Met moeren op stap
Reacties
-
De Maeght Daniel
24-08-2015 om 11:54Waar vind je nu nog moeren?
Ik heb er in juli willen vervangen en die hebben ze gewoon afgemaakt na 1 legronde. -
Edith v/d Kuijl
24-08-2015 om 13:16Maar het is toch ook van belang dat je moeren van het zelfde soort invoert? Raszuivere moeren van buckfast of carnica kun je toch niet bij mengelmoes volken invoeren? Ik heb zeg maar 'buurt bijen' die zijn priklustiger ( arsertiever) daar kun je vaak geen p of f1 moer van de carnica of buckfast in voeren. Of heb ik het mis?
-
Blogger Ben ;-)
24-08-2015 om 13:43Edith, je hebt gelijk. Om te switchen van huis-tuin-en-keuken bijen naar B of C moet je extra maatregelen treffen. Maar binnen dezelfde ondersoort (ras) kun je op dit moment het beste moeren wisselen.
Doe je het vroeger (zoals Daniel deed) dan gaan ze de moer na 1 leg-ronde wisselen.
F1-moeren zijn nog wel te koop, of je moet ze, zoals ik doe, zelf opkweken. -
jan van Cadsand
24-08-2015 om 13:49Daniel hetgene wat jij heb ervaren, is precies wat edith aankaart, bij te grote ras verschillen, carnica of bucfast-of nederlandse mengelmoes, wordt de moer vaak na het sluiten van het eerste broed (stil) vervangen. 35 jaar geleden ben ik overgegaan op Carnica;s, en heb toen voor mij/ons rare ervaringen opgedaan, die we later leerden begrijpen. Overgaan op Carnica, of buckfast, gaat niet zonder speciale handelingen. vraag ervaren imkers om advies.
-
Dide
10-10-2015 om 21:24In het Gooi willen een aantal imkers liever geen F1 moeren hebben op de schans, omdat de volken van een F1 moer rovers zouden zijn ;-/ !!
Klopt dat ? -
Ben SdC
11-10-2015 om 14:50Hallo Dide,
Rasbijen worden geselecteerd op verschillende eigenschappen en soms ook op raskenmerken (waaronder biometrische eigenschappen). Haaldrift is 1 van de eigenschappen waarop geselecteerd wordt. Haaldrift hangt samen met speurzin, het vermogen om drachtbronnen te vinden en dit snel en effectief wereldkundig te maken. Een eigenschap, die bijdraagt aan het overleven van onze bijen, want zonder uitstekende speurzin en haaldrift zouden we constant de voerbak op de volken moeten houden.
In ons gecultiveerde landje worden er soms bijenstanden op minder geschikte plaatsen gebouwd, waardoor de bijen zich amper in leven kunnen houden in bepaalde dracht-schaarse perioden. Juist in die perioden moeten imkers bijspringen en die gaan dus met suikerwater voeren. Apifonda (reukloos) is duurder, maar dus beter, want je kunt er nauwelijks mee morsen.
De combinatie van morsen en te zwakke bijenvolken met te grote vliegopeningen, maakt het mogelijk dat bijen, die zich niet kunnen bedruipen met de aanwezige dracht in de omgeving op dat moment, de geursporen van het suikerwater oppikken en daar naar op zoek gaan. Zouden wij bij honger niet hetzelfde doen?
Het is dus niet de schuld van bijenrassen dat ze op zoek gaan naar voedsel (dat is hun natuur), maar van de imkers, die met suikerwater morsen en te kleine volkjes met te grote vliegopeningen aanhouden.
Er is dus niets mis met de uitstekende reukzin en haaldrift van bepaalde bijenrassen, mits de drachtomgeving geschikt is voor het aantal volken dat er staat en imkers niet slordig omgaan met het bijvoeren. Dit jaar kreeg ik ook diverse meldingen van wespen, die bevruchtingsvolkjes leeg gehaald zouden hebben. Waarschijnlijk waren de bevruchtingsvolkjes te klein of moerloos. Hier werd ik persoonlijk ook gek van de wespen, maar geen enkel volkje werd hier leeg gehaald. De wespen deden gewoon wat de natuur ze meegegeven had...... overleven. Het is een bekend verschijnsel dat met name volken zonder moer of met een ander gebrek leeg gehaald worden, deze laten bepaalde taken zoals de wacht bij de vliegopening achterwege.
Ik hoop dat hiermee de onschuld van de bijen bewezen is ;-).
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.