20-08-2021

Melkpakken als voerbak

Naar keuze kun je in kasttypen als Dadant-, TBH en Topkast 1, 2 of 3 lege schone melkpakken als voerbak op de bodem plaatsen als alternatief voor de gangbare plastic voerbakken. Voor dadantkasten zijn er al duurzame houten voerbakken naast de plastic varianten te koop. Omdat de voerbakken in de kast zelf staan in plaats van er bovenop worden ze zeer schoon opgeleverd door de bijen. 

Melkpakken zijn dus handig en goedkoop. Wel even een stok of tak in het pak plaatsen om verdrinking van bijen te voorkomen. Voer vooral in de avond om drukte rondom de kast te voorkomen, want de bijen geven naar elkaar het signaal af dat er dracht is. Ze vertellen er echter niet bij dat de drachtbron in de kast is ;-).

Voer vooral in ruime doseringen om de 4 a 5 dagen of wekelijks en niet iedere dag een kleine hoeveelheid. Dat laatste draagt ongewild bij tot het omzetten van suikerwater naar grote broednesten, in feite ben je met dagelijks voeren eigenlijk aan het drijfvoeren. Dit is zowel in het voorjaar als in de nazomer een tegennatuurlijke handeling. Door ongelijke tred te houden met het binnenkomend stuifmeel ontstaan er geen langlevende winterbijen, zoals toegelicht in het vorige blogbericht. 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Frank

    20-08-2021 om 15:07

    Er is ook een handige methode om voerbakjes te maken van een omgekeerd yoghurt emmertje. In de kraag van emmertje kleine gaatjes boren van binnenuit (tot in de kraag, niet er helemaal door). Emmertje vullen, deksel erop en op z'n kop op de dekplank met voergat. Honingkamer van spaarkast past er precies omheen qua hoogte. De siroop blijft door het vacuum precies in de kraag van het emmertje staan. Geen verdrinkende bijen.

    Frank, leuke oplossing. Maar pas op dat je niet te langzaam en geleidelijk voert, want dan verval je in drijfvoeren. Ze moeten echt hun wintervoorraad aanleggen. Groet, Ben

  • Jos van den Heuvel

    20-08-2021 om 18:56

    Beste Ben, als je van te voren wat wijnkurken in de melkpakken gooit dan heb je veel minder kans op verdrinkende bijen

    Ja dat werkt net als takjes, stokken, latten of stro. Dit werkt allemaal op dezelfde manier. Groet, Ben

  • Robin

    20-08-2021 om 19:19

    Ik voer om de dag 1,5 liter en dit bevat 1 kg suiker .
    Is dit ok of zou je het anders aanpakken .
    Ook bedank voor het delen van je ervaringen en kennis we zie er steeds naar uit wat je ons zal bij brengen.

    Ha Robin, jouw manier van voeren gaat ook goed. Ik moet verder rijden naar de buitenstanden dus geef ik meer en 1 x per week. Het resultaat is hetzelfde.
    Voor mij wel minder brandstof;-). Groet, Ben

  • Kazan

    20-08-2021 om 20:14

    Hoi Ben,

    Even een vraag over het opslaan van natte honingkamerramen gestapeld in honingkamers. Ik zit te twijfelen of ik folie om de toren heen wikkel. Dit omdat Ik bang ben dat er toch beestjes in weten te komen omdat niet alle honingkamers perfect sluitend zijn. Aan de andere kant is het mogelijk dat de ramen gaan schimmelen als het luchtdicht is, wat denk jij?

    Ha Kazan, als je onbebroede hk ramen opslaat, is de kans op wasmotten gering. Je kunt ook nog walnootbladeren er tussen leggen. Maar ik zou me geen zorgen maken. Groet, Ben

  • Rindert

    21-08-2021 om 07:01

    Hallo Ben,

    Graag jouw advies voor de volgende situatie:
    - heb een paar volken nu op 1 BK (Segeberger) staan (éénbaksimkeren bevalt me goed);
    - heb de 1e HK geoogst, de 2e HK met nog een paar kilo honing heb ik erop laten staan(ivm extra voer en ruimte) en het moerrooster er tussen gelaten;
    - daarbovenop heb ik een voerbak met suikerwater gedaan;
    - mijn verwachting is dat de bijen het meeste voer voor de winter nu opslaan in deze HK.

    Hoe nu te handelen zodat ik deze HK's in het voorjaar leeg heb en weer met 1 BK kan starten? En wanneer? De volken staan in de regio Leeuwarden.

    Groeten, Rindert

    Ha Rindert, zet snel de hk naar onderen en haal het moerrooster weg. Voerbak op de bk. De bijen gaan de honing uit de hk de komende maanden gebruiken en ook wel verslepen naar het broednest. Het suikerwater komt nu boven en naast het broednest in de bk. De hk kun je er eind februari leeg onder vandaan halen. Groet, Ben

  • Rijk

    21-08-2021 om 12:08

    Beste Ben. Ik lees eerst dat je aanraadt om in 4 a 5 dagen in ruime dosering te voeren. Vervolgens geef je antwoord aan Robin dat om de dag een kilo suiker in anderhalve liter water ook goed is. Dat begrijp ik niet helemaal.. is dat niet juist tegenovergestelde?

    Ha Rijk, het echte tegenovergestelde zou iedere dag een halve liter zijn. Maar het maakt niet uit of 1 keer in de drie dagen een klein bakje vult of 1 keer in de week een grote bak. Veel imkers hebben een anderhalve liter voerbak. Daarin zit 1 kilo suiker opgelost. Met om de dag voer je dan ongeveer 12 kilo suiker in 24 dagen.
    Belangrijkste tips: zeker niet iedere dag een beetje voeren en 15 september moet je klaar zijn. Groet, Ben

  • Gert

    21-08-2021 om 19:05

    Dag Ben,

    U zegt;
    Voer vooral in ruime doseringen om de 4 a 5 dagen of wekelijks en niet iedere dag een kleine hoeveelheid. Dat laatste draagt ongewild bij tot het omzetten van suikerwater naar grote broednesten, in feite ben je met dagelijks voeren eigenlijk aan het drijfvoeren. Door ongelijke tred te houden met het binnenkomend stuifmeel ontstaan er geen langlevende winterbijen, zoals toegelicht in het vorige blogbericht.
    Vooral de laatste zin is me niet duidelijk. Mss interpreteer ik hem volledig verkeerd. Bedoelt u door onregelmatig te voeren dat u net dan langlevende winterbijen bekomt?

    Ha Gert, het broednest hoort in deze tijd met minder vlieguren en minder nectardracht geleidelijk te krimpen. Hierdoor behoeven minder jonge bijen als voedsterbij of haalster te werken. Dat worden dus langlevende winterbijen.
    Indien je dagelijks kleine hoeveelheden voert, loop je kans dat het broednest gaat groeien, dan ontstaan er minder winterbijen. Groet, Ben

  • Marcel

    22-08-2021 om 09:12

    Mijn vraag is : Hoeveel ramen voedsel moeten jonge volken, die nu op 11 ramen zitten, hebben om de winter door te komen

    Ha Marcel, mochten er geen honingreserves in de volken zitten dan moet je 12 kilo kristalsuiker opgelost in water voeren. Voor ieder vol verzegeld bk raam mag er 2 kilo vanaf trekken. Simpeler kan ik het niet vertellen. Groet, Ben

  • Rindert

    22-08-2021 om 09:22

    Hallo Ben,

    Bedankt voor de snelle reactie. Wat te doen bij de volken waarvoor jouw advies inmiddels te laat is. Ofwel die inmiddels een lege voerbak hebben en het suikerwater dus inmiddels (deels) in de HK hebben opgeslagen. Kan ik deze HK dan ook nog naar onderen verplaatsen? Maakt het wel of niet verzegeld zijn hierbij nog verschil?
    Alvast bedankt en sowieso voor je blogs :)
    Groet, Rindert

    Ha Rindert, zet inderdaad maar naar beneden en ga rustig door met voeren. De bijen verplaatsen het wel. Doe het wel in de avonduren, zodat er geen roverij komt vanwege restjes voer, die je eventueel morst.
    Groet, Ben
    Groet, Ben

  • Frank

    22-08-2021 om 19:43

    Hoi Ben,

    Jij besteedde er in je video ook al aandacht aan, voedselconcurrentie tussen de honingbij en wilde bij. Ook ik zie het in mijn bloemrijke tuin niet. Honing en wilde bij hebben andere voorkeurenqua drachtplanten volgens mij. Dit weekend stond er in het Brabants Dagblad weer een artikel over. Imker moest in Best kast op last van de gemeente verwijderen. Verwezen wordt naar kenniscentrum EIS. Daar staat de honingbij er inderdaad niet goed op. Hoe staat de NBV er in? Ik wil bij mijn potje honing wel een goed verhaal kunnen vertellen.

    Ha Frank, ik vertolk niet de mening van de NBV. Ik schrijf de blogs op eigen verantwoording. De NBV faciliteert de techniek. Ik weet dat Frens Pries de bijenlector bezig is met een onderzoek naar de vermeende concurrentie tussen bijen en andere insecten.
    Ik ben het trouwens helemaal met je eens dat er geen sprake is van concurrentie. Alle insecten hebben het moeilijk vanwege de reguliere landbouw en de verstedelijking en het vele spuiten van bijvoorbeeld aardappelvelden en leliebollenteelt.

    Vanmiddag op 500 m van mijn thuisstand de bloeiende heide g
    bekeken: heel veel vliegen, bijvliegen, hommels, libellen, heidezandbijtjes, tijgerspinnen en een paar honingbijen gezien.
    Uiteraard zul je direct binnen 100 m van veel bijenkasten gedurende 3 a 4 weken veel honingbijen zien. Maar de Veluwse heidevelden zijn vele duizenden hectaren groot. Groet, Ben

  • Jeroen

    22-08-2021 om 20:35

    Hi Ben, ik heb nog een emmer (gekristalliseerde) honing van vorig jaar staan. Kan ik hiermee de bijen nu voeren? Als vaste honing in een bakje? Of oplossen in lauw water en dan in de voetbal?
    Groetjes Jeroen

    Ha Jeroen, ik zou het niet doen want honing bevat na 24 maanden HMF en dat is voor bijen giftig. Indien je het nu voert, slaan ze het op als wintervoer en zouden ze het in het voorjaar kunnen aanspreken. Voorjaar 2022 is 2 jaar na 2020, vandaar.... groet, Ben

  • Margriet K

    22-08-2021 om 22:53

    Beste Ben, het is diep spijtig dat de imkers door de natuurorganisaties steeds meer worden belet om hun bijenvolken op of bij de heide te plaatsen. Waar halen ze het bewijs vandaan dat de honingbij concurrent is van de wilde bij? Wanneer je het aan ze vraagt is het antwoord: dit is beleid. Tja, wat moeten we daarmee? Laten we hopen dat de NBV het voor de imkers gaat opnemen.

    Ha Margriet, helemaal eens. Ik was net op de Hoge Veluwe en daar zag je door de monocultuur van heide, gras en dennen heel weinig insecten. Hier vlakbij mijn bijenstand zitten er allerlei insecten op de heide omdat de plantendiversiteit enorm groot is. Gebrek aan natuur met bloeiende planten, heesters en bomen is het echte probleem. Niet die honingbijen. Groet, Ben
    Groet, Ben

  • Gerard

    23-08-2021 om 10:40

    Hoi Ben
    Als wij overgaan op eenbaks imkeren is het dan slim om een broedbak als honingkamer te gebruiken zodat je het volk extra ruimte geeft, en daarna evt 2 honingkamer.

    groet,
    Gerard

    Ha Gerard, dit is niet slim. Het eenbaksimkeren stelt de warmtehuishouding van het compacte broednest centraal. Daarmee kunnen we de mijtenreproductie afremmen. De uitbreiding op het juiste tijdstip met een halfhoge hk is dus gewenst om de opstijgende warmte te beperken. De sterkte in de bk moet zo zijn dat de bijen vrij snel de hk gaan gebruiken. Groet, Ben

  • Gerard

    24-08-2021 om 09:42

    Dank je wel

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.