Met of zonder schuifla overwinteren
Reacties
-
Eric
25-08-2024 om 12:36Je kunt er ook voor kiezen om de schuifla er altijd onder te laten.
Dit bevordert het hygiënisch imkeren.
De schuifla kun je regelmatig schoonmaken en voorkom je dat er onder de kast wasmotten of andere "ongedierten" zich vermenigvuldigen.
Bij 30 C kunnen de bijen de kast prima op temperatuur houden met een schuifla.
Ha Eric, bij mij zitten ze er het jaarrond onder. In toenemende mate zie ik dat de bijen ze schoonhouden. Misschien vanwege mijn selectie op de moeren met de beste hygiene? ik weet het niet. Groet, Ben -
Han O
25-08-2024 om 13:33Jammer dat ze twee variabelen gelijktijdig veranderen, nl isolatie van bodem/dak én stimuleren van broednest.
Is de grotere mijtenpopulatie een gevolg van de ontbrekende varoalade of van het grotere broednest in het begin van de zomer?
Dag Han, alle veranderingen resulteren in één gevolg, namelijk een lagere temperatuur van een deel van het broed. Die temperatuurverlaging bevordert de mijtengroei. De verschillende ingrepen zullen elkaar versterken. Groet, Ben
-
Andrés
25-08-2024 om 14:14Ha die Ben, bijen huisvesting van oorsprong in holle bomen, zo'n boom heeft ook niet een schuif aan de onderkant. Niet voor niet kiezen de bijen hiervoor.
Dank voor je blog!
Gr. Andrés -
Tom M
25-08-2024 om 15:02Als de lade er heel het jaar onder zit.
Staat deze dan ook altijd dicht?
Of omgedraaid zodat er toch een luchtstroom door kan?
Dat weet ik nooit, wanneer helemaal dicht (ivm vocht en te warm) en wanneer toch met opening.
Mag de lade in plastic zijn? Of beter in hout ivm vocht opname?
Mvg
Tom
Ha Tom, gewoon in de dichte stand plaatsen, tocht is niet goed. Liefst in styropor of hout want plastic isoleert helemaal niet. Groet, Ben -
Bert
25-08-2024 om 15:36Hoi Ben, ik heb goede dakisolatie en gesloten bodems. Dus conform jouw advies. Ik plaats de HK altijd onder het volk (onder de BK) in deze tijd. Heeft dat nog gevolgen? Schat zelf in van niet omdat het broed bovenin zit. Dank alvast.
Ha Bert, een hk onder heeft geen negatieve invloed. Groet, Ben -
Willem
25-08-2024 om 19:16Gezocht in de blog naar een link van de V vinkjes op jou ramen. Niet gevonden. Het zou fijn zijn dat je misschien een link zou kunnen plaatsen.
Willem, plak dit adres in je browser
https://login.debijenhouders.nl/blog/housel-positioning
Groet, Ben -
Peter de monye
25-08-2024 om 21:19Ik heb gedurende het gehele jaar de isolatie (polycarbonaat plaats en isolatieplaat) op en een dichte bodem onder mijn rietenkasten. Kasten hebben een vlieggat van 8 cm en 8mm hoog. ruimte onder de broedkamer ramen en de bodem is 1 cm. en aan bovenkant tussen isolatie en ramen 8mm. zelfde geld voor de zijkanten waar het ook 8mm is.
Ha Peter, de bijenruimte is goed geborgd en de isolatie is top. Wanneer je de vliegopening op één derde van de hoogte van de bk plaatst, kunnen muizen er ook minder makkelijk inkomen. Misschien kun je eens een ronde vliegopening van 4,5 cm proberen of 4 x 4 cm vierkant? Groet, Ben ps 8 mm hoogte is teveel om de muizen tegen te houden -
Henk
26-08-2024 om 10:06hallo Ben,
Wat wordt verstaan onder "dakisolatie" Is dit potdicht of ventilerend. In Duitsland wordt in toenemende mate gewerkt met dichte bodems in combinatie met dampdoorlatende z.g. klimaat deksels. Zonder afvoer van vocht aan de bovenzijde wordt het een natte boel.
groet Henk
dag Henk, op al mijn tientallen volken ligt folie of plexiglas op de bovenbak afgesloten met een isolatieplaat van steenwol of styropor. Ik heb nooit last van condensvorming, hooguit in de hoeken van de kast. Aangezien de bijen weer vocht nodig hebben als er weer broed ontstaat in jan/februari is dit beetje vocht welkom.
Mogelijk ontstaat er wel veel vocht als je tweebaks inwintert, want dan zitten de bijen dieper in de kast en wordt het folie koud? Bij mij zitten de bijen altijd tegen het folie. Groet, Ben -
Riah
26-08-2024 om 10:14Wanneer of hoe vervang je de broedramen als je er in maart/april geen tweede broedkamer op kan zetten (en later de 'oude'/onderste broedkamer er weer onderuit als het broednest naar de bovenste broedkamer met nieuw kunstraat is getrokken)?
Ha Riah, in het prille voorjaar kun je altijd wel 2 oude lege kantramen uitnemen. Bij het maken van een 3 raams broedaflegger kun je er weer drie kunstraat inbrengen. Vlak voor het inwinteren tref je ook weer 2 lege kantramen aan. Dat maakt zeven ramen in één jaar! Drie tot vier is al voldoende. Groet, Ben -
Wilma
27-08-2024 om 13:31Ik imker al vanaf het begin met dadant topkasten. Dat is dus gewoon een dichte bodem en geisoleerd dak. Een doos dus. In het begin, toen ik afsluitramen van stryopor plaatste om de ruimte in de winter kleiner te maken, had ik veel vocht in de kasten. Sinds 2 winters doe ik dat niet meer en zijn de kasten nagenoeg droog. De bijen floreren er goed bij: in 7 jaar nog geen volk verloren. En behandelen? Daar heb ik nog nooit aan gedaan en begin er ook niet mee. Mijn volken komen sterk de winter uit. 4,9 mm cellen, houzel, dichte kast, in september de volken halveren door verenigen, niet teveel kijken of werken in de kast, niet behandelen. Vertrouw op je bijen. Ze zijn er al miljoenen jaren.
Ha Wilma, je noemt veel aspecten van het Darwiniaans imkeren, die de warmtehuishouding en de bijengezondheid ten goede komen. Met hoeveel dadant bk-ramen werk je in de zomer? Groet, Ben -
Wilma
27-08-2024 om 15:56Ik begin met de voorjaarscontrole. Dan neem ik alle ramen eruit op broedramen, 2 voerramen en pollenramen na. Zet er aan iedere kant nieuw kunstraat bij en laat ze zo draaien. Door plexieglas in de gaten houden, of die uitgebouwd zijn, dan zet ik er nieuw kr bij. Als de zwermtijd er is doe ik pas een volgende controle. Zo gaat het de hele zomer door. Zij bepalen hoeveel ramen er in de kast komen. Als het volk de kast uitgroeit, maak ik wel een aflegger. Dit jaar 2. En zwermen, die gaan eerst in mijn pruimeboompje hangen, dus die schep ik terug. Ja, hoeveel ramen? Soms 20-24. Kleine volken minder.
Wilma, Top, extensief bijenhouden. Groet, -
Imkertoon
28-08-2024 om 17:13Zeer interessante blog deze
-
Jurn
23-09-2024 om 13:32Dag Ben, je schrijft "In toenemende mate zie ik dat de bijen ze schoonhouden". Hoe doen ze dat?In mijn spaarkasten is de schuiflade gepositioneerd onder de gaasbodem, de bijen kunnen daar dus niet bijkomen. Als ik de lade niet wekelijks schoonveeg wordt het een vieze schimmelboel.
Dag Jurn, ik vind bij sommige kasten een tiental bijen op de schuifla. Ze kunnen er van achteren in komen, want daar zit een spleet bij de styropor dadantkasten. Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.