09-08-2018

Mierenzuur behandeling

Vanmorgen de laatste honing eraf gehaald en de eerste 17 volken behandeld met VarroMed. Aansluitend viel er een flinke regenbui, zodat alle bijen verplicht thuis waren en allemaal in aanraking konden komen met het middel. Volgende week woensdag op dag 6 de 2e dosering geven. Op dag 13 de 3e en laatste dosering. 

Voor degenen, die mierenzuur gaan toepassen, onderstaand nog een overzichtje uit Bijenwerk met de juiste dosering: 

Hou goed in de gaten in welke maand je het toepast en welke sterkte je gekocht hebt. Er zijn nu 3 sterktes in Nederland te verkrijgen. In Duitsland is 85% niet toegestaan. Daarnaast moet het filtreerpapier op de Liebig dispenser meestal verkleind worden afhankelijk van de buitentemperatuur en het type kast dat je gebruikt. Dus opgepast! Een te hoge dosering kan fataal zijn voor je volken. Om die reden gebruik ik zelf mildere middelen, die misschien minder effectief zijn. 

In deze video wordt het gebruik van de Liebig Dispenser uitgebreid toegelicht! Succes met de behandeling! 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Henri

    09-08-2018 om 16:35

    Een vraag over het verkleinen van de behuizing voordat de varroa behandeling plaats vind.
    Hiervoor heb ik bij een groot volk op 3 bakken, de onderste bak met de oudste en meest lege raampjes weggehaald, ook omdat bij het inwinteren ik hier geen wintervoer wil laten opslaan.
    Ik heb de bijen niet afgeveegd of afgeslagen, mar de bak (met een deksel) een paar meter verderop gezet.
    Ben wat zeg jij van deze methode? Mijn bedoeling is om minder stres bij de bijen te veroorzaken, en de oude raampjes niet onnodig te belasten met bestrijdingsmiddelen. Gr. henri

    Henri, de bijen slaan alleen tijdelijk nectar op onder het broednest, maar de honing komt altijd naast en boven het broednest terecht. De onderste bak had je beter nog een maand kunnen laten staan, want dan was het volk vanzelf al kleiner geworden en had je de bak zo leeg weg kunnen halen.

    Nu zitten er nog bijen in die bak, ook huisbijen en die vinden het volk niet meer terug. Dus ramen toch afslaan in een emmer of direct boven in de 2e BK. Groet, Ben

  • Gaby

    09-08-2018 om 18:02

    geef je ze meteen voer na het afnemen van de laatste honing, of behandel je eerst en zet je daarna pas de voerbakken erop? Hoe doe je dat met Thymovar? Behandeling en tegelijk voerbak of eerst behandelen en na een paar dagen pas voeren? Dat laatste kan ik me voorstellen, omdat de bijen dan nectar gaan opslaan als voerkrans in de broedkamer. Maar zit even te puzzelen wat nu de juiste volgorde is.

    Gaby, ik geef ze alleen voer na het afnemen van de laatste HK indien er nagenoeg geen honing meer aanwezig is in de bovenste BK. Dan geef ik ze 4 a 5 liter invertsuiker en twee dagen daarna begin ik de bestrijding. Zit er nog enige kilo's voer in de BK dan begin ik direct met de bestrijding als het weer het toelaat .

  • Mieke

    09-08-2018 om 21:29

    Vanwege de hoge temperaturen heb ik, op advies, ook Varro Med gekocht, zodat ik al kan starten met de mijten behandeling. Bij nader inzien blijkt dat VarroMed een kostbare kwestie is (3 x 45 ml bij een volk op 2 broedkamers).
    Daarom heb ik het plan opgevat om a.s. vrijdag 1 x met VarroMed te bestrijden en een kleine week later (omdat het volgens de weersvoorspelling daarna rond de 25 graden blijft en bijna geen regen) te starten met mierenzuur d.m.v. Liebig dispenser 85%.
    Zou dat op die manier kunnen zonder de bijen in gevaar te brengen. Wat is uw advies ?

    Mieke, mijn advies is om de behandeling uit te voeren met 1 middel. Combinaties zijn niet beproefd, dus kun je risico's niet goed uitsluiten. Bovendien zegt de producent dat de fles Varro Med na opening zeer beperkt houdbaar is (een maand). Een fles van 500 cc bevat 10 tot 15 behandelingen, dus is die goed voor 4 of 5 gemiddelde volken. Groet, Ben




  • Geert

    10-08-2018 om 16:19

    Ben, kent u een cijfer uit de literatuur van een efficiente damp concentratie mierenzuur, in ppm of een andere eenheid, die je in de kast moet behalen om de varroa te doden. Vanaf welke damp concentratie krijgen de bijen er last van.

  • Ben de blogger

    10-08-2018 om 19:27

    Geert, er bestaat een wetenschappelijke studie, te weten:
    The effects of temperature and dose of formic acid on treatment efficacy against Varroa destructor (Acari: Varroidae), a parasite of Apis mellifera (Hymenoptera: Apidae)
    AuthorsAuthors and affiliations
    Robyn M. UnderwoodRobert W. Currie

    Helaas kost die geld..... Maar in de samenvatting kun je wel het aantal mg/l vinden. Groet, Ben

  • Margriet

    13-08-2018 om 13:42

    Dag Ben, In enkele van mijn volken op 2 broedkamers staat ook nog een honingkamer vol voer/honing. Ik heb teveel bijgevoerd. Die honing wil ik niet slingeren omdat er risico is dat er suiker in zit. Kan ik ze wel onder of boven het volk laten staan tijdens de moerenzuurbehandeling?


  • Ben de blogger

    13-08-2018 om 14:56

    Margriet, voor de mierenzuurbehandeling met de liebig dispenser is het beter dat er 10 cm afstand zit tussen het broed en het filtreerpapier. Dus zo'n honingkrans is prima.
    Gebruik die hk dan wel als BK volgend voorjaar en haal de onderste BK er per 1 maart onder uit.

  • Margriet

    13-08-2018 om 17:09

    Dag Ben, De kasten bestaan uit 3 kamers t.w. 2 broedkamers en 1 honingkamer. Die volle honingkamers heb ik er eerst afgehaald maar de volken zijn zo groot dat ze niet in 2 kamers kunnen. Een dag later heb ik de volle honingkamers onderaan gezet. Nu wil ik met mierenzuur behandelen en ik vraag me af of die behandeling van invloed is op het voer/de honing. Helaas heb ik geen lege honingkamers meer om de volle kamers (tijdelijk) te vervangen.
    Ook bij kasten met 2 kamers (1 HK en 1 BK) heb ik de honingkamer naar onderen geplaatst; daarin zat gedeeltelijk broed. Die honingkamers gaan er komend voorjaar onderuit. Dat is me voorheen goed bevallen. Ook wanneer er geen broed meer in zat heb ik honingkamers met enkele klimramen onderaan geplaatst en in het voorjaar verwijderd.
    Direct na de behandeling ga ik beginnen met inwinteren.
    P.S. Morgen kan ik inloggen.




  • Ben de blogger

    13-08-2018 om 17:42

    Margriet, het kan geen kwaad als het wintervoer belast wordt met mierenzuur. Maar het is niet meer geschikt voor consumptie.

    Overigens trek ik me weinig aan van overvolle kasten met bijen onder de vliegplank. Dat is meestal maar zeer tijdelijk. Het zijn de oude haalbijen, die niets meer te doen hebben. Na 2 weken zit alles weer binnen. Dus 2 bk's of 1,5 bk is echt voldoende. Groet Ben

  • Joost

    15-08-2018 om 11:19

    Dag Ben,
    Een schudzwerm met jonge Buckfast moer in een 6 raams-Sebergerkast met Honingkamer is zo hard gegroeid dat ze de honingkamer volledig vol hebben gehaald met 'Boshoning' aangezien dit niet goed is als wintervoer heb ik deze hk. met ramen geslingerd. Is het verstandig om de hk. met lege ramen terug te geven of zou je ze alleen inwinteren op de overige 6 broedramen er zitten erg veel bijen op. Ik heb geen grotere 10-raamskast meer over, maar ben wel bang dat ze anders in zwermstemming komen.

  • Sanne

    01-09-2019 om 08:48

    Hallo Ben,

    Vraagje!

    Hoe lang moet er minimaal tussen de eerste en tweede mierenzuur behandeling zitten?

    Het blaadje geeft heel duidelijk aan hoeveel ik bij iedere behandeling moet geven. De tussenperiode is mij echter onduidelijk.

    Alvast bedankt! Groetjes Sanne

    Sanne, het is gebruikelijk om eind juli/begin augustus de 1e behandeling te geven en dan begin september (nu) de mijtenval te controleren over een periode van 3 tot 5 dagen. Bij > 9 mijten per dag direct nogmaals behandelen.
    Ik zou zeker een periode van 10 dagen tussen de 1e en 2e behandeling houden en de 2e alleen doen indien nodig. Groet, Ben

  • Nadine

    02-09-2019 om 19:32

    Ben,

    Ik wil morgen een mierenzuurbehandeling doen. Zal de eerste keer zijn. Alle beschermmidelen aangeschaft, liebig dispensers en... mierenzuur 85%.
    Nu dacht ik dat dat gewoon zo bruikbaar is, maar ik lees dat het beter verdund kan worden...
    Ik vind het best wel een akelig gebeuren... kan jij me helpen? De volken die ik ga behandelen staan op 2 spaarkast BK. Ik wilde het papiertje wel wat verkleinen. Volgende week wil ik nog 2 volken behandelen die op 1 BK staan.
    Vlieggat geheel open en schuif dicht?

    Bedankt!

    Nadine, zeker niet gaan verdunnen. Veel te gevaarlijk spul. Zitten beide bk's vol bijen? Bij slechts 1 bezette BK een lagere dosering gebruiken. Zet de liebig dispenser op houten blokjes van 5 a 6 cm dikte. Papiertje aanpassen aan temperatuur tussen 15 en 19 graden. Schuiflade erin en vliegopening op de gewone stand. Groet, Ben
    PS eigenlijk ben je te laat voor de1e behandeling. Maar beter laat dan nooit. Groet, Ben

  • Ben de blogger

    02-09-2019 om 21:24

    Nadine, zeker niet gaan verdunnen. Veel te gevaarlijk spul. Zitten beide bk's vol bijen? Bij slechts 1 bezette BK een lagere dosering gebruiken. Zet de liebig dispenser op houten blokjes van 5 a 6 cm dikte. Papiertje aanpassen aan temperatuur tussen 15 en 19 graden. Schuiflade erin en vliegopening op de gewone stand. Groet, Ben
    PS eigenlijk ben je te laat voor de1e behandeling. Maar beter laat dan nooit.

  • Carola

    02-09-2019 om 22:58

    Beste ben,
    Ik ben dit jaar begonnen met de bijtjes en heb eergisteren voor de eerste keer de liebig diapenser gebruikt.
    100 ml..filtreerpapier verkleint,vlieggat open,op houten blokjes,lege broedkast erop..eerste dag een paar mijten..en vandaag allemaal dose bijen op de vliegplank,en voor de kast.
    Heb de dispenser er vanmiddag uitgehaald uit angst mijn hele volk te verliezen.
    Wat kan ik het beste doen?

    Carola, persoonlijk blijf ik de toepassing van mierenzuur een risicovolle onderneming vinden en dan druk ik me netjes uit. Het is zeer effectief en prijstechnisch voordelig, maar de kans op een mislukking is er ook. Te veel variabelen: grootte van het volk, buitentemperatuur, type kast, grootte van het filtreerpapier, de weersverwachting. Lijkt me lastig om het goed te doen. Wat je het beste kan doen?
    Al je gegevens nog eens evalueren. Heb je ergens een fout gemaakt of was je volk wel sterk genoeg? Zelf heb ik bij kleinere volken de indruk dat ze de mierenzuurconcentratie niet goed kunnen regelen.
    Ik ben gestopt met miernzuurverdampers, mij te riskant voor de bijen. Ik gebruik andere middelen, waarin ook mierenzuur zit, maar dat wordt wel goed verdragen door de bijen, zoals VarroMed en ApiLifeVar. Bovendien veel minder riskant voor de imker! Gezien de paar mijten, die gevallen zijn, zou ik nu niets meer doen en vroeg in december druppelen met oxaalzuur. Groet, Ben

  • Morice

    06-09-2019 om 13:26

    Hallo Ben
    zou je tegelijkertijd niet kunnen voeren en behandelen met mierenzuur?
    Dmv dispenser onder in een lege kamer en dan de voerbak er boven op?
    Mvg Morice

    Morice, de bijen komen bij het gebruik van mierenzuur echt niet boven in je kast. De Liebig dispenser is met een week leeg, dus waarom zou je het willen combineren. Trouwens de behandeling zou al in augustus afgerond moeten zijn. Je bent laat, de temperatuur wordt ook lager. Dus slechtere verdamping. Helaas. Groet, Ben

  • Korneel

    17-04-2021 om 20:41

    Dag Ben, hoe lang duurt het voor dat mierenzuur (of oxaalzuur) als residu uit de honing is? Als je behandelt nà de honingoogst, is er geen probleem, maar wat als je in het voorjaar als met een grote varroabesmetting, hoe moet je het dan doen?

    Ha Korneel, op je eerste vraag weet ik het antwoord niet. Uit het voorzorgprincipe mag je in Duitsland na 1 januari geen behandeling meer toepassen.
    In het voorjaar is de darrenraatmethode de juiste behandelmethode. Groet, Ben

  • Bass

    31-08-2021 om 20:26

    Beste Ben, welke makkelijke varroa handeling zou jij adviseren heel het jaar door? Ik heb dit jaar mierenzuur 85% gebruike voor het inwinteren maar vindt dit toch een hele aanslag op het bijen volk. Gr Bas

    Ha Bas, voor beginnende imkers adviseer ik het driegangenmenu te volgen. Bouwraam 3 x in het voorjaar snijden, eind juli Thymovar of Apiguard, ApiLifeVar of VarroMed en begin december de oxaalzuurdruppelmethode.
    Wanneer je meer ervaring hebt, kun je de mijtbesmetting gaan meten en daarop anticiperen met de behandeling. Groet, Ben

  • Jasper

    26-07-2022 om 18:41

    Dag Ben,

    Afgelopen zondagavond laat (toen de temperatuur het toeliet) ben ik begonnen met de mierenzuurbehandeling; 50ml 85% gezien het om 1 broedkamer volken gaat. Vandaag bij de kasten gekeken en trof bij een kast iets vreemds aan: de bijen zaten all over de Liebig verdamper; het filtreerpapier was al opgeknaagd. En dat binnen 48u na behandeling; dan zou er normaal dus nog ruim genoeg mierenzuur moeten zijn. Ben benieuwd wat er is gebeurd. En vooral of ik t beste nu aan kan kijken, of direct al opnieuw moet behandelen. Wat adviseer jij? Temperaturen komende dagen worden hier maximaal 26 graden.

    Daarnaast de vraag of jij (vroeger) tussen de eerste en -als het nodig was- tweede mierenzuurbehandeling het voeren van suikerwater deed m.b.t het inwinteren. Of pas na de tweede keer behandelen?

    Alvast bedank voor het meedenken!

    Ha Jasper, heb je wel het filltreerpapier gehalveerd? Dat is wel nodig voor de gewenste verdamping van 15 ml per dag. Ik zou voorlopig volstaan met deze ene behandeling en begin september de mijtenval gedurende 5 dagen tellen. Blijf je onder de 10 mijten per dag dan hoef je niets meer te doen. Bij 10 of meer nog een tweede mierenzuur behandeling geven. Groet, Ben
    PS ik begin altijd half augustus met rustig inwinteren. Dus niet te veel in augustus, half september wil ik klaar zijn.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.