23-08-2015

Met moeren op stap

Met moeren op stap

 

Afgelopen week ben ik begonnen om de minder presterende  moeren te vervangen door jonge F1 Buckfast-moeren. De nieuwe moeren zijn afkomstig van verschillende eigen raszuivere moeren. Naast minder presterende moeren worden ook de eventuele F3- of F4-moeren vervangen. De F2's presteren in de meeste gevallen nog goed, soms zelfs beter dan de F1-moeder, dus die worden meestal niet vervangen.

Het vervangen in deze tijd van het jaar is eigenlijk simpel en door iedere imker goed te doen, uiteraard mits je vervangende jonge leggende moeren hebt. Hoe gaat dat in zijn werk?

Anders dan in de zomermaanden gaat de vervanging eind augustus en september heel simpel: je zoekt de oude moer in het volk op en je verwijdert deze, vervolgens breek je het plastic clipje van het Nicot-kluisje weg (er zit uiteraard al suikerdeeg achter het clipje) en je hangt het kluisje met een lucifer tussen 2 broedkamerramen, ongeveer ter plaatse waar de oude moer gevonden werd, dus tussen ramen met broed.

Na 4 a 5 dagen zul je zien dat er eitjes op de ramen te vinden zijn, deze kunnen uitsluitend van de nieuwe moer zijn. Eind augustus en in september gaat deze methode nagenoeg altijd goed.

In mei, juni en juli kun je beter geen moeren vervangen, moet dat toch dan moet je de volken 9 dagen moerloos laten zijn, redcellen wegbreken en dan de moer via een kluisje met suikerdeeg invoeren. Mocht het een dure raszuivere moer zijn, dan kun je het clipje 2 dagen beter laten zitten en pas daarna verwijderen (wel weer suikerdeeg gebruiken). Zo kun je in die moeilijke periode van invoeren, toch een moer proberen in te voeren.

Maar het beste is wachten tot eind augusus of september. Succes is bijna verzekerd.

Ben Som de Cerff, koninginnen- en bijenteeltleraar en hobby-imker

 

Deel dit bericht

Reacties

 • De Maeght Daniel

  24-08-2015 om 11:54

  Waar vind je nu nog moeren?
  Ik heb er in juli willen vervangen en die hebben ze gewoon afgemaakt na 1 legronde.

 • Edith v/d Kuijl

  24-08-2015 om 13:16

  Maar het is toch ook van belang dat je moeren van het zelfde soort invoert? Raszuivere moeren van buckfast of carnica kun je toch niet bij mengelmoes volken invoeren? Ik heb zeg maar 'buurt bijen' die zijn priklustiger ( arsertiever) daar kun je vaak geen p of f1 moer van de carnica of buckfast in voeren. Of heb ik het mis?

 • Blogger Ben ;-)

  24-08-2015 om 13:43

  Edith, je hebt gelijk. Om te switchen van huis-tuin-en-keuken bijen naar B of C moet je extra maatregelen treffen. Maar binnen dezelfde ondersoort (ras) kun je op dit moment het beste moeren wisselen.
  Doe je het vroeger (zoals Daniel deed) dan gaan ze de moer na 1 leg-ronde wisselen.
  F1-moeren zijn nog wel te koop, of je moet ze, zoals ik doe, zelf opkweken.

 • jan van Cadsand

  24-08-2015 om 13:49

  Daniel hetgene wat jij heb ervaren, is precies wat edith aankaart, bij te grote ras verschillen, carnica of bucfast-of nederlandse mengelmoes, wordt de moer vaak na het sluiten van het eerste broed (stil) vervangen. 35 jaar geleden ben ik overgegaan op Carnica;s, en heb toen voor mij/ons rare ervaringen opgedaan, die we later leerden begrijpen. Overgaan op Carnica, of buckfast, gaat niet zonder speciale handelingen. vraag ervaren imkers om advies.

 • Dide

  10-10-2015 om 21:24

  In het Gooi willen een aantal imkers liever geen F1 moeren hebben op de schans, omdat de volken van een F1 moer rovers zouden zijn ;-/ !!
  Klopt dat ?

 • Ben SdC

  11-10-2015 om 14:50

  Hallo Dide,
  Rasbijen worden geselecteerd op verschillende eigenschappen en soms ook op raskenmerken (waaronder biometrische eigenschappen). Haaldrift is 1 van de eigenschappen waarop geselecteerd wordt. Haaldrift hangt samen met speurzin, het vermogen om drachtbronnen te vinden en dit snel en effectief wereldkundig te maken. Een eigenschap, die bijdraagt aan het overleven van onze bijen, want zonder uitstekende speurzin en haaldrift zouden we constant de voerbak op de volken moeten houden.
  In ons gecultiveerde landje worden er soms bijenstanden op minder geschikte plaatsen gebouwd, waardoor de bijen zich amper in leven kunnen houden in bepaalde dracht-schaarse perioden. Juist in die perioden moeten imkers bijspringen en die gaan dus met suikerwater voeren. Apifonda (reukloos) is duurder, maar dus beter, want je kunt er nauwelijks mee morsen.
  De combinatie van morsen en te zwakke bijenvolken met te grote vliegopeningen, maakt het mogelijk dat bijen, die zich niet kunnen bedruipen met de aanwezige dracht in de omgeving op dat moment, de geursporen van het suikerwater oppikken en daar naar op zoek gaan. Zouden wij bij honger niet hetzelfde doen?
  Het is dus niet de schuld van bijenrassen dat ze op zoek gaan naar voedsel (dat is hun natuur), maar van de imkers, die met suikerwater morsen en te kleine volkjes met te grote vliegopeningen aanhouden.
  Er is dus niets mis met de uitstekende reukzin en haaldrift van bepaalde bijenrassen, mits de drachtomgeving geschikt is voor het aantal volken dat er staat en imkers niet slordig omgaan met het bijvoeren. Dit jaar kreeg ik ook diverse meldingen van wespen, die bevruchtingsvolkjes leeg gehaald zouden hebben. Waarschijnlijk waren de bevruchtingsvolkjes te klein of moerloos. Hier werd ik persoonlijk ook gek van de wespen, maar geen enkel volkje werd hier leeg gehaald. De wespen deden gewoon wat de natuur ze meegegeven had...... overleven. Het is een bekend verschijnsel dat met name volken zonder moer of met een ander gebrek leeg gehaald worden, deze laten bepaalde taken zoals de wacht bij de vliegopening achterwege.
  Ik hoop dat hiermee de onschuld van de bijen bewezen is ;-).

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.