18-09-2016

Late bevruchting succesvol?

Late bevruchting succesvol?

Medio augustus berichtte ik in een BLOG-bericht over de darrenslacht. Veel imkers denken dat er vanaf dat moment geen goede bevruchting meer mogelijk is van moeren voortgekomen uit late stille moerswisselingen. Niets is minder waar! 

Vanaf half augustus tot ver in september vervang ik oude moeren of moeren, die niet goed bevallen, door jonge raszuivere of F1-moeren. De raszuivere moeren komen meestal uit kleine bevruchtingskastjes (Apidea's in mijn geval). De moerloze Apidea's blijven gewoon in de tuin staan. De eerste redcel loopt eind augustus uit, de overige redcellen blijken vrijwel altijd afgebeten te worden. De meeste van deze moeren zullen dus begin september op bruidsvlucht gaan. Van de zeven jonge F1's zijn er inmiddels zes goed aan de leg. Het mooie weer heeft hier natuurlijk toe bijgedragen, maar ook in voorgaande jaren kwamen nog vele jonge moeren in september goed aan de leg.

Door een opzetrandje te plaatsen op de Apidea (zie foto rechts) kun je een eenheid scheppen, die nog redelijke kansen maakt om de winter te overleven. Bij strenge vorst kun je ze eventueel een paar dagen in de schuur of garage plaatsen. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent koninginnenteelt

 

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Jan van Cadsand

    18-09-2016 om 14:35

    je hebt F1'e uit je apidéa gehaald, dus uit de redcellen, komen F2's >>> of soms F 16's.

  • Ben de blogger

    18-09-2016 om 15:56

    Jan, ik schrijf dat de raszuivere P-moeren uit de Apidea's komen. Er worden dus vervolgens uitsluitend F1-moeren geboren. Ik schrijf dat er 6 F1-moeren aan de leg zijn gegaan. Dus niet van F2 tot F16..... overigens van stabiele lijnen kunnen F2 en soms ook F3 moeren nog steeds heel goed en zachtaardig zijn! Maar dat hangt ook af van de andere volken in je omgeving.

  • Ferry

    18-09-2016 om 18:12

    In de kantlijn - ik nog steeds darren.

  • Saskia

    18-09-2016 om 19:07

    Ik zie ook nog darren. Komt dat door de warme nazomer of zijn ze er sowieso nog in september? Dat koninginnen in september nog bevrucht worden impliceert dat eigenlijk wel.

  • Marjo

    18-09-2016 om 22:56

    In mijn volkje heeft er tijdens de zomervakantie ook een stille moerwisseling plaats gevonden. Gisteren zag ik naast gesloten broed ook larfjes en hier en daar een eitje. Het lijkt erop dat deze jonge moer (F2) is bevrucht. (opluchting :-)

  • Thijs

    19-09-2016 om 19:01

    Wat goed om dit te lezen! Gisteren in twee van mijn volken redcellen ontdekt, en de moeren lijken verdwenen. Klopt het dat ik deze volken dus gewoon normaal kan inwinteren? Uiteraard wel opletten of er weer nieuw broed aangezet wordt.

  • Ben de blogger

    19-09-2016 om 20:31

    Thijs, het is niet zeker dat het over twee weken ook nog warm genoeg is om je moeren bevrucht te krijgen, maar helemaal hopeloos is het niet. Ik hoop wel dat je al redelijk gevorderd bent met inwinteren. Bij redcellen heb je helaas zelf de leggende moeren om zeep geholpen, je kunt dus uitrekenen vanaf je voorlaatste kontrole wanneer de nieuwe moer geboren wordt. Daarna nog drie weken wachten met controleren op broed. Succes!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.