29-10-2016

Meebewegen met de temperatuur

Meebewegen met de temperatuur

Bijen zijn echte aanpassingskunstenaars. Zo trekken ze zich terug op de wintertros, zo vliegen ze weer volop en brengen af en toe nog stuifmeel thuis. Vanmiddag was het weer zo ver, een drukte van jewelste voor de kasten. Eind volgende week wordt er - voor wat het waard is - temperaturen onder de tien graden voorspeld met vorst in de nacht. De bijen trekken zich dan weer terug op de wintertros. Door de sterk samenklontende bijen wordt ook de koningin in haar bewegingen geremd en bovendien kruipen de bijen met hun kop en thorax in de lege cellen, waardoor het leggen van eitjes steeds moeilijker wordt voor haar. Enige dagen lichte vorst leidt dus tot een onderbreking van het leggen van de eitjes.

Drie weken later leidt deze onderbreking tot het geheel afwezig zijn van gesloten broed, waardoor alle mijten op de bijen moeten verblijven. Een mooi moment om de oxaalzuurbehandeling begin december toe te passen. Hou dus de nachttemperaturen in de gaten! Na drie vorstdagen drie weken vooruit tellen en dan behandelen.  

Of de weersvoorspelling uitkomt, moeten we nog even afwachten. In Bijenwerk (Imkernieuws) kun je meer lezen over de verschillende behandelmethoden.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Wietske

    29-10-2016 om 18:37

    Hoi Ben. Zou je (als het zo ver is) kunnen laten zien hoe je de oxaalzuur behandeling toepast in de top latten kast?

  • Ben de blogger

    29-10-2016 om 19:02

    Wietske, de wil is er wel. Maar ik behandel de TBH's nooit in de winter. De schade, die je aanbrengt om de toplatten open te wrikken is te groot. Het dak (de aangesloten toplatten) zit nu hermetisch afgedicht met was en propolis en door de toplatten open te trekken, krijg je de bovenkant niet meer volledig dicht. Dat geeft de bijen naar mijn mening te veel stress. Om die reden laat ik dez kasten met rust. Tot op heden zonder zichtbare gevolgen.

  • Ronald

    29-10-2016 om 19:24

    Hoi Ben,
    Ik heb wel de indruk dat de dames wat "agressiever" zijn deze periode. Ben eergisteren zomaar gestoken toen ik kwam kijken. Dat is me nog nooit overkomen. Nochtans bij een zeer zachtaardige kast.

  • Ferry

    29-10-2016 om 20:33

    Het vliegen komt in mijn ogen juist rustig over
    Wel heb ik een paar verkleumde bijen opgewarmd waarnaa ze weer naar de kast konden vliegen
    Toch link weer voor een bij ...

  • Wim Lansdaal

    29-10-2016 om 21:48

    Hier langs de Noord Hollandse kust zullen we nog wel even mogen wachten op de eerste vorst.
    Het kort na de middag overvloedig voor vliegen na enkele dagen koel weer heeft m.i. ook te maken met de jonge bijen die nog moeten invliegen Zij blijven niet lang buiten terwijl de haalbijen blijven gaan. Kort geleden was er nog veel gesloten broed.
    Overigens hadden we hier door het koude voorjaar en de droge zomer (1 oktober was de grond nog kruid droog ) geen goed honingjaar .

  • Wietske

    30-10-2016 om 08:25

    Dank je wel Ben. Ik heb de kast de laatste weken om die reden ook niet meer bekeken. In welke perioden behandel jij de TBH en doe je dat dan alleen met Hiveclean?

  • Anifetty

    30-10-2016 om 10:10

    Dank voor je mooie heldere informatie Ben. Het houd me scherp op de verzorging van m´n volken. Zo dacht ik vandaag na het lezen van je blog: Verrek ja ik moet die muizenroosters nog plaatsen ! Die ga ik woensdag even halen in Amen bij het Ielgat en neem meteen Hiveclean mee voor behandeling drie weken naar de vorst :)

  • Ben de blogger

    30-10-2016 om 10:37

    Wietske, ik behandel de TBH's inderdaad uitsluitend met Hive Clean. Ik doe dat 3 x als blokbehandeling eind juli of begin augustus. Soms vaker als ik nog DWV-bijen tegen kom. Zie ik in juni of in juli DWV-bijen dan behandel ik ook tussentijds 1 x. Op de basiscursus leer ik de cursisten ook met 2 strookjes Thymovar in een TBH te behandelen.

  • Hans

    30-10-2016 om 20:20

    Hoi Ben,
    Als je de TBH in juli behandelt kun je dan nog van zo'n volk honing oogsten? Of laat je alle honing er in zitten?
    Gr. Hans

  • Ben de blogger

    30-10-2016 om 20:58

    Hans, de zomeroogst is altijd medio juli. Je kunt dus prima behandelen tegen het einde van juli of begin augustus.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.