06-10-2015

Meekijken?

Meekijken?

Gisteren heb ik nog een laatste check gedaan op mijn volken in Vorden en Almen. Zoals je ziet, zijn de volken nog steeds sterk en bezetten ze alle straatjes. Links is een Dadantkast (extra grote ramen, dus minder ramen) en rechts een spaarkast. Alle 19 volken zagen er vrijwel hetzelfde uit v.w.b. sterkte.  Ik zei "een laatste check", maar het was een laatste check naar de eventuele aanwezigheid van interne voerbakken, sluitborden en mijtenval.

Op binnen- en buitenlandse imkerfora verbaast menig imker zich over de geringe aantallen mijten, die dit jaar vallen. Laten we hopen dat dit een gunstig voorteken is op een gunstige uitwintering. Er is namelijk een direct verband tussen een geringe mijtenpopulaties en een lage virusdruk. Een goede voorspelling voor een goede uitwintering vormt de sterkte van de volken nadat nagenoeg alle winterbijen gevormd zijn en dat is voor 95% het geval per 1 november.

Een controle op de volkssterkte uitgedrukt in bezette straatjes is daarom tegen die datum zo belangrijk. Al 2 jaar doen we vanuit de NBV het project Winter APK check en roepen imkers op hun volken te beoordelen en te categoriseren in sterkte klassen. We (Frank Moens en ondergetekende) inventariseren de gegevens van deelnemende imkers en kijken hoe de verschillende klassen (sterktegroepen) de winter door gekomen zijn. We hebben daarvoor jullie input nodig om een zo betrouwbaar mogelijk beeld te krijgen.

Daarom hierbij ook een oproep om mee te doen. Meer hierover kun je lezen in de komende uitgave op 10 oktober van Imkernieuws.

Nog even terug naar mijn eigen volken: volken met 4 bezette straatjes of minder per 1 november (gemeten op een koude dag) worden opgeheven door middel van vereniging. Het winter APK onderzoek van de afgelopen 2 jaar heeft uitgewezen dat 1 of de 2,5 volken, dat zwak de winter ingaat, het voorjaar niet haalt. Waarom zou ik met die kans de bijen dood laten gaan?

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Lineke

  06-10-2015 om 11:39

  Als een volk in een 6-raams kast (aflegger van dit jaar) 5 ramen bezet, dan is het toch wel sterk genoeg om de winter te halen?

 • Ben SdC

  06-10-2015 om 11:52

  Goed bezette 6-ramers met jonge volken komen meestal goed de winter door. Je moet begin november wel nog steeds 5 bezette straatjes hebben. Indien dit er nog slechts 3 zijn, wordt het riskant.

 • Lineke

  06-10-2015 om 14:57

  Ok. Bedankt. Ik zal begin november nog even checken en ze anders alsnog verenigen met een groot volk.

 • Ben SdC

  06-10-2015 om 15:07

  En...... je opgeven voor het Winter APK project ;-)

 • Xander Pikaar

  06-10-2015 om 19:56

  Verenig je dan in de winter? Kan dat zo maar?

 • Norbert Kalker

  06-10-2015 om 22:41

  Mijn broedaflegger van dit voorjaar bezet 6 ramen.
  Ondanks het binnenbrengen van veel stuifmeel, toch weinig of geen honingvooraad.
  Zelfs niet na 2 l. suikerwater gevoerd te hebben.
  Normaal of abnormaal ?

 • Ben SdC

  07-10-2015 om 09:11

  Xander: Indien een volk begin november zo klein (zwak) is dat het slechte overlevingskansen heeft, verenig ik het volkje inderdaad in november met een ander middelmatig volk. Samen maakt sterk! De vereniging verloopt heel vreedzaam en bijen doorstaan de handeling met groot gemak.
  Norbert: een broedaflegger vanuit het voorjaar zou nu veel groter moeten zijn. Een volk in een zesramer moet zeker 8 kg suiker gevoerd worden in augustus/september als ze zelf geen voorraad honing hebben aangelegd. Heb je dat niet geleerd tijdens de basiscursus?

 • Xander Pikaar

  07-10-2015 om 18:15

  Haal je bij die vereniging wel de moer uit het zwakste volk? In de kou de moer zoeken is toch verre van ideaal...

 • Ben SdC

  07-10-2015 om 18:38

  Nee, gewoon eventuele ramen met broed bij elkaar hangen en de voerramen aan weerskanten plaatsen. Niet letten op moeren, gewoon rustig beide volkjes combineren. Je maakt ruimte in de ene kast door de ramen met voer eruit te halen en kijkt even op de ramen met bijen of er nog gesloten broed in zit. Bij de andere kast doekje hetzelfde en hangt eventueel de 1 of 2 ramen broed bij elkaar, daarna aanvullen met ramen bijen en daarna voerramen. De bak met ramen en voer, die je overhoudt, kun je eventueel onder de bak met bijen plaatsen plaatsen. Dan komen de laatste paar bijen ook bij de rest.

 • Xander Pikaar

  09-10-2015 om 09:57

  Bedankt voor je uitleg!

 • Caroline

  19-10-2015 om 11:16

  Ik heb begrepen dat aan de hand van hoe een bij zich 'ingraaft', een idee gekregenn kan worden over hoe streng een winter kan gaan worden. Is dat iets waar jullie in die wintercheck ook naar kijken?

 • Ben SdC

  19-10-2015 om 11:31

  Caroline, Bedoel je met "ingraaft" de vorming van de wintertros? Wij kunnen daaruit geen weersvoorspelling halen. Het zou wel leuk zijn als de bijen een Elfstedentocht zouden kunnen voorspellen. Het dichtkitten met propolis van de vliegopening wordt wel eens "wintervoorspellend" uitgelegd. Maar bij een kennis van mij is de vliegopening bijna geheel dicht gekit en bij mij helemaal niet, dus conclusie? Overigens lost de wintertros na een paar dagen hogere temperaturen weer volledig op. Dan zitten ze weer los in de kast. Allemaal leuk te aanschouwen met folie of plexiglas afdekking van de volken.

 • Caroline

  21-10-2015 om 20:43

  @ Ben SdC.
  Omdat ik de juiste terminologie niet ken gebruikte ik dat woord ingraaft. Bedoel waarschijnlijk wat jij noemt dichtsmeren met propolis. En wat jammer dat dit niet het geval is :). hadden we toch een soort oktopus (hoe heette die ook al weer, die de voetbalwinst voorspelde) voor de elfstedentocht inderdaad.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.