22-11-2016

Mijten en straatjes tellen

Mijten en straatjes tellen

Twee weken geleden hadden we een paar dagen vorst, echter gistermiddag en vanmorgen vlogen er al weer bijen voor een korte vlucht. Toch is volgende week, drie weken na het begin van de vorstdagen, een goed moment om te oxalen. Het is namelijk niet uit te sluiten dat met de huidige 'warme' dagen de koningin toch weer voorzichtig begint te leggen en dan is er over drie weken weer gesloten broed, waarin de mijten zich kunnen verstoppen tegen de oxaalbehandeling. Voorafgaande aan het oxalen doe je er goed aan om 2 vellen printpapier op de schuiflade te leggen (zie foto rechts). Dat maakt het tellen veel gemakkelijker.

Op de foto links zie je de schuifladen van 3 MiniPlussen en een spaarkast. 

Ik maak dagelijks of wekelijks een foto met de smartphone van de schuifladen (kost 10 seconden per lade) en thuis kan ik met het photoshop programma de gevallen mijten uitvergroten en met een pen omcirkelen en tellen. Op deze manier weet ik welke volken een lage of een hoge mijtenbesmetting hebben. 

Een week na het oxalen is ongeveer 80% van de mijten gevallen, daarna vermindert de mijtenval, maar kan nog wel 2 a 3 weken aanhouden. Dus een week na het oxalen even tellen!

De mooiste behandeldagen zijn dagen met 's nachts 0 - 3 graden en overdag tot 6 graden, want dan zitten de bijen redelijk op de wintertros. Op een dag met iets hogere temperaturen (bijv. 8 graden) moet je er gewoon vroeger bij zijn, want de lagere nachttemperatuur (een must om ze op de tros te hebben zitten) houdt ze nog wel op de tros in de vroege morgen. Bij het sublimeren kan het beter rond de 8 graden zijn. 

Tel vooral de straatjes per volk (is nodig voor de dosering), noteer dit per volk en geef de gegevens v.w.b. sterkte en behandeling op bij de Winterbehandelingsenquete van de NBV. Hiermee krijgen we een beeld van de sterkte van de volken en daarmee de kans op wintersterfte. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Joop

  22-11-2016 om 13:03

  Wat bedoel je met "sublimeren"?

 • Ben de blogger

  22-11-2016 om 13:17

  Joop, sublimeren is de natuurkundige term voor de overgang van vaste stof naar gas. De oxaalzuurkristallen gaan over in gasvorm en kristalliseren vervolgens overal in de bijenkast op de bijen en op de mijten.

 • Andre

  22-11-2016 om 16:16

  Wat is nu beter, oxcaal sublimeren of druppelen ?

 • Meta Last

  22-11-2016 om 16:45

  Ben ik heb in Eerbeek op de bijenmarkt 2x 2 strippen APILIFE VAR gekocht. Die zou ik in November bij 2 broedkasten 2 strippen in 4 moeten delen, en dat dan in de hoeken neer leggen. Voor 1 broedkast, 1 strip in vieren delen, en die ook in de hoeken leggen. Heb jij hier wel eens van gehoord?

 • Ben de blogger

  22-11-2016 om 16:48

  André, in Bijenwerk van 23 november (is al leesbaar via de NBV website) ga ik uitgebreid in op de verschillen tussen druppelen en sublimeren. De weersomstandigheden en de persoonlijke voorkeur bepalen de keuze.
  Beide methoden kunnen meer dan 95 procent van de mijten doden, mits err geen broed meer aanwezig is.

 • Mathijs

  22-11-2016 om 17:06

  Dag Ben,
  Wat is aan te raden bij een volk met veel mijten, eenmalig oxaalzuur druppelen of een blokbehandeling hiveclean? Het is een bastaardmoer van 2014, ik denk dat ik daar wel van uit kan gaan dat die niet meer aan de leg is. (Maar op iedere regel is een uitzondering)
  Mij werd verteld dat eind november (dit jaar) nog te vroeg is met oxaalzuur druppelen. De nachten van 11 t/m 14 november waren niet koud genoeg geweest 3 nachten vorst zou strenger moeten zijn is mij verteld. Volgens WeatherPro, mijn weer app op de iPad was het zeker twee keer -4°C 's nachts ik was op dat moment niet thuis bij de bijen. Op maandag 14 november was het om 09:00 uur nog -1°C.
  Groeten Mathijs.

 • Ben de blogger

  22-11-2016 om 19:16

  Meta, Apilife Var is bedoeld voor de zomerbehandeling en NIET geschikt voor de late herfst of winterbehandeling. Zie http://www.bieenkorf.be/apilife-var.pdf.
  Gebruik svp oxaalzuur!
  Mathijs, ik zou eenmalig behandelen met een oxaalzuuroplossing. Volgens de weerkaartjes, die ik in een BLOG-bericht vermeldde en gezien de compacte trosvorming van de bijen is het echt wel koud genoeg geweest. Kijk voor de zekerheid op je schuiflade: donkere mul komt van broed, zie je alleen lichtkleurige mul, dan wordt er honing gegeten.

 • Henk

  22-11-2016 om 20:19

  De eerste volken zijn al uitgevallen bij diverse imkers hier zit er al een paar weken geen broed meer in de bijen mijten vallen met bosjes na behandeling (Oxaalzuur sproeien)

 • bert

  22-11-2016 om 20:22

  Ben,

  De cel wordt toch na of op de negende dag gesloten,
  waardoor de oxaalbehandeling niet effectief is?
  Jij geeft aan dat er over drie weken gesloten broed is.

 • Ben de blogger

  22-11-2016 om 21:12

  Henk, bedoel je druppelen i.p.v. sproeien? Of gebruikt men inderdaad de plantenspuit? Lijkt me niet gewenst om de bijen van de wintertros te halen of doet men het bij hogere temperaturen? Vraag svp om de enquete in te vullen.
  Bert, op 8 november was er vorst, dus op 29 november is er waarschijnlijk geen gesloten broed. Vandaag is het warmer, dus zou er 2 december (inderdaad over negen dagen) weer gesloten broed kunnen zijn als de koningin vandaag weer eitjes gelegd heeft.
  Of het gebeurt, hangt van allerlei zaken af, o.a. het ras.

 • Ferry

  22-11-2016 om 21:32

  Ben
  Vorige week woensdag vlogen de bijen ook uit bij een graad of 13 a 14. Is de koningin niet toel al weer asn de leg gegaan?

 • Gerard

  23-11-2016 om 10:11

  Beste Ben,
  Mijn complimenten voor je leerzame blog!
  Maar nu mij vraag. Kun je ook werken met hiveclean?

 • Ben de blogger

  23-11-2016 om 10:32

  Ferry, ik zou me geen zorgen maken over die ene dag. Het moet echt wel een langere periode zijn met 'warmer' weer om de koningin te heractiveren.
  Gerard, je kunt ook Hive Clean gebruiken, bevat namelijk ook oxaalzuur in een lagere concentratie.

 • Anoniem

  23-11-2016 om 12:05

  http://www.hetweeractueel.nl/actueelweer/nederland

  Op deze site kan een weerstation in de buurt opgezocht worden. Vervolgens kan dan o.a. Tmax en Tmin per dag bekeken worden bij de historie (link links boven). Misschien een handig hulpmiddel om de dag van behandelen te bepalen.

 • Mathijs

  25-11-2016 om 10:31

  Hoe weet ik of ik 3,5% oxaalzuur toevoeg aan 600 gram water en 600 gram suiker? Ik heb een weegschaal die maar tot de 1 gram nauwkeurig is.

 • Ben de blogger

  25-11-2016 om 10:52

  Mathijs, ik heb ook zo'n weegschaal op 1 gram nauwkeurig. 3,5% oplossing maak je dus met 35 gram oxaalzuurkristallen. Hou het liever op 34 als je twijfelt dan op 36 gram, dan zit je altijd aan de veilige kant.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.