17-06-2017

mijtbesmetting medio juni

Het project met de overgang naar 4,9 mm cellen gaat de goede kant op. Het volk in de MiniPlus doet het goed, haalt veel honing en zwermdrift blijft uit. De kleinere bijtjes zijn duidelijk zichtbaar. Inmiddels heb ik vanuit dit volk 4 broedafeggers in MiniPlus met 4,9 mm raat gemaakt, waarvan er twee met raszuivere P-moeren naar een bevruchtingsstation zijn verstuurd.

Vanuit deze MiniPlussen kan ik straks de eerste larfjes overlarven voor de koninginnenteelt op 4,9 mm celformaat.

De eerste 4 Dadant volkjes op 4,9 mm raat zijn inmiddels ook een feit, nu nog verder opkweken tot grote inwinterbare volken. Om de mijtbesmetting van mijn P-moer volkjes te monitoren heb ik deze week 4 bijenmonsters genomen en deze inmiddels onderzocht. Ook van het 4,9 mm MiniPlus-volkje heb ik een bijenmonster onderzocht.

De mijtbesmetting op de bijen (dus niet in het broed) was nog steeds bijzonder gering en niet gestegen t.o.v. de meting van medio mei. Ik vond in het monster weer 1 mijt, hetgeen resulteert in een mijtbesmettingspercentage van 0,37%.

In drie P-moer volkjes, die ik dit jaar gebruik voor de koninginnenteelt, was op de bijen geen enkele mijt te vinden. Dit zegt natuurlijk niets over de mijtbesmetting in het broed. Naarmate het broednest de komende maanden kleiner wordt, komen deze wel op de bijen te zitten. Je kunt dus zeggen dat de mijt eigenlijk een broedparasiet is, die vooral schade veroorzaakt aan de jonge bijen. Zo erg soms dat ze volkomen mismaakt geboren worden en door de bijen de kast uitgezet worden.

Grappig detail was het verschil in gewicht tussen de 5,4 mm celgrootte-bijen en de 4,9 mm bijen. Het berekende gemiddelde gewicht van gewone bijen was 0,142 gram per bij en dat van 4,9 mm bijen was 0,1148 gram. Dit is toch een significant verschil. Het was echter maar 1 meting, dus medio juli gaan we deze gewichtsbepaling herhalen.

Voer daarom een tijdige varroabestrijding uit. Ik hoop in de 4,9 mm volkjes een sterk vertraagde mijtengroei terug te vinden, we gaan het komend jaar zien en meemaken.

Inmiddels heb ik samen met een imkercollega een silikonenmatrijs voor het gieten van 4,9mm kunstraat gekocht, hiermee kunnen we deze winter zelf onze kleine cellen kunstraat gieten van onze eigen kringloop bijenwas.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bjenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

Momenteel zijn er nog geen reacties, wees de eerste!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.