06-03-2020

Lagere mijtenval uit volken op kleine cellen

Voor het derde jaar op rij hou ik de dagelijkse mijtenval bij van volken op kleine en op grote cellen. Doel is de teeltmoeren (P-moeren) te kunnen selecteren met de laagste mijtenbesmetting in de volken en de vergelijking te kunnen maken tussen de mijtenval van volken op kleine en op grote cellen. Ook dit jaar bleek dat de mijtenval en dus de mijtenbesmetting substantieel lager was in de kleine cellen volken (4,9 mm) ten opzichte van de grote cellen volken (5,4 mm). In diverse wetenschappelijke studies is het verband aangetoond tussen de mijtenval en de mijtenbesetting, dit geldt voor zowel behandelde als onbehandelde volken. In deze ronde deden 27 onbehandelde en 2 behandelde volken mee. In de periode tussen 3 september 2019 en 2 maart 2020 vielen er 42.185 varroamijten. 

Alleen de volken met gelijke sterkte in vergelijkbare kasten worden met elkaar vergeleken. De meeste volken zitten in MiniPlus-kasten, enkele in dadant- en spaarkasten. 

De lagere mijtenval/besmetting van 'kleine cellen volken' zou veroorzaakt kunnen worden door:

  • het vertraagde instappen van mijten, vanwege de strakkere vulling van de cellen met volgroeide larven (minder mijtengeneraties per jaar);
  • een verkorte broedduur vanwege de kleinere bijen en de wellicht iets betere broedwarmte aan de randen van het broednest (kleine mijtengezinnen).

Alle 29 volken, waarvan de mijten geteld zijn, hebben de winter goed overleefd. Dat geldt overigens ook voor de andere onbehandelde volken, die al twee, drie of zelfs vier jaar onbehandeld zijn gebleven. Ondanks de hoge mijtenval van sommige volken winteren ze schijnbaar goed uit. Zodra het warmer wordt, zal ik de volken op de video zetten. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Ko Eversdijk

    06-03-2020 om 21:41

    Wat is dat beurer apparaatje? Ligt dat er alleen op om het boekje open te houden voor de foto? Of wordt er iets mee gedaan in de bijen?

    Ko, dat is een digitale kofferweegschaal, die ik gebruik om het voergebruik van de miniplussen vast te stellen. Groet, Ben

  • Jan Kuijpers

    06-03-2020 om 22:23

    Is het gebruik van andere wastafels genoeg voor een langzame overgang naar de kleinere bijen ? Dus de Duitse wastafels aanschaffen en langzaam introduceren
    Groet Jan

    Jan, helaas is het zo gemakkelijk. Je kunt proberen de tussenmaat 5,1 mm eerst volledig te introduceren en daarna 4,9 mm kunstraat, maar bij mij werkte dat niet echt. Je kunt beter een schudzwerm of vlieger huisvesten op uitgebouwde 4,9 mm raat. Dan worden er direct kleine bijen geboren, die wel in staat zijn om 4,9 mm kunstraat redelijk uit te bouwen.
    Groet, Ben

  • Liesbeth van der Pol

    07-03-2020 om 09:23

    Hoi Ben, op mijn vraag hoe over te stappen met Buckfast van 2 BK Spaarkast naar 1 BK Spaarkast om het volk niet onnodig uit elkaar te moeten trekken ( en niet meer te hoeven tillen om bij de onderste BK te komen), zei je me: stap over van 10 op 11 ramen per BK. Dan heeft de koningin genoeg cellen te beleggen en is de kans op zwermen klein. Is het dan ook niet logisch om over te stappen op kleine cellen?
    Groet Liesbeth

    Liesbeth, ik bedoelde te zeggen dat je juist wel extra aandacht moet besteden aan opkomende zwermdrift. Je hebt gelijk dat 12 ramen kleine cellen meer ruimte biedt in een BK, zo'n 66.000 cellen. Meer dan genoeg voor de meeste moeren. Maar de overgang naar kleine cellen is niet zo heel makkelijk als je veel volken hebt. Groet, Ben

  • Ikas

    07-03-2020 om 17:43

    Hoi Ben interessante resultaten. Ik heb zelf ook een aantal volken die een aantal jaren onbehandeld zijn, ze laten een hele stabiele mijtenval zien waar de meeste imkers van zouden schrikken maar waar ze blijkbaar toch goed mee om kunnen gaan. Vraagje: heb je weleens de staat onderzocht van de mijten die vallen in meerjarige onbehandelde volken? Ik ben benieuwd of er mijten tussen zitten die "stuk' gebeten zijn of op een andere manier toegetakeld zijn door de bijen.

    Hoi Ikas, ik zie hetzelfde als jij. Weliswaar volop mijtenval, maar een stabiele relatie tussen bijen en mijten. Dat is ook het geval bij Braziliaanse en Afrikaanse bijen. Die hebben ook volop mijten, echter wel op een lager niveau dan in Europa. Bij 1 lijn van mij heb ik laatst zo'n 30% stuk gebeten mijten gevonden onder de microscoop. De anderen volken/mijten heb ik nog nooit onderzocht op 'biting', want ik heb een krakkemikkige microscoop ;-). Volgens mij hebben we te maken met mijten zonder noemenswaardige virussen, dus schone mijten of met virustollerante bijen. Of een beetje van allebei. M.i. is de virulentie vd mijten over de hele lijn aan het dalen.
    Wanneer je reist of dicht bij andere imkers staat, die wel reizen of vreemde bijen binnenslepen dan verstoor je het evenwicht tussen mijten, virussen en bijen weer. Groet, Ben

  • Salvatore

    12-03-2020 om 09:56

    Beste Ben,
    op welke manier is het het verstandigst om over te stappen naar kleinere cellen.
    vb, langzaamaan raten introduceren per raam in een kast of vb, ineens via een aflegger.
    heb mijn 1e volk de winter doorgekregen en wil het gaan proberen met kleinere cellen
    dank voor het antwoord.

    Beste Salvatore, het is voor ervaren imkers al lastig om over te stappen naar kleine cellen, laat staan voor een beginner. In jouw geval zou je eerst moeten beschikken over uitgebouwde kleine raatcellen en daar een schudzwerm of vlieger op moeten huisvesten. Dan worden er kleine bijen geboren vanuit die kleine cellen. Daarna kunnen deze kleine bijen 4,9 mm kunstraat uitbouwen.
    Eerst overstappen op 5,1 mm kunstraat is een optie en een jaar later 4,9 mm kunstraat toevoegen is een optie. Maar de resultaten vallen mij tegen. Vaak blijken deze bijen nog net te te groot om 4,9 kunstraat netjes uit te bouwen.
    Het proces is echt iets voor volhouders. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.