23-11-2018

Meten is weten, tel de mijtenval eens!

Gisteravond heb ik als NBV-vertegenwoordiger een Agro Innovatie event in het gemeentehuis van Lochem bijgewoond. Ik mocht samen met een melkveehouder het zonnebloemproject in de Achterhoek promoten als een soort genomineerd vernieuwingsproject. Het doel is volgend jaar 25 km akkerranden langs maisakkers te voorzien van stuifmeel- en nectarrijke zonnebloemen. 

Leuk om tijdens de plenaire sessie bij toeval dan ook weer enthousiaste blog-volgers te ontmoeten.

Vanmorgen heb ik weer de schuifladen van 19 volken gekontroleerd op mijtenval. Gezien het stabiele winterweer is de mijtenval ook redelijk stabiel. Het is nu een mooie week om je mijtenbesmetting vast te stellen. Met gemiddeld 1 mijt per dag (officieel 0,5) zit je safe en kun je overwegen het oxalen achterwege te laten. Gebruik de volken met een lage besmetting vooral voor het opzetten van nieuwe volken/moeren. Van de slechtste volken kun je beter niet meer van natelen en volgend jaar een andere koningin geven. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Gait

  24-11-2018 om 10:55

  Nog even een onduidelijkheid voor mij Ben; hoe doe ik die oxaalzuurdruppelactie met twee broedbakken, waarbij het volk in beide bakken op de raa5 zit.?


  Gait, ik ga de komende week nog wel een video maken over de behandeling van volken op 2 bakken, waarbij je het volk boven niet ziet zitten. Groet, Ben

 • ria markvoort

  24-11-2018 om 11:51

  Hallo Ben, het was leuk om je ontmoeten bij het Agro event in Lochem. Zie ik eindelijk welk gezicht er bij de handen hoort. Vraag van de dag: als ik klaar ben met mijten tellen, laat ik de la dan zitten of haal ik die er weer uit? Ik heb hem voor het tellen er in gedaan namelijk.

  Ria, persoonlijk zou ik de la laten zitten. De bijenvolken zijn op een enkele uitzondering na allemaal uit het broed. In december heb je de la toch weer nodig om de oxaalbehandeling op te volgen en begin januari komt het eerste broed weer in de volken. Dus laat de la maar lekker zitten. Scheelt toch iets tegen de kou. Groet, Ben

 • Henk

  24-11-2018 om 12:27

  Hallo Ben,
  Bij welke temperaturen kun je het beste sublimeren en welke druppelen?
  Ik dacht eens te lezen dat druppeken verstandig was onder de nul graden en sublimeren erboven.

  Henk, tussen + 5 en +10 graden sublimeren en tussen -5 en +5 graden druppelen. Niet druppelen bij zwakke volkjes met < 4 straatjes. Groet, Ben

 • Jan Adrichem

  25-11-2018 om 15:20

  Hallo Ben
  Leuke blog en mooie filmpjes
  Met veel plezier gekeken. Goeie bijscholing of weer even de puntjes op de i
  Dank en ga door.

 • hero

  25-11-2018 om 18:56

  dit weekend 10 volken een oxaalzuurbehandeling gegeven, wat me opviel was dat 8 volken 5a 6 straatjes bezitten, niet dat sterk, begin september stroomden deze volken over van de bijen, 1 volk bezat slechts 4 straatjes en 1 uitschieter bezat 10 straatjes!!! terwijl het een lijn is van zustermoeren, waarom is die ene uitschieter zo sterk? 3 zwermoeren die niet tot de sterksten behoren, de beste zijn gekweekt uit redcelmoeren? ook constateer ik dat er maar weinig mijten vallen vergeleken met vorig jaar, maar of dat voor elke imker geldt weet ik niet, volken zijn behandeldt met hiveclean, daarna thymovar, en nu dus met oxaalzuur. groet Hero.


  Hero, 5 a 6 straatjes is middelmatig, dus gemiddeld en normaal. Prima resultaat! Stond die sterkste soms rechts in de rij? Misschien toch de beste moer! Van natelen zou ik zeggen. Je hebt dit weekend behandeld, dus vallen er zeker nog 3 a 4 weken mijten vanwege de behandeling.
  Tel ze na deze week nog eens.... Groet, Ben

 • Marian Van der Straaten

  28-11-2018 om 14:04

  Hallo Ben. Waar koop ik die spuit met slangetje voor bestrijden met oxaalzuur van mijten?

  Marian, bij de apotheker vragen. Die hebben grote spuiten, dikke injectienaalden en slangetjes voor spuiten. De slangetjes zijn langer, ik heb er iets afgeknipt. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.