28-04-2025

Meimaand, zwermmaand

Meimaand, zwermmaand

Mijn vriendin appte me vanmiddag terwijl ik op een andere bijenstand bezig was met het plaatsen van extra honingkamers, dat er thuis een zwerm afkwam. Geen zorgen was mijn reactie, die slaat wel weer terug op de kast. De moer was namelijk geknipt. Dit beeld trof ik een half uur later aan. Nog een half uur later zaten alle bijen weer keurig in de kast. Na controle bleek de oude moer vrolijk op de ramen rond te lopen, ze had dus zelf weer de ingang gevonden of was helemaal niet van huis geweest. Vervolgens heb ik een broedaflegger gemaakt en kijk het nog een weekje aan. 

Wat is jullie voorkeurmethode? Welke methode pas je het vaakste toe dit jaar? Tijdens een lezing laatst bij de NBV afdeling Varsseveld over dit onderwerp bleken heel veel toehoorders broedafleggers te maken. Is dit de invloed van de Duitse imkers hier aan de oostgrens? 

Hierbij dus het verzoek aan jullie om bijgaande zeer korte peiling met slechts 3 vragen te beantwoorden. Klik op deze LINK en vul de peiling binnen een week in. Na komend weekend zullen we de resultaten delen. 

Voor degenen die niet weten wat een zuigeling is, in dit blogbericht uit de blogcategorie "de online imkerpraktijk" wordt deze methode, die vooral in Belgie wordt toegepast, uitgelegd. Een handige methode waarbij je de moer niet op hoeft te zoeken. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Roel eijgenraam

    29-04-2025 om 10:36

    Ik varieer nogal.
    Mn bij kasten waarvan ik de Q niet gevonden hebt is de zuigeling methode super

  • Sylvester

    29-04-2025 om 12:24

    Rond deze tijd een koninginnen aflegger en broed afleggers. Dus de Q met bijen en nieuw kunstraat in een nieuwe kast. En dan 6ramers met broed. Vervolgens kunnen we de Q aflegger al sproeien met oxaal op water basis. En de afleggers wanneer de nieuwe q weer begint met leggen. +_ een maandje. Zijn ze van het broed afgeweest, varoa behandeling gehad en raat vernieuwd.

  • Hans Visser

    29-04-2025 om 15:14

    Dag Ben, in het blogbericht zeg je: 'Om de uitleg eenvoudig te houden ga ik uit van het eenbaksimkeren in een spaarkast.' Wat is er anders bij een dubbele BK? Groeten, Hans

    Dag Hans, ik zie dat niet staan in bovenstaand bericht. Waarschijnlijk in een ander bericht? Groet, Ben

  • Rob Kooy

    29-04-2025 om 17:17

    Ik knip de koningin en pas de demarree methode toe. Teven geef ik veel ruimte dmv honingbakken.

  • Willem

    29-04-2025 om 18:33

    Beste Ben, Ik heb 2 vliegers gemaakt. Binnenkort moet ik doppen breken van een kast die eerder heeft gezwermd. Mijn vraag is of ik (als er koninginnen extra beschikbaar zijn) die in een kooitje kan inhangen in een afvlieger.
    Ben benieuwd naar jouw antwoord.

    Ha Willem, zolang er geen nieuwe koningin rond loopt, gaat het wel goed. Je kunt ze ook in een hk hangen, mits daar veel bijen zitten boven het rooster. Groet, Ben

  • Willem

    29-04-2025 om 21:57

    Begrijp niet precies wat je bedoelt met "in een HK hangen mits daar veel bijen zitten boven het rooster"
    Mijn bedoeling is om de moerloze vlieger eerder van een koningin te voorzien. Niet wachten dus op het aanzetten van redcellen.

    Ha Willem, ik dacht dat je die moeren een tijdje wilde bewaren, want ze sprak over moeren, meervoud.

    Ik begrijp dat je een jonge moer wil invoeren in de AFvlieger. Want de vlieger heeft de oude moer.

    Direct na het breken van de redcellen in de afvlieger kun je zo één jonge moer loslaten. Zonder kluisje gewoon loslaten, want de bijen verwachten een jonge moer. Groet, Ben

  • Paul

    30-04-2025 om 02:44

    Beste Ben,
    Weer erg bedankt voor alle informatie.
    Ik heb al veel gehad aan je vele blogs die je in het verleden geschreven hebt.
    Ik hoop dat je daar nog een tijdje mee doorgaat.

    Een vraag over het maken van een zuigeling.
    Heeft het aantal hk’s die op de bk staan invloed op de werking van het maken van een zuigeling?
    De jonge bijen die je wil hebben in de zuigeling moeten toch een lange weg naar boven afleggen bij een groot aantal hk’s.
    Ik heb een volk met 4 hk’s , kan ik hier een bk opzetten om een zuigeling te maken of zijn 4 hk’s teveel?

    Bijvoorbaat dank voor je antwoord.

    Ha Paul, je zou ervoor kunnen kiezen om eerst één of twee volle hk's te slingeren of één minst volle hk op de zuigeling te plaatsen en die als reservevoer op de zuigeling te houden.
    Overigens veronderstel ik gezien de aantrekkingskracht van het open broed in de zuigeling dat ze toch ondanks 4 hk's naar boven trekken. Maar het lijkt me beter één hk mee te geven.Groet, Ben


  • Gerrit

    30-04-2025 om 09:28

    Hoi Ben,
    Ik maakte de afgelopen jaren meestal vegers. Vorig jaar heb ik voor het eerst een zuigeling gemaakt en dat is mij goed bevallen. Sinds vorig jaar werk ik op een BK. Als ik nu een veger maak hoeveel ramen bijen kan/moet ik dan uit de kast in de veger afslaan? Toen ik nog op 2 BK werkte sloeg ik er 8 af. Dat lijkt mij nu te veel.
    Groeten Gerrit

    Ha Gerrit, sla er gerust 7 af en laat de veger naast het hoofdvolk staan. Dan krijgt het hofdvolk de haalbijen terug. Groet, Ben

  • Rob.

    30-04-2025 om 15:41

    Hoi Ben,
    Ik heb een volk op 1 bk en 3 hk bijna vol de bovenste nog niet verzegeld.
    Gister een br aflegger gemaakt van 3 ramen en 3 ramen kr terug gehangen. Volop dracht van kastanje paardebloem.
    Is4 hk niet veel voor het voorjaar?

    Ha Rob, bij een goed drachtgebied blijkbaar niet. Bij het afnemen moet je toch 2 hk's laten staan, dus ik zou die 4e maar geven. Groet, Ben

  • Dag Ben,

    30-04-2025 om 17:11

    Even een praktisch vraagje: ik beging zaterdag aan een cursus koninginnenkweek. Ieder brengt zijn eigen volkje mee en oefent met zijn bijen.
    Het volkje (1BK +1HK) zou morgenavond kunnen geplaatst worden bij de lesgever. Maar kan ik dan vanavond laat de bijen vast zetten en deze pas morgenavond op de nieuwe stand los laten? Hoe doe ik dit praktisch met deze warme temperaturen?
    Al bedankt voor je reactie !

    Dag ?, dat is een onhandig voorstel. Je moet ze vanavond bij schemer sluiten en ze gelijk verplaatsen en direct weer open zeten. Dan kan ook morgenochtend zeer vroeg. Maar je kunt ze zeker niet 18 tot 24 uur opsluiten bij 26 tot 28 graden.
    Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.