Laatste tips voor het oxaal druppelen
Reacties
-
Jan v Tongeren
07-12-2018 om 14:53Als je kleine volkjes niet behandeld ( 3 of minder straatjes ) is de kans op herbesmetting wel groot.
Jan, het vervliegen van darren gebeurt in de zomer. Het roven van bijenvolken gebeurt vooral in de herfst. De bijenvlucht ligt achter ons. Er is dus in de winter geen sprake meer van herbesmetting.
Indien je drieraams volkjes nu wel behandelt, is de kans aanwezig dat ze over een maand dood of verdwenen zijn.
Groet, Ben
-
Anoniem
07-12-2018 om 15:18Nu is het de laatste week best warm geweest, zo rond de 10 of 12 tot 14 graden op sommige dagen. Dan gaat de moer toch weer aan de leg en hebben we nu toch weer gesloten broed?
Die 'vorst' periode is zo toch teniet gedaan. Na dat beetje vorst zijn het zachte weken geweest qua temperatuur. Onze bestrijding gaat dan toch niet effectief zijn? Of zie ik dat verkeerd?
J., ik zie al zeker 2 weken uitsluitend volwassen mijten vallen, dat betekent dat er geen broed meer uitloopt. Als de dagen gaan lengen na de 21e is de kans zeer groot op de aanwezigheid van een nieuw '2019' broednestje. Je hebt dus maar een beperkt 'slot' met de grootste kans op broedloosheid en die is de komende 2 weken. Beter wordt het niet ;-). Groet, Ben -
ruud
07-12-2018 om 15:19Ben, volgens de buienradar blijft het rond de 8 gr schommelen de komende weken zelfs, toch maar doen dan of wachten?
Ruud, als bijenboer ;-) kijk ik altijd naar www.agriholland.nl
Die hebben een lange termijn weervoorspelling per provincie. Die voorspellen voor 12 dec etc max temperaturen van 5 a 6 graden overdag en 1 graad in de nacht. Da's mooi druppel weer. Dus wel wachten op ochtend temperaturen van 4 a 5 graden. Groet, Ben -
Wil Brans
07-12-2018 om 15:34Imkersvereniging "Place To Bee" in Eindhoven verstrekt ook flacons met 50 ml kant en klare oxaaloplossing aan haar leden. Voor leden met 1 of 2 kasten is dit stukken handiger dan zelf 50 ml of 100 ml aan te moeten maken. Is op deze manier ook stukken veiliger.
-
peteroos
07-12-2018 om 16:52maakt de temperatuur om oxaal te verdampen niet uit?
Peteroos, verdampen is hetzelfde als sublimeren, dat doe je als de temp boven de acht graden is, want de bijen moeten niet compact op de tros zitten. Groet, Ben -
Jonas
07-12-2018 om 18:23Dag ben , op mijn VarroMed fles staat er "30 dagen tot ... " . Zijn die puntjes dan zelf niet in te vullen ? Ikzelf heb 2 kasten, als op deze termijn het product vervallen zou zijn is dit wel een héél dure affaire ... .
Misschien een domme vraag maar zou je dit kunnen invriezen ?
Jonas, je kunt het uiteraard in de koelkast zetten na opening, maar ik weet niet of het helpt. Ik heb de vraag voorgelegd aan de producent Vital Europe. Nog geen antwoord.
Bij 2 kasten kun je beter Oxaaldyhidraat suikerwateroplossing gebruiken. Een liter van dat spul kost niet meer dan 1 of 2 euro. Genoeg voor 20 tot 30 volken.
Kun je niet samen iets doen met een collega imker van de vereniging?
Groet, Ben -
Henri
08-12-2018 om 14:17Hallo Ben,
Ik maak mbv oxaal kristallen zelf een suikeroplossing.
Mijn vraag is, kunnen deze kristallen oud worden?
Ik bewaar de kristallen op kamer temperatuur, is dat ok?
Kan de stof Hydroxymethylfurfural, HMF ook ontstaan in de vaste kristal of alleen in de suikeroplossing? aangezien HMF ontstaat uit suikers als glucose en fructose.
Ik ben trouwens ook erg benieuwd naar het antwoord van Vital Europe, laat ons ook iets weten. Groetjes.
Henri, oxaaldyhidraat is - droog en donker bewaard -goed houdbaar. Pas opgelost in suikerwater gaat het (oxaal)zuur inwerken op de sacharose waardoor o.a. glucose ontstaat. Glucose is de trigger voor HMF. Groet, Ben -
Tomer
08-12-2018 om 23:17Zie ik het goed en zijn dat witte onderdelen van geruimde bijenpoppen op de foto? Dan is er nog gesloten broed aanwezig. Ik zie het hier ook op de schuif, een teken van hygiënisch gedrag? Hier is nog geen nachtvorst geweest, dus een ideaal moment om te bestrijden komt er niet meer dit jaar, maar ik plan toch rond kerstmis oxaalzuur te verdampen.
Tomer, dit een foto van 2 maanden terug. Het is inderdaad hygiënisch gedrag. Groet, Ben -
Erik
09-12-2018 om 09:47Ben, ik heb een vraag/bedenking bij het sublimeren van oxaalzuur: het gebruik van een goed mondmasker is hier zeker nodig. Ik vraag me af wat er gebeurt na het de-sublimeren van het oxaalzuur (wordt terug vaste stof).
Het oxaalzuur blijft ongetwijfeld (gedeeltelijk) achter als zeer fijn stof in de kast in de raten, op de bijen, op de kastwand… en verdwijnt mijn inziens niet zomaar uit de kast omdat het terug een vaste stof is geworden.
Ik vraag me dus af hoeveel oxaalzuur er overblijft in de kast na 1 week, na 1 maand, na 6 maand? Moeten we na het sublimeren dan ook geen masker opzetten
als we de kast openen?
Erik, de kristallen slaan inderdaad weer terug op de wanden etc. Het is verstandig om direct contact tussen de kristallen en de blote huid te vermijden. Inademen is minder waarschijnlijk, want de kristallen die los komen, zullen naar beneden vallen. Al met al wel een punt van aandacht. Groet, Ben
-
jan is maar 3 karakters
09-12-2018 om 15:39De afgelopen dagen was het 13 a 14 graden.
Zou een mierenzuurbehandeling dan ook gekund hebben? Jan
Jan, mierenzuur verdampt uitsluitend voldoende als de temperatuur 18 graden of hoger is. Een hoge vochtigheid is ook slecht voor de verdamping.
Voor deze periode is Oxaalzuur het juiste middel. Groet, Ben
-
Anoniem
09-12-2018 om 21:40Ben, hoe reageert het bijenvolk op een behandeling met oxaalzuur of varromed? / Wat is een normale reactie van het volk?
Is het normaal dat een volk dat eerst mooi bovenin in de kast tegen de dekfolie zat, na druppelen dieper in de kast kruipt en niet meer zichtbaar is? Zouden de bijen uit de wintertros komen of de tros kunnen verlaten (en verkleumen), of doen ze dat niet?
J., na het druppelen trekt het volk zich soms voor een paar dagen dieper terug tussen de ramen. Dat heb ik vaker gezien. Dat is overigens tijdelijk. Alleen de bijen in de buitenste 2 kleine straatjes kunnen verkleumen, maar je kunt die beter dan ook niet bedruppelen. Groet, Ben -
André
12-12-2018 om 12:06Dag Ben,
Misschien heeft iemand die vraag al gesteld, maar is er een manier dat ik mijn top bar hive ook kan oxalen nu in deze koude tijd. Druppelen zal niet gaan lijkt mij. Omdat alles zit vast gekit . Alvast bedankt voor je reactie.
André, je enige optie is sublimeren door de vliegopening. Dat zou goed moeten gaan. Ik heb 4 TBH's al ongeveer 6 of 7 jaar en ik heb ze nog nooit een winterbehandeling gegeven. 1x is er een volk dood gegaan, maar in alle andere gevallen bleven ze leven. Groet, Ben -
Rindert
14-12-2018 om 15:11Hallo Ben,
Vanmiddag aan het oxalen geweest. Alhoewel het maximaal 4 graden was, vlogen er van het grotere volk vele bijen af.....?
Het andere volk was met 4 raampjes een beetje te klein. Het betreft een 2 BK's Segenbergerkast waarbij in de bovenste BK voer en de onderste BK de bijen. Ik heb ook nog een 6-ramer met ongeveer net zoveel bijen. Kan ik deze nu nog verenigen ? En zo ja hoe?
Alvast bedankt voor je antwoord!
Rindert, je kunt verenigen bij een temperatuur vanaf 9 graden, want dan krijgen de opvliegende bijen nog kans om terug te vliegen. Maar bij 4 straatjes zou ik nog niet verenigen, dat zou ik pas doen bij minder dan 4.
Een zesramer met 4 straatjes is trouwens een gewone sterkte, die blijft echt wel leven.
Mocht je toch willen verenigen, dan maak je eerst ruimte in de onderbak van de Segeberger door de 5 bezette ramen helemaal naar rechts of naar links te verplaatsen en de 5 niet bezette ramen eruit te halen. In de open ruimte kun je de 5 bezette ramen uit de 6-ramer plaatsen. Zorg dat de 50%s bezette ramen weer aan de buitenkant komen. Zodat de goed bezette ramen van beide volken tegen elkaar komen te zitten. Samen vormen ze weer een nieuwe grotere wintertros. De moeren lossen het vanzelf wel op. Groet, Ben
-
Twan
18-12-2018 om 20:09Ik heb zaterdag gedruppeld. Op het etiket van het potje met oxaalzuur (via de vereniging) staat 3 ml per straatje. Jij schrijft 5 ml. Dat is toch een verschil van 66%.
Heb ik het nu verkeerd gedaan?
Twan, ja. De dosering is echt 5 ml per straatje. Vraag nog maar een keer aan de vereniging. Kijk ook even in de varroabrochure van bijen@wur. Er staat echt 5 ml. Groet, Ben -
Twan
20-12-2018 om 17:32Fraai is dat. Staat toch echt zo op het etiket... En wat nu?
Ik heb zojuist gekeken op de varroa-lades. Ik heb niet geteld, maar het aantal mijten dat in vijf dagen gevallen is, is erg weinig. (Heb de lades in het verleden na een behandeling wel eens flink voller gezien.)
Ik neig er naar om nu niets meer te doen.
Wel zou ik ev. nog kunnen verdampen. (Beschik over een verdamper.)
Wat is nu wijsheid? Niets doen of verdampen?
Gr. Twan. -
Ben de blogger
20-12-2018 om 17:50Twan, ik zou niets meer doen in de bijen, maar wel in gesprek gaan met de leverancier. Want dit kan echt niet.
-
Twan
20-12-2018 om 19:24Ik heb kunnen achterhalen waar het vandaan komt. Ik zal ze een bericht sturen met verwijzing naar de andere informatie.
-
Paul
06-12-2019 om 19:32Dag Ben, ik heb een TBH. Zou jij een filmpje kunnen maken over het druppelen in deze kast. Mij lukt het niet omdat je,voordat je bij de bijen bent, alles kapot hebt getrokken.
Dag Paul, mij lukt dat ook niet. Dus verbreek ik niets in de winter en laat ze lekker met rust. Mocht ik DWV-bijen zien in het voorjaar dan druppel ik in mei of juni drie keer met varroMed. Maar meestal druppel ik alleen bij de zomerbehandeling eind juli/begin augustus. Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.