpakking bakjes.
  Ik moet ergens in mij computer plaatjes hebben bij dit verhaal.
  Wie geïnteresseerd is : RobWleMair@gmail,com

  Rob, dat breken van die raat was gewoon mijn eigen schuld. Ik wil zo origineel mogelijk in een TBH imkeren. Kunstraat en raampjes horen thuis in gewone kasten, die heb ik ook genoeg. De charme van een TBH is juist zijn eenvoud. Toch bedankt voor je suggesties. Groet, Ben

 • Mike

  24-04-2018 om 21:17

  Ben,
  Je ziet dat de bijen de raat niet graag tegen de toplat bouwen. Vandaar de zwevende hoeken. Als je een nieuwe toplat gebruikt moet je de onderrand met vloeibare was voorbehandelen. Ikzelf gebruik een vlakke onderzijde met zaagsnede. Hierin ingesmolten een kleine strook kunstraat. Steekt ongeveer 4 a 5 mm uit. Puur als bouwrichting voor de raat. Mijn raat heeft altijd een brede basis tegen de bovenlat zonder losse hoekjes. Ook extra versteviging-stokje of spaken worden door de bijen zo lang als mogelijk gemeden. Ze bouwen er mooi langsaf zonder contact ermee te maken. Mijn honingraten breken af als ik verkeerd beweeg en de raat inscheurt. Probeer maar een een nieuwe bovenlat met gesmolten was op de onderrand. Inmijn TBHs altijd een succes.

  Mike, mijn eigen toplatten zijn ook vlak met zaagsnede. Die heb vol laten vloeien met was. Werkt prima. Die nieuwe latten met driehoekige onderkant heb ik gekregen van klanten, die een TBH-volk besteld hebben. Ik had er ook was aan moeten smeren. Tja, je probeert eens wat....Het inscheuren was mijn eigen schuld, heb ze te veel ingesneden. Groet, Ben

 • Hans

  25-04-2018 om 13:34

  Hoi Ben
  Hoe slinger je de honing eruit

  Hans, ik snij de verzegelde raat deels uit voor raathoning. Er zijn veel liefhebbers voor deze delicatesse. Groet, Ben
  PS Men schijnt het ook te slingeren via zo'n visrekje voor de BBQ.

 • Anton

  25-04-2018 om 15:29

  Triest dat ik als lid van Imkers Nederland niet meer kan genieten van de kennis van Ben. Dat was voor mij een zeer waardevolle aanvulling op mijn imkerkennis.
  Nu kan dat binnenkort niet meer. Jammer voor mij als imker en voor mijn bijen.....
  Jammer ook voor al die goedbedoelende imkers die het nu weer zelf moeten uitzoeken....jammer ook voor de bijen...want de goed geinformeerde imker, daar profiteert de bij weer van!!

 • Ben de blogger

  25-04-2018 om 17:57

  Anton, laten de besturen van IN en de NBV eens een bakkie koffie gaan drinken. Ik zal het NBV bestuur adviseren dit te doen, wellicht kan IN participeren in het NBV Bijenblog en kunnen we de site ook ontsluiten voor imkers, die lid zijn van IN. Ik ben overigens lid van beiden, domweg omdat ze allebei goed werk doen voor de imkers. Denk vooral aan onderwijs, voorlichting en bijengezondheid! Groet, Ben

 • Hans

  26-04-2018 om 08:48

  Hoi Ben, ja als de rest ook Buckfast heeft dan heb jij zeker gelijk. Wat betreft de opmerking hierboven gemaakt, ik las wel eens in bijenwerk en op het blog dat je zwermstemming op zou kunnen lossen door doppen te blijven breken. Dat klopt volgens mij alleen voor Buckfast, mijn bijen zijn dan al op de vleugels ;-) Ik moet toch echt een veger maken. Maar dat is maar een kleinigheid.
  Zeer veel dank voor je heldere uitleg! Ik heb er veel aan gehad en je ontspannen manier van omgaan met de bijen vond ik enorm inspirerend. Het blog bergt een schat aan praktische adviezen. Helaas ben ik geen lid meer van de NBV maar heel veel succes!

 • hero

  26-04-2018 om 10:09

  dag ben , zal je missen na eind mei, ze proberen mensen altijd te dwingen om zich aan te sluiten bij een organisatie of een vereniging, onze bijtjes zullen dat niet doen die volgen hun natuurlijke weg! heb veel van je geleerd de afgelopen jaren, zelfs als ik in de winter woon in thailand genoot ik van je winter blogs ondanks dat ik al jaren bijen houd, ben op mijn 20 st imker geworden maar leer nog altijd, vriendelijke groet hero.

 • Renée

  26-04-2018 om 18:42

  Hoi Ben, dank weer voor de mooie beelden. Ben altijd blij als je weer over TBH vertelt.
  Ik heb net op de lade van mijn TBH veel hele wasdekseltjes gevonden, dus geen mul zoals gewoonlijk.
  De kast zit propvol met bijen, ze hebben ruimte maar bouwen niet uit (voor zover ik kan zien).
  Moet ik mij zorgen maken?

 • Ben de blogger

  26-04-2018 om 21:41

  Renee, geen zorgen alhoewel er met zoveel bijen, die binnen samen gepakt zitten vanwege de tamelijk lage temperatuur, wel zeermdrift kan ontstaan. De hele wasdekseltjes komen van het darrenbroed, dat uitloopt.

 • Mike

  28-05-2018 om 23:14

  Ben,
  Ik heb nog een tip over de bovenlatten. Mijn eerste bovenlatten waren vuren 15mm dik. Mijn laatste zijn hardhout 10mm dik. Ik wil ze nog iets aanschuinen. Hiermee voorkom ik het platdrukken van de bijen als je de latten tegen elkaar schuift. Ik schuif de latten tot ca. 5mm tegen elkaar en wacht tot de bijen er tussenuit kruipen. Dat gaat met smalle latten veel sneller. Helaas sneuvelt er nog wel een eens een bij die op het laatste moment terug kruipt. Bij de smalle lat is het zicht hierop ook veel beter. Zijn de latten eenmaal gesloten dan leg ik er altijd een isolatie vel over om het broednest warm te houden. Koelen doen ze via de gaasboden. Werkt voor mijn TBH veel sneller.

 • Marcus johnson

  27-07-2021 om 22:43

  I think the old b should reflect on his treatment of his former worker b. The other lazy B's sitting around doing absolutely nothing to help former b get the honey he deserves. Can you please fly by the injured formers for explanation before he is dead from injuries from hive

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.