24-09-2021

Massale najaarsdracht van de klimop

Geweldig om honderden bijen per minuut te zien thuiskomen met grote gele stuifmeelklompen aan hun poten. Dit geeft de bijen een geweldige boost voor de komende winter en het voorjaar. Deze dracht geeft het broednest en de jonge winterbijen een goed steuntje in de rug met stuifmeel, die ze nodig hebben voor de opbouw van hun eiwitreserves. De rest wordt opgeslagen als bijenbrood (gefermenteeerd stuifmeel) om in januari en februari weer aangesproken te worden als voedsel voor de jonge voorjaarsbijen. 

De volken zien er sterk en gezond uit en de mijtenval vanuit mijn onbehandelde volken is meestal gering. Sommige volken, die geen broedstop gekend hebben, laten nu flink wat mijten verdwijnen via de schuiflade. Dit zijn de bejaarde varroamijten en hun niet volgroeide nakomenlingen, die uit het laatste uitlopende broed vallen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Maya Van der Wielen

  24-09-2021 om 20:47

  Hoi Ben,

  Even een update over de bijen die geen suikerwater wilde eten. Ik heb gedaan wat je adviseerde maar ook dit wilde ze niet. Weer een schone bak ( en andere vorm ) en een mespuntje zout was ook dus niet de oplossing. Ook de verhouding veranderen van oplossing maakt niet uit blijkbaar. Beetje honing oplossen, theelepeltje azijn toevoegen, vierkante bak, ronde bak, grote bak, kleine bak, omgedraaide hakpot met gaatjes... niets hielp...
  Ik heb het als volgt opgelost. Ik heb mijn overige volken extra gevoerd en daarna hier ramen vanaf genomen... Zij hebben nu nog steeds meer dan genoeg om de winter door te komen en het volk dat niet wil eten moet het nu ook kunnen redden. Ik wil ze absoluut niet verenigen.. het feit dat ze geen suikerwater accepteren gaan bij mij toch wat vlaggetjes uit ondanks dat het volk er verder prima uitziet en goed actief is. Maar goed, dus bij deze de beloofde update.

  Toch bedankt voor het meedenken,
  Groetjes,
  Maya

  Ha Maya, ik weet niet of je dit nog leest, maar toch nog een vraag: laatst was ik bij iemand met tbh's en daar zat het voergat niet direct in de buurt van de bijen. Het voergat zat iets te veel naar rechts terwijl de bijen links in de kast zaten.
  Had jij een gewone spaarkast? Groet, Ben

 • Ed Rietdijk

  25-09-2021 om 08:41

  Hoi Ben,
  Ook hier (noord Holland) volop Ieders in bloei en tot mijn verassing ook nog een paar hectare mosterdzaad in bloei! Ik was in de afsluitende fase met voeren tbv de inwintering maar wat denk jij zal ik daar nu even mee stoppen ivm de eventuele dracht van het mosterdzaad. Ook heb ik elke andere dag de mijtenval gecontroleerd en twee van onze volken lieten maar een doodenkele mijt in 4 weken zien.
  Het is een prettige constatering dat het met al onze volken goed gaat en er begint een gevoel te ontstaan om volgend seizoen een stapje verder te gaan en een koninginnen teelt cursus te gaan volgen, masr misschien heb jij daar ook nog wel tips over.
  Een mooi weekend allemaal, Ed

  Ha Ed, toch maar snel het voeren afmaken, want als het weer omslaat nemen ze niets meer op. 1 oktober is echt de richtlijn om klaar te zijn. Alle stuifmaal van de mosterd is natuur lijk welkom.
  Voor wat betreft koninginnenteelt: zowel op You Tube als op de NBV bijenblog heb ik een afzonderlijke categorie voor de koninginnenteelt. Leuk om dit op te starten.
  (zie ook mijn imkerboek Bijvriendelijk imkeren 2.0. Groet, Ben

 • Tomer

  25-09-2021 om 15:29

  Hier wat verderop staat er een met bloeiende klimop begroeide muur (paar honderden meters lang en 3 meter hoog) rondom een kasteel. Behalve bijen zijn er duizenden (!) dagpauwogen en atalanta's op te zien, een prachtig zicht. Ik vraag mij soms af waar ze al die extra binnenkomende stuifmeel en nectar blijven steken... Tijdens het inwinteren controleer ik een paar keer om te zien of de voorraad overeen komt met het gegeven voer, zodat ik kan bijsturen. Sommigen hebben wat kilo's minder dan verwacht, anderzijds lijken de grootste volken nu tot 5 kilo méér opgeslaan te hebben dan wat overeen komt met de gegeven siroop. Naar het einde van het inwinteren wordt een volle voerbak moeizamer opgenomen. Als het echt te traag verloopt, haal ik de bak weg en werk ik het af met een omgedraaide pot: 2x een pot van 1kg gaat veel sneller dan een voerbak van 2kg. Een inwendige voerbak of raam gaat nog vlotter, dan is er binnen enkele uren 3 kilo opgenomen.
  Hier en daar zit er een raam vol voer en stuifmeel tussen het broed, ik laat alles maar zoals het nu zit. De zo goed als lege ramen haal ik wel weg: soms vullen ze maar 8 of 9 dadant ramen en laten ze er 1 of 2 aan de kant leeg, daar zet ik dan een vulblok.

  Prima aanpak Tomer, leuk de constatering dat de opname vanuit interne voerbakken direct tegen de ramen met bijen het beste gaat.
  Wanneer beginners soms vragen waarom de opname zo slecht gaat, vergeet ik vooral te zeggen dat de bijen direct contact moeten kunnen maken met het voer. Groet, Ben

 • Maya Van der Wielen

  27-09-2021 om 21:50

  Hoi Ben,

  Dank voor je reactie!.. Ja ik werk met gewone houten spaarkasten en de voerbak van dit volk zit recht bovenop het broednest. Ze zitten er direct onder, dus zou geen probleem moeten zijn geweest, anders was dit misschien inderdaad het euvel.. Het is erg jammer en ik hoop dat ze het redden tot het voorjaar... maar het lijkt mij toch dat als dit volk oké is dat het ook gewoon voer accepteert.. Ik kan er mijn vinger niet op leggen.. Kleine dingetjes misschien, het volk is iets kleiner dan mijn andere volken maar mooie ramen Brias vlak aaneengesloten, en goede bezetting. Wel de minste bijen op de plank t.o.v. de andere volken. Moer loopt rond. Ramen met stuifmeel en daar komen ze ook mee thuis. Weinig tot geen dode bijen voor de kast. Ik sta echt voor n raadsel.. Ik denk dat het dan gewoon afwachten is. Fondant is al in huis voor het geval dat :-) ( in de hoop als ze het nodig hebben, ze dat wel accepteren)

  Ik laat je in ieder geval weten hoe ze uit de winter komen.. Hopelijk goed!!

  Ha Maya, tussen de regels door lees ik toch dat ze enigszins afwijken van de andere volken. Iets kleiner, minder bijen op de vliegplank......
  Ik vermoed toch iets als Nosema, waardoor het volk niet in optimale conditie is en hun bordje laten staan. Wellicht dat het uitlopende broed nog zorgt voor een omslag.
  Ik hoop dat je een plastic folie dekplaat hebt, zodat je de grootte in de gaten kunt houden wanneer het kouder wordt. Na het samen clusteren op de wintertros krijg je een goed inzicht naar de overwinteringssterkte van volken. Eind februari zou je weer een pak suikerdeeg kunnen geven als ze te weinig reserves hebben. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.